Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Przygotowanie
- Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc
- Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny)
- Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
- Po kilku minutach dodajemy przecier, pastę i przyprawy
- Łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
- Dodajemy mleko kokosowe
- Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
- Pokrojoną paprykę z fasolką dodajemy do sosu i dusimy do miękkości
- Dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory
- Po zdjęciu patelni z ognia skrapiamy danie sokiem z limonki i posypujemy opcjonalnie bazylią
Uwagi
Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków Jeśli nie masz pasty curry, możesz użyć chili, imbiru i sproszkowanego czosnku Paprykę i fasolkę szparagową można wcześniej przygotować na parze, aby zachowały więcej wartości odżywczych, a potem połączyć z sosem curry
Autor
Lista składników
- 120 g suchej ciecierzycy
- 3 średnie cebule (300 g)
- 1 czerwona papryka (230 g)
- 80 g suszonych pomidorów
- 100 g fasolki szparagowej
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- ⅓ łyżeczki czerwonej pasty curry
- Przyprawy: sól himalajska, kurkuma, pieprz, świeża bazylia (opcjonalnie)
- Sok z ½ limonki (50 g)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…
WIĘCEJ >Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami
Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min) Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka Gruszkę oczyścić z gniazda…
WIĘCEJ >Parówki drobiowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >