![mikrobiom mikrobiom](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2022/09/mikrobiom-2-1024x768.jpg)
![mikrobiom mikrobiom](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2022/09/mikrobiom-2-1024x768.jpg)
Czym jest mikrobiom i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat.
Mikrobiom to ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. Obejmuje bakterie, grzyby, archeony, wirusy. Nie są one zawsze „przyjazne”. W skład mikrobiomu mogą wchodzić również drobnoustroje potencjalnie chorobotwórcze, np. Escherichia coli.
Mówiąc o mikrobiomie, mamy na myśli głównie przewód pokarmowy, w którym żyje ponad 90 proc. mikrobów, tymczasem w innych rejonach organizmu też kłębi się życie. Drobnoustroje kolonizują każde miejsce, w którym wnętrze ciała styka się ze środowiskiem zewnętrznym, czyli takie jak: oczy, uszy, nos, usta, pochwa, odbyt, drogi moczowe. Mikroorganizmy występują też na każdym centymetrze kwadratowym skóry, najliczniej pod pachami, w pachwinach, między palcami stóp i w pępku.
Istnieje powiązanie pomiędzy mikrobiomem a konkretnymi jednostkami chorobowymi. Jego zmiany są związane z niektórymi chorobami jelitowymi i podwyższonym ryzykiem wystąpienia schorzeń ogólnoustrojowych. Obserwuje się zależność między składem flory a otyłością, cukrzycą, alergią, chorobami nowotworowymi czy autyzmem. Mikrobiom może mieć nawet wpływ na samopoczucie.
Funkcje mikrobiomu
Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje dotyczące wpływu mikrobiomu na organizm.
Wchłanianie składników pokarmowych
Mikrobiom wytwarza witaminy z grupy B i witaminę K. Zwiększa też wchłanianie minerałów, takich jak magnez i wapń, oraz soli mineralnych, takich jak sód, potas, magnez czy wapń. Ponadto mikrobiom przekształca składniki pokarmowe, np. trawi nieprzyswajalne dla człowieka polisacharydy. Uczestniczy też w wytwarzaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na wzrost i różnicowanie enterocytów i komórek nabłonka okrężnicy.
Odporność
Mikrobiom ma wpływ na układ odpornościowy, i to w wielu aspektach. Przede wszystkim wzmacnia on odporność organizmu i zapobiega chorobom. Przez działanie degradacyjne i detoksykacyjne w jelicie grubym usuwa toksyczne, mutagenne i karcynogenne związki chemiczne. Poza tym mikrobiom zapobiega kolonizacji jelita przez bakterie chorobotwórcze, stymuluje dojrzewanie komórek układu odpornościowego oraz wspomaga jego pracę. Wycisza też procesy zapalne.
Ochrona
Mikrobiom przewodu pokarmowego posiada funkcję chroniącą go przed bakteriami patogennymi. Bakterie komensalne neutralizują te patogenne. Poza tym mikrobiom hamuje wzrost i namnażanie się patogennych szczepów poprzez wydzielanie antybakteryjnych metabolitów, np. bakteriocyn.
Związkiem pochodzenia bakteryjnego, który jest preferowanym źródłem energii dla komórek jelita grubego, jest maślan i on też jest pomocny przy stanach zapalnych jelit.
Samopoczucie psychiczne
Wyniki badań wskazują na rolę mikroflory w modulowaniu rozwoju mózgu i wpływie na jego funkcje na drodze złożonych mechanizmów neuronalnych, hormonalnych i immunologicznych, związanych z prawidłowym działaniem osi mózgowo-jelitowej.
Zaburzenia depresyjne, które należą do najczęściej diagnozowanych schorzeń psychiatrycznych, także są powiązane ze zmianami mikrobiomu jelit. Badania wskazują, że czynniki stresowe silnie wpływają na zaburzenie składu bakterii bytujących w naszych jelitach. W konsekwencji może być to jednym z czynników sprzyjających rozwojowi zaburzeń psychiatrycznych.
Przeczytaj, jak wspomóc mikrobiom za pomocą diety
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/03/SOS-1-1024x360.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/03/SOS-1-1024x360.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/03/SOS-1-1024x360.png)
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Kamila-Lipowicz-circle-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Kamila-Lipowicz-circle-150x150.jpg)
Kamila Berdys
Czym jest mikrobiom i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat.
Mikrobiom to ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. Obejmuje bakterie, grzyby, archeony, wirusy. Nie są one zawsze „przyjazne”. W skład mikrobiomu mogą wchodzić również drobnoustroje potencjalnie chorobotwórcze, np. Escherichia coli.
Mówiąc o mikrobiomie, mamy na myśli głównie przewód pokarmowy, w którym żyje ponad 90 proc. mikrobów, tymczasem w innych rejonach organizmu też kłębi się życie. Drobnoustroje kolonizują każde miejsce, w którym wnętrze ciała styka się ze środowiskiem zewnętrznym, czyli takie jak: oczy, uszy, nos, usta, pochwa, odbyt, drogi moczowe. Mikroorganizmy występują też na każdym centymetrze kwadratowym skóry, najliczniej pod pachami, w pachwinach, między palcami stóp i w pępku.
Istnieje powiązanie pomiędzy mikrobiomem a konkretnymi jednostkami chorobowymi. Jego zmiany są związane z niektórymi chorobami jelitowymi i podwyższonym ryzykiem wystąpienia schorzeń ogólnoustrojowych. Obserwuje się zależność między składem flory a otyłością, cukrzycą, alergią, chorobami nowotworowymi czy autyzmem. Mikrobiom może mieć nawet wpływ na samopoczucie.
Funkcje mikrobiomu
Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje dotyczące wpływu mikrobiomu na organizm.
Wchłanianie składników pokarmowych
Mikrobiom wytwarza witaminy z grupy B i witaminę K. Zwiększa też wchłanianie minerałów, takich jak magnez i wapń, oraz soli mineralnych, takich jak sód, potas, magnez czy wapń. Ponadto mikrobiom przekształca składniki pokarmowe, np. trawi nieprzyswajalne dla człowieka polisacharydy. Uczestniczy też w wytwarzaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na wzrost i różnicowanie enterocytów i komórek nabłonka okrężnicy.
Odporność
Mikrobiom ma wpływ na układ odpornościowy, i to w wielu aspektach. Przede wszystkim wzmacnia on odporność organizmu i zapobiega chorobom. Przez działanie degradacyjne i detoksykacyjne w jelicie grubym usuwa toksyczne, mutagenne i karcynogenne związki chemiczne. Poza tym mikrobiom zapobiega kolonizacji jelita przez bakterie chorobotwórcze, stymuluje dojrzewanie komórek układu odpornościowego oraz wspomaga jego pracę. Wycisza też procesy zapalne.
Ochrona
Mikrobiom przewodu pokarmowego posiada funkcję chroniącą go przed bakteriami patogennymi. Bakterie komensalne neutralizują te patogenne. Poza tym mikrobiom hamuje wzrost i namnażanie się patogennych szczepów poprzez wydzielanie antybakteryjnych metabolitów, np. bakteriocyn.
Związkiem pochodzenia bakteryjnego, który jest preferowanym źródłem energii dla komórek jelita grubego, jest maślan i on też jest pomocny przy stanach zapalnych jelit.
Samopoczucie psychiczne
Wyniki badań wskazują na rolę mikroflory w modulowaniu rozwoju mózgu i wpływie na jego funkcje na drodze złożonych mechanizmów neuronalnych, hormonalnych i immunologicznych, związanych z prawidłowym działaniem osi mózgowo-jelitowej.
Zaburzenia depresyjne, które należą do najczęściej diagnozowanych schorzeń psychiatrycznych, także są powiązane ze zmianami mikrobiomu jelit. Badania wskazują, że czynniki stresowe silnie wpływają na zaburzenie składu bakterii bytujących w naszych jelitach. W konsekwencji może być to jednym z czynników sprzyjających rozwojowi zaburzeń psychiatrycznych.
Przeczytaj, jak wspomóc mikrobiom za pomocą diety
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/03/SOS-1-1024x360.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/03/SOS-1-1024x360.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/03/SOS-1-1024x360.png)
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Siemię lniane – wszystko, co trzeba wiedzieć
Siemię lniane to małe, oleiste ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po co i jak spożywać siemię lniane,…
WIĘCEJ >Comfort food a dieta
Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre…
WIĘCEJ >Dieta przeciwgrzybicza – sposób na Candidę
Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem się pojawia, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Dowiedz się, jak…
WIĘCEJ >Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością…
WIĘCEJ >