fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z dynią i ciecierzycą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7553ed28-3d08-4d88-960c-343c2ce44c97-1

Curry z dynią i ciecierzycą

Przygotowanie

  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
  • Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz.
  • Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty.
  • Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
  • Mieszamy wszystko i zalewamy mlekiem kokosowym.
  • Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy ciecierzycę i zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut.
  • Po wyłączeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowane zioła.

Rady dietetyka

Warto użyć gotowanej ciecierzycy zamiast tej z puszki oraz wykonać własne mleko kokosowe (powiązany przepis).

Uwagi

Wypróbuj inne propozycje curry z dodatkami, które są równie smaczne (powiązane przepisy).

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dynia Hokkaido (840 g)
  • 200-250 g ciecierzycy gotowanej lub konserwowej
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Opcjonalnie kawałek ostrej papryczki
  • Świeże zioła np. kolendra albo natka pietruszki
  • Curry albo po trochu kurkumy, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i ostrej, imbiru, gałki muszkatołowej
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…

WIĘCEJ >

Topinambur z warzywami

Topinambur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Marchewkę i pietruszkę obieramy Ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy…

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >