logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09dc3603-e926-4562-99eb-d0679b9ac01b

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09dc3603-e926-4562-99eb-d0679b9ac01b

Przygotowanie

  • Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc
  • Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny)
  • Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie
  • Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
  • Po kilku minutach dodajemy przecier, pastę i przyprawy
  • Łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
  • Pokrojoną paprykę z fasolką dodajemy do sosu i dusimy do miękkości
  • Dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory
  • Po zdjęciu patelni z ognia skrapiamy danie sokiem z limonki i posypujemy opcjonalnie bazylią

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków Jeśli nie masz pasty curry, możesz użyć chili, imbiru i sproszkowanego czosnku Paprykę i fasolkę szparagową można wcześniej przygotować na parze, aby zachowały więcej wartości odżywczych, a potem połączyć z sosem curry

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 120 g suchej ciecierzycy
  • 3 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ⅓ łyżeczki czerwonej pasty curry 
  • przyprawy: sól himalajska, kurkuma, pieprz, świeża bazylia (opcjonalnie)
  • sok z ½ limonki
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na (…)

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i (…)

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl