fbpx
logo
Szukaj
open close

Curry z kalafiorem i cieciorką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46153081-6893-4ac3-b76e-6964b55d9fd0-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Curry z kalafiorem i cieciorką

Przygotowanie

  • Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc
  • Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny)
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
  • Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy
  • Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Cukinię kroimy w krążki lub kostki i dusimy w sosie do miękkości (10-15 minut)
  • Zdejmujemy patelnię z ognia
  • Dodajemy ugotowaną cieciorkę, sok z limonki i mieszamy do połączenia składników
  • Danie posypujemy szczypiorem z cebulki dymki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kalafior (świeży) (400 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Ciecierzyca – ziarno (50 g)
  • Limonka (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Pasta curry czerwona (3 g)
  • Sól himalajska (2.5 g)
  • Garam masala (2 g)
  • Cebula suszona (2 g)
  • Curry mielone (1 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa Lekko solimy i pieprzymy Kładziemy szynkę Nakładamy na środek kulkę mieloną Lekko rozpłaszaczamy Na środek…

WIĘCEJ >

Kremowa polędwiczka

Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę  i przyprawy. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę kokosową, energicznie mieszamy i od razu podajemy.

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…

WIĘCEJ >