fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z kalafiorem i cieciorką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46153081-6893-4ac3-b76e-6964b55d9fd0-1

Curry z kalafiorem i cieciorką

Przygotowanie

  • Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc
  • Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny)
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
  • Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy
  • Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Cukinię kroimy w krążki lub kostki i dusimy w sosie do miękkości (10-15 minut)
  • Zdejmujemy patelnię z ognia
  • Dodajemy ugotowaną cieciorkę, sok z limonki i mieszamy do połączenia składników
  • Danie posypujemy szczypiorem z cebulki dymki

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zmiksować wiórki kokosowe z wodą w stosunku 1:4 (jedna porcja wody do czterech porcji wiórek) Kalafior oraz cukinię można wcześniej przygotować na parze, aby zachowały więcej wartości odżywczych, a potem połączyć z sosem curry

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ kalafiora (400 g)
  • 50 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cebula dymka (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: curry, garam masala, czerwona lub żółta pasta curry, czosnek suszony, sól himalajska, suszona cebula (opcjonalnie)
  • sok z ½ limonki
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Włączyć piekarnik na 180 stopni Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm Cebulę obrać i pokroić (…)

WIĘCEJ >

Bitki wołowe

Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię (…)

WIĘCEJ >

Chipsy z białej rzodkwi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski.  Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło (…)

WIĘCEJ >

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Nadzienie Kurczaka kroimy w paseczki Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka Zasmażamy 2 min (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl