fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z kalafiorem i cieciorką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46153081-6893-4ac3-b76e-6964b55d9fd0-1

Curry z kalafiorem i cieciorką

Przygotowanie

  • Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc
  • Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny)
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
  • Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy
  • Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Cukinię kroimy w krążki lub kostki i dusimy w sosie do miękkości (10-15 minut)
  • Zdejmujemy patelnię z ognia
  • Dodajemy ugotowaną cieciorkę, sok z limonki i mieszamy do połączenia składników
  • Danie posypujemy szczypiorem z cebulki dymki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie.

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków. Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zmiksować wiórki kokosowe z wodą w stosunku 1:4 (1 porcja wody do 4 porcji wiórek). Kalafior oraz cukinię można wcześniej przygotować na parze, by zachowały więcej wartości odżywczych, a potem połączyć z sosem curry.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ kalafiora (400 g)
  • 50 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cebula dymka (20 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • Przyprawy: curry, garam masala, czerwona lub żółta pasta curry, czosnek suszony, sól himalajska, suszona cebula (opcjonalnie)
  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa rybna

Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…

WIĘCEJ >

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe na puree z dyni

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…

WIĘCEJ >