Curry z kalafiorem i cieciorką
Curry z kalafiorem i cieciorką
Przygotowanie
- Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc
- Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny)
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
- Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy
- Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
- Dodajemy mleko kokosowe
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Cukinię kroimy w krążki lub kostki i dusimy w sosie do miękkości (10-15 minut)
- Zdejmujemy patelnię z ognia
- Dodajemy ugotowaną cieciorkę, sok z limonki i mieszamy do połączenia składników
- Danie posypujemy szczypiorem z cebulki dymki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie.
Uwagi
Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków. Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zmiksować wiórki kokosowe z wodą w stosunku 1:4 (1 porcja wody do 4 porcji wiórek). Kalafior oraz cukinię można wcześniej przygotować na parze, by zachowały więcej wartości odżywczych, a potem połączyć z sosem curry.
Autor
Lista składników
- ½ kalafiora (400 g)
- 50 g suchej ciecierzycy
- 1 cebula (100 g)
- 1 cebula dymka (20 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- Przyprawy: curry, garam masala, czerwona lub żółta pasta curry, czosnek suszony, sól himalajska, suszona cebula (opcjonalnie)
- Sok z ½ limonki (50 g)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka ziemniaczano – śledziowa
Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…
WIĘCEJ >Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Wiosenna zapiekanka warzywna
Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….
WIĘCEJ >