Curry z kalafiora i cukinii
Curry z kalafiora i cukinii
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
- Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy
- Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
- Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Cukinię kroimy w krążki lub kostki i dusimy w sosie do miękkości (10-15 minut)
- Zdejmujemy patelnię z ognia
- Dodajemy szczypior z cebulki dymki i skrapiamy danie sokiem z limonki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Jeśli nie mamy mleka kokosowego, możemy zmiksować wiórki kokosowe z wodą w stosunku 1:4 (1 porcja wody do 4 porcji wiórek) Kalafior oraz cukinię można wcześniej przygotować na parze, tak by zachowały więcej wartości odżywczych, a potem dodać do sosu curry.
Autor
Lista składników
- ½ kalafiora (400 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 cebula dymka (20 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- Przyprawy: kurkuma, cynamon, imbir, czosnek suszony, sól himalajska, suszona cebula (opcjonalnie)
- Sok z ½ limonki (50 g)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie migdałowym
Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…
WIĘCEJ >Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…
WIĘCEJ >