fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09dc3603-e926-4562-99eb-d0679b9ac01b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc
  • Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny)
  • Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie
  • Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
  • Po kilku minutach dodajemy przecier, pastę i przyprawy
  • Łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
  • Pokrojoną paprykę z fasolką dodajemy do sosu i dusimy do miękkości
  • Dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory
  • Po zdjęciu patelni z ognia skrapiamy danie sokiem z limonki i posypujemy opcjonalnie bazylią

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków Jeśli nie masz pasty curry, możesz użyć chili, imbiru i sproszkowanego czosnku Paprykę i fasolkę szparagową można wcześniej przygotować na parze, aby zachowały więcej wartości odżywczych, a potem połączyć z sosem curry

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 120 g suchej ciecierzycy
  • 3 średnie cebule (300 g)
  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • ⅓ łyżeczki czerwonej pasty curry 
  • Przyprawy: sól himalajska, kurkuma, pieprz, świeża bazylia (opcjonalnie)
  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >