fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z dynią i ciecierzycą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7553ed28-3d08-4d88-960c-343c2ce44c97-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Curry z dynią i ciecierzycą

Przygotowanie

  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
  • Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz.
  • Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty.
  • Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
  • Mieszamy wszystko i zalewamy mlekiem kokosowym.
  • Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy ciecierzycę i zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut.
  • Po wyłączeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowane zioła.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (840 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Ciecierzyca – ziarno (250 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Curry mielone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kolendra (świeża) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Shake gruszkowo – imbirowy

Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund 

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…

WIĘCEJ >