fbpx
logo
Szukaj
open close

Czy śliwki są zdrowe?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Czy śliwki są zdrowe?

śliwki

Węgierki, mirabelki, renklody – śliwki w każdej odmianie są mile widziane w diecie. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Sprawdź, co dobrego wiąże się z ich spożywaniem.

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Można się nimi cieszyć od wczesnego lata do późnej jesieni. Owoce te są znane przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na pracę układu pokarmowego, ale mają też inne zalety.

Śliwki – skład i właściwości

Śliwki to źródło wielu witamin, takich jak: witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, oraz składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, jod. W śliwkach znajdziemy też dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, w tym mikroflorę jelitową.

Śliwki:

  • regulują trawienie;
  • poprawiają apetyt;
  • zapobiegają zaparciom;
  • wspomagają kości i zęby;
  • chronią przed wolnymi rodnikami (to źródło cennych przeciwutleniaczy);
  • działają kojąco na nerwy i poprawiają samopoczucie (to za sprawą witamin w grupy B);
  • mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne;
  • obniżają poziom cholesterolu.

Świeże czy suszone?

Świeże śliwki, w zależności od odmiany, mają około 46–60 kalorii w 100 g. Suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne (mają aż około 360 kcal na 100 g). Mają też więcej węglowodanów niż świeże owoce, ale i więcej wartości odżywczych i błonnika.

Jeśli kupujesz suszone owoce, to wybieraj te ekologiczne i niesiarkowane.

Przeciwwskazania

Śliwki zawierają sporo cukrów prostych, stąd należy je spożywać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza suszonych owoców. Jeśli przesadzimy z ilością zjedzonych śliwek, możemy spodziewać się różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcie czy rozwolnienie.

Owoce te nie są zalecane osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Zastosowanie w kuchni

Ze śliwek często przygotowuje się powidła, dżemy, kompoty, marmolady i napoje alkoholowe. Mogą być również dodatkiem do ciast, koktajli, sorbetów, knedli czy pierogów.

Śliwki w suszonej postaci sprawdzą się jako dodatek do tłustych i obfitych dań – mogą być pomocne w trawieniu.

Wiele przepisów na pyszne dania ze śliwkami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Węgierki, mirabelki, renklody – śliwki w każdej odmianie są mile widziane w diecie. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Sprawdź, co dobrego wiąże się z ich spożywaniem.

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Można się nimi cieszyć od wczesnego lata do późnej jesieni. Owoce te są znane przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na pracę układu pokarmowego, ale mają też inne zalety.

Śliwki – skład i właściwości

Śliwki to źródło wielu witamin, takich jak: witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, oraz składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, jod. W śliwkach znajdziemy też dużo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, w tym mikroflorę jelitową.

Śliwki:

  • regulują trawienie;
  • poprawiają apetyt;
  • zapobiegają zaparciom;
  • wspomagają kości i zęby;
  • chronią przed wolnymi rodnikami (to źródło cennych przeciwutleniaczy);
  • działają kojąco na nerwy i poprawiają samopoczucie (to za sprawą witamin w grupy B);
  • mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne;
  • obniżają poziom cholesterolu.

Świeże czy suszone?

Świeże śliwki, w zależności od odmiany, mają około 46–60 kalorii w 100 g. Suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne (mają aż około 360 kcal na 100 g). Mają też więcej węglowodanów niż świeże owoce, ale i więcej wartości odżywczych i błonnika.

Jeśli kupujesz suszone owoce, to wybieraj te ekologiczne i niesiarkowane.

Przeciwwskazania

Śliwki zawierają sporo cukrów prostych, stąd należy je spożywać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza suszonych owoców. Jeśli przesadzimy z ilością zjedzonych śliwek, możemy spodziewać się różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcie czy rozwolnienie.

Owoce te nie są zalecane osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Zastosowanie w kuchni

Ze śliwek często przygotowuje się powidła, dżemy, kompoty, marmolady i napoje alkoholowe. Mogą być również dodatkiem do ciast, koktajli, sorbetów, knedli czy pierogów.

Śliwki w suszonej postaci sprawdzą się jako dodatek do tłustych i obfitych dań – mogą być pomocne w trawieniu.

Wiele przepisów na pyszne dania ze śliwkami znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
5 września 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta przeciwzapalna – na czym polega?

Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna. Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to…

WIĘCEJ >

Nutri-Score – hit czy kit?

Coraz więcej produktów w sklepach ma na opakowaniu kolorową skalę Nutri-Score wraz z oznaczeniem od A do E. Z założenia taki sposób znakowania żywności ma pomóc w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych i wpływać na kształtowanie…

WIĘCEJ >
sól

Sól – czy należy się jej bać?

Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania. Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi…

WIĘCEJ >
czekoladki, słodycze

Czekoladki – co zawierają?

Taki zwyczaj w Polsce, że jak w gości to ze słodkościami, jak dziękujemy to kupujemy czekoladki, jak na imieniny to z bombonierką, jak do dziecka to z toną słodyczy. Jak urodziny to tort, jak popołudniowa

WIĘCEJ >