fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09dc3603-e926-4562-99eb-d0679b9ac01b-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc
  • Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny)
  • Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie
  • Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym
  • Po kilku minutach dodajemy przecier, pastę i przyprawy
  • Łączymy z cebulką i podsmażamy minutę
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
  • Pokrojoną paprykę z fasolką dodajemy do sosu i dusimy do miękkości
  • Dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory
  • Po zdjęciu patelni z ognia skrapiamy danie sokiem z limonki i posypujemy opcjonalnie bazylią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Cebula (świeża) (315 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ciecierzyca – ziarno (120 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (100 g)
  • Pomidor suszony (80 g)
  • Limonka (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Bazylia (świeża) (10 g)
  • Curry mielone (3 g)
  • Sól himalajska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Ryż zapiekany z truskawkami

Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu. Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z fenkułem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…

WIĘCEJ >