fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09dc3603-e926-4562-99eb-d0679b9ac01b-1

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc
  • Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny)
  • Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie
  • Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
  • Po kilku minutach dodajemy przecier, pastę i przyprawy
  • Łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
  • Pokrojoną paprykę z fasolką dodajemy do sosu i dusimy do miękkości
  • Dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory
  • Po zdjęciu patelni z ognia skrapiamy danie sokiem z limonki i posypujemy opcjonalnie bazylią

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków Jeśli nie masz pasty curry, możesz użyć chili, imbiru i sproszkowanego czosnku Paprykę i fasolkę szparagową można wcześniej przygotować na parze, aby zachowały więcej wartości odżywczych, a potem połączyć z sosem curry

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 120 g suchej ciecierzycy
  • 3 średnie cebule (300 g)
  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • ⅓ łyżeczki czerwonej pasty curry 
  • Przyprawy: sól himalajska, kurkuma, pieprz, świeża bazylia (opcjonalnie)
  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burgery z czerwonej soczewicy

Kapustę szatkujemy Bułki kroimy na pół i opiekamy ich wnętrza na rozgrzanej patelni Następnie obie strony smarujemy wybranym sosem Dodajemy ciepły kotlet, poszatkowaną kapustę i rukolę Złożonego burgera zabezpieczamy wykałaczką

WIĘCEJ >

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >