fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brokuły w sosie serowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-12
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brokuły w sosie serowym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy
  • Cebulę, czosnek, chili i pietruszkę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy ser, dolewamy wino i mieszamy
  • Następnie dodajemy warzywa oraz przyprawy i całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • W garnku podgrzewamy bulion
  • Następnie do bulionu wkładamy różyczki brokułu i gotujemy przez ok. 8-10 minut
  • Na patelni prażymy płatki migdałowe
  • Brokuły rozkładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem brokułów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (1000 g)
  • Bulion jarski (800 ml)
  • Ser topiony naturalny (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Płatki migdałowe (80 g)
  • Wino białe wytrawne (60 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia - mała

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babeczki bakaliowe

Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy bakalię do masy i jeszcze raz mieszamy….

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – lama

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt lamy (tak jak na załączonym obrazku) Ser kroimy na cienkie paski Ogórka kroimy na kawałki na kształt koła i pół koła Z rzodkiewki wycinamy małe plastry Z oliwki…

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >

Purée z kalafiora

Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kalafior odcedzamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym…

WIĘCEJ >