fbpx
Szukaj
open close

Czy śliwki są zdrowe?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
śliwki

Węgierki, mirabelki, renklody – śliwki w każdej odmianie są mile widziane w diecie. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Sprawdź, co dobrego wiąże się z ich spożywaniem.

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Można się nimi cieszyć od wczesnego lata do późnej jesieni. Owoce te są znane przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na pracę układu pokarmowego, ale mają też inne zalety.

Śliwki – skład i właściwości

Śliwki to źródło wielu witamin, takich jak: witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, oraz składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, jod. W śliwkach znajdziemy też dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, w tym mikroflorę jelitową.

Śliwki:

  • regulują trawienie;
  • poprawiają apetyt;
  • zapobiegają zaparciom;
  • wspomagają kości i zęby;
  • chronią przed wolnymi rodnikami (to źródło cennych przeciwutleniaczy);
  • działają kojąco na nerwy i poprawiają samopoczucie (to za sprawą witamin w grupy B);
  • mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne;
  • obniżają poziom cholesterolu.

Świeże czy suszone?

Świeże śliwki, w zależności od odmiany, mają około 46–60 kalorii w 100 g. Suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne (mają aż około 360 kcal na 100 g). Mają też więcej węglowodanów niż świeże owoce, ale i więcej wartości odżywczych i błonnika.

Jeśli kupujesz suszone owoce, to wybieraj te ekologiczne i niesiarkowane.

Przeciwwskazania

Śliwki zawierają sporo cukrów prostych, stąd należy je spożywać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza suszonych owoców. Jeśli przesadzimy z ilością zjedzonych śliwek, możemy spodziewać się różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcie czy rozwolnienie.

Owoce te nie są zalecane osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Zastosowanie w kuchni

Ze śliwek często przygotowuje się powidła, dżemy, kompoty, marmolady i napoje alkoholowe. Mogą być również dodatkiem do ciast, koktajli, sorbetów, knedli czy pierogów.

Śliwki w suszonej postaci sprawdzą się jako dodatek do tłustych i obfitych dań – mogą być pomocne w trawieniu.

Wiele przepisów na pyszne dania ze śliwkami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Węgierki, mirabelki, renklody – śliwki w każdej odmianie są mile widziane w diecie. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Sprawdź, co dobrego wiąże się z ich spożywaniem.

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Można się nimi cieszyć od wczesnego lata do późnej jesieni. Owoce te są znane przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na pracę układu pokarmowego, ale mają też inne zalety.

Śliwki – skład i właściwości

Śliwki to źródło wielu witamin, takich jak: witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, oraz składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, jod. W śliwkach znajdziemy też dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, w tym mikroflorę jelitową.

Śliwki:

  • regulują trawienie;
  • poprawiają apetyt;
  • zapobiegają zaparciom;
  • wspomagają kości i zęby;
  • chronią przed wolnymi rodnikami (to źródło cennych przeciwutleniaczy);
  • działają kojąco na nerwy i poprawiają samopoczucie (to za sprawą witamin w grupy B);
  • mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne;
  • obniżają poziom cholesterolu.

Świeże czy suszone?

Świeże śliwki, w zależności od odmiany, mają około 46–60 kalorii w 100 g. Suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne (mają aż około 360 kcal na 100 g). Mają też więcej węglowodanów niż świeże owoce, ale i więcej wartości odżywczych i błonnika.

Jeśli kupujesz suszone owoce, to wybieraj te ekologiczne i niesiarkowane.

Przeciwwskazania

Śliwki zawierają sporo cukrów prostych, stąd należy je spożywać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza suszonych owoców. Jeśli przesadzimy z ilością zjedzonych śliwek, możemy spodziewać się różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcie czy rozwolnienie.

Owoce te nie są zalecane osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Zastosowanie w kuchni

Ze śliwek często przygotowuje się powidła, dżemy, kompoty, marmolady i napoje alkoholowe. Mogą być również dodatkiem do ciast, koktajli, sorbetów, knedli czy pierogów.

Śliwki w suszonej postaci sprawdzą się jako dodatek do tłustych i obfitych dań – mogą być pomocne w trawieniu.

Wiele przepisów na pyszne dania ze śliwkami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
5 września 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

kosmki jelitowe

Kosmki jelitowe – co je niszczy i jak je odbudować?

To one odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, dlatego są tak ważne dla sprawnego działania układu pokarmowego. Dowiedz się, co niszczy kosmki jelitowe i jak je odbudować. Kosmki jelitowe to małe wypustki znajdujące się…

WIĘCEJ >

3 sposoby na wsparcie pracy tarczycy

Dieta, suplementy i leki mają ogromny wpływ na prawidłowe działanie tarczycy. Istotne znaczenie ma również styl życia. Sprawdź, co gwarantuje codzienne wsparcie pracy tarczycy. Wsparcie pracy tarczycy 1. Zadbaj o sen Sen reguluje procesy hormonalne…

WIĘCEJ >

Utrata masy ciała. Nie tylko nadwaga jest problemem

Najczęściej do dietetyka zgłaszają się osoby, które chciałyby schudnąć. Zdarza się jednak i tak, że problemem pacjenta jest nadmierna utrata masy ciała. Co wtedy robić i jak przytyć? Nadmierne schudnięcie może mieć wiele przyczyn. Do…

WIĘCEJ >
owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Tak wiele mówi się o tym, aby jeść warzywa, ale nie zapominajmy, że owoce też mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce. Oczywiście nie wszyscy mogą sobie pozwolić na owoce…

WIĘCEJ >