fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z dynią i ciecierzycą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7553ed28-3d08-4d88-960c-343c2ce44c97-1

Curry z dynią i ciecierzycą

Przygotowanie

  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
  • Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz.
  • Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty.
  • Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
  • Mieszamy wszystko i zalewamy mlekiem kokosowym.
  • Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy ciecierzycę i zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut.
  • Po wyłączeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowane zioła.

Rady dietetyka

Warto użyć gotowanej ciecierzycy zamiast tej z puszki oraz wykonać własne mleko kokosowe. Jedząc takie curry np. z brązowym ryżem otrzymacie pełnowartościowy posiłek, w którym aminokwasy z ryżu i ciecierzycy uzupełniają się, dzięki czemu dostarczacie je w odpowiednich proporcjach.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 600-700 g dyni
  • 200-250 g ciecierzycy gotowanej lub konserwowej
  • ok. 400 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula (100 g)
  • 2-3 ząbki czosnku (15 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • sok z ⅓ cytryny
  • opcjonalnie kawałek ostrej papryczki
  • świeże zioła np. kolendra albo natka pietruszki
  • curry albo po trochu kurkumy, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i ostrej, imbiru, gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Migdałowe pączusie

Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl