Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, wspomaga odporność i zmniejsza stan zapalny – selen pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o jego obecność w diecie i w jakich produktach go znajdziesz.
Selen (Se) to pierwiastek występujący w śladowych ilościach. Choć zapotrzebowanie na niego jest niewielkie, pełni on szereg ważnych funkcji. Jego niedobór może boleśnie odbić się na zdrowiu.
To jeden z ważniejszych składników odpowiadających za odporność i prawidłowe działanie tarczycy. Selen jest istotny szczególnie dla osób borykających się z niedoczynnością tarczycy czy Hashimoto. Jego niedobór powoduje obniżenie aktywności tarczycy oraz uszkodzenie jej tkanek.
Selen:
- jest silnym przeciwutleniaczem – chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- wchodzi w skład aminokwasów budujących enzymy istotne dla wielu przemian metabolicznych;
- chroni neurony i komórki mięśnia sercowego;
- wspomaga pracę tarczycy – odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu hormonów tarczycy;
- chroni przed nowotworami;
- redukuje stan zapalny;
- wzmacnia odporność;
- zmniejsza toksyczność metali ciężkich;
- wzmacnia włosy i paznokcie;
- wpływa na jakość nasienia i ruchliwość plemników;
- wspomaga leczenie depresji.
Niedobór i nadmiar selenu
Zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu może być niebezpieczny.
Niedobór selenu wiąże się z niedostatecznym dostarczaniem tego pierwiastka wraz z pożywieniem. Zwiększa to ryzyko osłabienia odporności, wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, problemów z tarczycą, niepłodności, rozwoju choroby niedokrwiennej czy niektórych nowotworów.
Na niedobór selenu mogą wskazywać takie dolegliwości, jak: ciągłe zmęczenie, podatność na infekcje, problemy z potencją, osłabienie mięśni, opryszczka, stany zapalne skóry.
Niedobór selenu występuje u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów, mukowiscydozę, AIDS, ostre zapalenie trzustki, retinopatię, niewydolność nerek czy choroby autoimmunologiczne.
Z kolei nadmiar selenu jest szkodliwy i może prowadzić do zatrucia, czyli tzw. selenozy. Objawia się ona takimi dolegliwościami, jak: wypadanie włosów, biegunka, nudności i wymioty, nieprzyjemny (czosnkowy) zapach z ust, łamliwość paznokci, bóle stawów, zmęczenie, zaburzenia psychiczne czy zmiany skórne.
Selen w pożywieniu
Selen znajdziesz w takich produktach, jak:
- mięso (zwłaszcza wołowina);
- podroby;
- jaja;
- ryby i owoce morza;
- warzywa: czosnek, cebula, szparagi, kapusta, brokuły;
- orzechy: brazylijskie, nerkowce,
- drożdże,
- mleko i przetwory mleczne,
- ryż.
Szczególnie bogatym źródłem selenu są orzechy brazylijskie (dzienne maksimum to 30 g, czyli około 6–7 sztuk). Zawartość tego pierwiastka w poszczególnych produktach różni się od jego zawartości w glebie.
Suplementacja
Selen łatwo można przedawkować. Dlatego też przed rozpoczęciem suplementacji należy zbadać poziom tego pierwiastka. Można ocenić go na podstawie badania krwi, moczu czy włosów. Tuż po otrzymaniu wyniku należy skonsultować się ze specjalistą, co pozwoli dobrać odpowiednią suplementację. Może w tym pomóc dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, wspomaga odporność i zmniejsza stan zapalny – selen pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o jego obecność w diecie i w jakich produktach go znajdziesz.
Selen (Se) to pierwiastek występujący w śladowych ilościach. Choć zapotrzebowanie na niego jest niewielkie, pełni on szereg ważnych funkcji. Jego niedobór może boleśnie odbić się na zdrowiu.
To jeden z ważniejszych składników odpowiadających za odporność i prawidłowe działanie tarczycy. Selen jest istotny szczególnie dla osób borykających się z niedoczynnością tarczycy czy Hashimoto. Jego niedobór powoduje obniżenie aktywności tarczycy oraz uszkodzenie jej tkanek.
