Brokuły w sosie serowym
Brokuły w sosie serowym
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy
- Cebulę, czosnek, chili i pietruszkę drobno siekamy
- Do miski wkładamy ser, dolewamy wino i mieszamy
- Następnie dodajemy warzywa oraz przyprawy i całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy
- W garnku podgrzewamy bulion
- Następnie do bulionu wkładamy różyczki brokułu i gotujemy przez ok. 8-10 minut
- Na patelni prażymy płatki migdałowe
- Brokuły rozkładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałowymi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem brokułów.
Autor
Lista składników
- Brokuł (1000 g)
- Bulion jarski (800 ml)
- Ser topiony naturalny (250 g)
- Cebula (105 g)
- Płatki migdałowe (80 g)
- Wino białe wytrawne (60 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (30 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ziemniaki z rukolą i bobem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, oskrobujemy i nakłuwamy z każdej strony widelcem Następnie kładziemy ziemniaki na środkowym ruszcie w piekarniku i pieczemy przez ok. 75 minut Po tym czasie wyciągamy…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…
WIĘCEJ >Risotto z pieczarkami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i…
WIĘCEJ >Azjatycka sałatka z kurczakiem
Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Kapustę, zieleninę i chili drobno siekamy Marchew obieramy i…
WIĘCEJ >