fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brokuł i kalafior z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cee282a2d-d24f-475b-b7d7-512209b0f1a6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Przygotowanie

  • Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki
  • Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy płatki migdałowe i prażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Płatki migdałowe przenosimy do miski, a na patelnię wlewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy brokuł z kalafiorem, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
  • Warzywa przenosimy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brokułu i kalafiora.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brokuł (350 g)
  • Kalafior (350 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Płatki migdałowe (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z rodzynkami

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy rodzynkami

WIĘCEJ >

Mini pizza

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kalarepę obieramy, odcinamy twardy spód i kroimy w plastry o grubości ok. 2-3 mm Plastry kalarepy układamy na papier, skrapiamy tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Ryżanka z truskawkami

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…

WIĘCEJ >