Krem z kalafiora
Krem z kalafiora
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Kalafior dzielimy na małe różyczki
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz
- Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty
- Dodajemy kalafior
- Podsmażamy 3 min
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 10 min
- Miksujemy blenderem
- Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kremów warzywnych.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Kalafior (świeży) (200 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb z plantanów
Plantany należy obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Całość zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piec do lekkiego przyrumienienia około…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, doprawiamy i zalewamy pomidorami. Dolewamy tyle wody by przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (30-40 min.)
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Sałatka ze szpinakiem i pestkami dyni
Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy
WIĘCEJ >