fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z kalafiora i cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54de8b11-db1b-467e-b05b-b184367ea2a3-1

Curry z kalafiora i cukinii

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
  • Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy
  • Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
  • Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Cukinię kroimy w krążki lub kostki i dusimy w sosie do miękkości (10-15 minut)
  • Zdejmujemy patelnię z ognia
  • Dodajemy szczypior z cebulki dymki i skrapiamy danie sokiem z limonki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli nie mamy mleka kokosowego, możemy zmiksować wiórki kokosowe z wodą w stosunku 1:4 (1 porcja wody do 4 porcji wiórek) Kalafior oraz cukinię można wcześniej przygotować na parze, tak by zachowały więcej wartości odżywczych, a potem dodać do sosu curry.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ kalafiora (400 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cebula dymka (20 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • Przyprawy: kurkuma, cynamon, imbir, czosnek suszony, sól himalajska, suszona cebula (opcjonalnie)
  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z mango, miodu i daktyli

Mango obieramy, kroimy kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy miód Dodajemy daktyle (bez pestek!) Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z dyni i mięsa

Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki Por i cebulę…

WIĘCEJ >