fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z dynią i ciecierzycą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7553ed28-3d08-4d88-960c-343c2ce44c97-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Curry z dynią i ciecierzycą

Przygotowanie

  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
  • Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz.
  • Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty.
  • Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
  • Mieszamy wszystko i zalewamy mlekiem kokosowym.
  • Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy ciecierzycę i zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut.
  • Po wyłączeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowane zioła.

Rady dietetyka

Warto użyć gotowanej ciecierzycy zamiast tej z puszki oraz wykonać własne mleko kokosowe (powiązany przepis).

Uwagi

Wypróbuj inne propozycje curry z dodatkami, które są równie smaczne (powiązane przepisy).

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dynia Hokkaido (840 g)
  • 200-250 g ciecierzycy gotowanej lub konserwowej
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Opcjonalnie kawałek ostrej papryczki
  • Świeże zioła np. kolendra albo natka pietruszki
  • Curry albo po trochu kurkumy, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i ostrej, imbiru, gałki muszkatołowej
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie ze świeżym szpinakiem

Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Jarmuż z komosą ryżową

Komosę płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut W międzyczasie jarmuż oczyszczamy i rwiemy liście na niewielkie kawałki Cebulę kroimy w kostkę, a marchew…

WIĘCEJ >