Selen:
- jest silnym przeciwutleniaczem – chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- wchodzi w skład aminokwasów budujących enzymy istotne dla wielu przemian metabolicznych;
- chroni neurony i komórki mięśnia sercowego;
- wspomaga pracę tarczycy – odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu hormonów tarczycy;
- chroni przed nowotworami;
- redukuje stan zapalny;
- wzmacnia odporność;
- zmniejsza toksyczność metali ciężkich;
- wzmacnia włosy i paznokcie;
- wpływa na jakość nasienia i ruchliwość plemników;
- wspomaga leczenie depresji.
Niedobór i nadmiar selenu
Zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu może być niebezpieczny.
Niedobór selenu wiąże się z niedostatecznym dostarczaniem tego pierwiastka wraz z pożywieniem. Zwiększa to ryzyko osłabienia odporności, wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, problemów z tarczycą, niepłodności, rozwoju choroby niedokrwiennej czy niektórych nowotworów.
Na niedobór selenu mogą wskazywać takie dolegliwości, jak: ciągłe zmęczenie, podatność na infekcje, problemy z potencją, osłabienie mięśni, opryszczka, stany zapalne skóry.
Niedobór selenu występuje u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów, mukowiscydozę, AIDS, ostre zapalenie trzustki, retinopatię, niewydolność nerek czy choroby autoimmunologiczne.
Z kolei nadmiar selenu jest szkodliwy i może prowadzić do zatrucia, czyli tzw. selenozy. Objawia się ona takimi dolegliwościami, jak: wypadanie włosów, biegunka, nudności i wymioty, nieprzyjemny (czosnkowy) zapach z ust, łamliwość paznokci, bóle stawów, zmęczenie, zaburzenia psychiczne czy zmiany skórne.
Selen w pożywieniu
Selen znajdziesz w takich produktach, jak:
- mięso (zwłaszcza wołowina);
- podroby;
- jaja;
- ryby i owoce morza;
- warzywa: czosnek, cebula, szparagi, kapusta, brokuły;
- orzechy: brazylijskie, nerkowce,
- drożdże,
- mleko i przetwory mleczne,
- ryż.
Szczególnie bogatym źródłem selenu są orzechy brazylijskie (dzienne maksimum to 30 g, czyli około 6–7 sztuk). Zawartość tego pierwiastka w poszczególnych produktach różni się od jego zawartości w glebie.
Suplementacja
Selen łatwo można przedawkować. Dlatego też przed rozpoczęciem suplementacji należy zbadać poziom tego pierwiastka. Można ocenić go na podstawie badania krwi, moczu czy włosów. Tuż po otrzymaniu wyniku należy skonsultować się ze specjalistą, co pozwoli dobrać odpowiednią suplementację. Może w tym pomóc dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Najpopularniejsze odmiany jabłek
Są dostępne przez cały rok, smaczne i zdrowe – jabłka to jedne z najchętniej wybieranych przez nas owoców. Sprawdź, jakie odmiany jabłek są dostępne w sklepach i na bazarach. Jabłka to źródło witamin i substancji…
WIĘCEJ >Jak odżywiać dzieci?
Dziecko bardzo szybko chce spożywać to samo, co dorośli w rodzinie. Mówi się, że przykład idzie od góry, więc jeśli my dobrze się odżywiamy, to i dziecko będzie odżywiało się prawidłowo. Jeśli my pokątnie zjadamy
WIĘCEJ >Radio Opole wiosną – witaminki po zimie
Na temat nowalijek, witamin, zdrowego stylu życia rozmawia z Iwoną Wierzbicką w Radiu Opole - Wiesław Kolbusz. Jak często jeść, co z tymi nowalijkami, co z witaminami.
WIĘCEJ >Nietolerancja fruktozy
Nietolerancja fruktozy to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu produktów zawierających fruktozę. Dowiedz się więcej na ten temat. Fruktoza to cukier prosty, który znajduje się w owocach (zarówno świeżych, jak i suszonych), a także w sokach…
WIĘCEJ >