fbpx
logo
Szukaj
open close

Brokuł i kalafior z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cee282a2d-d24f-475b-b7d7-512209b0f1a6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Przygotowanie

  • Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki
  • Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy płatki migdałowe i prażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Płatki migdałowe przenosimy do miski, a na patelnię wlewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy brokuł z kalafiorem, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
  • Warzywa przenosimy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brokułu i kalafiora.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brokuł (350 g)
  • Kalafior (350 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Płatki migdałowe (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dziecięcy kotlecik – rybka

Mięso oczyszczamy i wyrajamy podłużne kółko (na kształt rybki) Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być…

WIĘCEJ >

Soczysta wołowina z grzybami

Mięso lekko nacinamy z każdej strony w 3-4 miejscach i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego) Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy Następnie…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Dynię kroimy w plastry Boczek kroimy w kostkę Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm Lekko solimy i pieprzymy Nakładamy po równo…

WIĘCEJ >

Leczo z patisona

Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >