Curry z dynią i ciecierzycą
Curry z dynią i ciecierzycą
Przygotowanie
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
- Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz.
- Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty.
- Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
- Mieszamy wszystko i zalewamy mlekiem kokosowym.
- Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy ciecierzycę i zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut.
- Po wyłączeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowane zioła.
Rady dietetyka
Warto użyć gotowanej ciecierzycy zamiast tej z puszki oraz wykonać własne mleko kokosowe (powiązany przepis).
Uwagi
Wypróbuj inne propozycje curry z dodatkami, które są równie smaczne (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 1 dynia Hokkaido (840 g)
- 200-250 g ciecierzycy gotowanej lub konserwowej
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1 cebula (100 g)
- 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sok z ¼ cytryny (20 g)
- Opcjonalnie kawałek ostrej papryczki
- Świeże zioła np. kolendra albo natka pietruszki
- Curry albo po trochu kurkumy, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i ostrej, imbiru, gałki muszkatołowej
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie ze świeżym szpinakiem
Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…
WIĘCEJ >Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Jarmuż z komosą ryżową
Komosę płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut W międzyczasie jarmuż oczyszczamy i rwiemy liście na niewielkie kawałki Cebulę kroimy w kostkę, a marchew…
WIĘCEJ >