![masło czy margaryna masło czy margaryna](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/05/maslo-czy-margaryna-1024x682.jpg)
![masło czy margaryna masło czy margaryna](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/05/maslo-czy-margaryna-1024x682.jpg)
To jedne z tych produktów, które stosuje się niemal codziennie. Który z nich będzie lepszym wyborem żywieniowym? Masło czy margaryna – kto wygrywa w tym starciu?
Dla mnie zdecydowanym zwycięzcą jest masło. Dlaczego?
Dlaczego masło jest lepsze dla Twojego zdrowia?
Weźmy pod uwagę trzy ważne elementy:
1. Naturalność
Masło jest wytwarzane z naturalnych składników, takich jak śmietana, bez dodatku sztucznych substancji. To oznacza, że dostarcza nam naturalnych, nieprzetworzonych tłuszczów, które nasz organizm rozpoznaje i przyswaja znacznie lepiej niż substancje sztuczne obecne w margarynie.
2. Wartość odżywcza
Masło jest bogate w wartościowe składniki, takie jak witaminy A, D, E i K, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Te składniki odgrywają kluczową rolę w zdrowiu, m.in. pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, wzmacnianiu układu odpornościowego i wspieraniu naszej gospodarki hormonalnej.
3. Smak
Bezapelacyjnie, masło ma niepowtarzalny, bogaty smak, który nadaje potrawom wyjątkową aromatyczną nutę. Dodanie masła do posiłku z pewnością sprawi, że smak zyska na głębi i intensywności.
Margaryna
Pora przyjrzeć się margarynie i zrozumieć, dlaczego warto ograniczyć jej spożycie.
1. Proces produkcyjny
Margaryna powstaje w wyniku przeróbki olejów roślinnych, poddawanych procesowi uwodornienia, co prowadzi do utworzenia tłuszczów trans. Tłuszcze te są znane ze swojego negatywnego wpływu na zdrowie serca i układu krążenia.
![źródła tłuszczy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Depositphotos_177843508_l-2015-1024x682.jpg)
![źródła tłuszczy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Depositphotos_177843508_l-2015-1024x682.jpg)
![źródła tłuszczy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Depositphotos_177843508_l-2015-1024x682.jpg)
Obejrzyj film: Tłuszcze i cholesterol
2. Sztuczne dodatki
Margaryna często zawiera różne dodatki, takie jak emulgatory, stabilizatory, barwniki i konserwanty. Te substancje mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza u osób cierpiących na alergie i nadwrażliwość na sztuczne składniki.
Masło czy margaryna?
Jeśli wybierasz masło, stawiasz na naturalność, wartościowe składniki odżywcze w diecie i lepszy smak. Zrezygnuj z margaryny na rzecz tej zdrowszej alternatywy.
Podczas kupowania masła zwróć jednak uwagę na to, aby zawierało ponad 80% tłuszczu, było zrobione z pełnotłustej śmietany i nie zawierało żadnych dodatków roślinnych.
Na masło powinny uważać osoby, które mają alergię na białka mleka krowiego bądź nietolerancję na produkty mleczne. W takim przypadku lepiej sięgnąć po masło klarowane lub ghee.
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
To jedne z tych produktów, które stosuje się niemal codziennie. Który z nich będzie lepszym wyborem żywieniowym? Masło czy margaryna – kto wygrywa w tym starciu?
Dla mnie zdecydowanym zwycięzcą jest masło. Dlaczego?
Dlaczego masło jest lepsze dla Twojego zdrowia?
Weźmy pod uwagę trzy ważne elementy:
1. Naturalność
Masło jest wytwarzane z naturalnych składników, takich jak śmietana, bez dodatku sztucznych substancji. To oznacza, że dostarcza nam naturalnych, nieprzetworzonych tłuszczów, które nasz organizm rozpoznaje i przyswaja znacznie lepiej niż substancje sztuczne obecne w margarynie.
2. Wartość odżywcza
Masło jest bogate w wartościowe składniki, takie jak witaminy A, D, E i K, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Te składniki odgrywają kluczową rolę w zdrowiu, m.in. pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, wzmacnianiu układu odpornościowego i wspieraniu naszej gospodarki hormonalnej.
3. Smak
Bezapelacyjnie, masło ma niepowtarzalny, bogaty smak, który nadaje potrawom wyjątkową aromatyczną nutę. Dodanie masła do posiłku z pewnością sprawi, że smak zyska na głębi i intensywności.
Margaryna
Pora przyjrzeć się margarynie i zrozumieć, dlaczego warto ograniczyć jej spożycie.
1. Proces produkcyjny
Margaryna powstaje w wyniku przeróbki olejów roślinnych, poddawanych procesowi uwodornienia, co prowadzi do utworzenia tłuszczów trans. Tłuszcze te są znane ze swojego negatywnego wpływu na zdrowie serca i układu krążenia.
![źródła tłuszczy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Depositphotos_177843508_l-2015-1024x682.jpg)
![źródła tłuszczy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Depositphotos_177843508_l-2015-1024x682.jpg)
![źródła tłuszczy](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Depositphotos_177843508_l-2015-1024x682.jpg)
Obejrzyj film: Tłuszcze i cholesterol
2. Sztuczne dodatki
Margaryna często zawiera różne dodatki, takie jak emulgatory, stabilizatory, barwniki i konserwanty. Te substancje mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza u osób cierpiących na alergie i nadwrażliwość na sztuczne składniki.
Masło czy margaryna?
Jeśli wybierasz masło, stawiasz na naturalność, wartościowe składniki odżywcze w diecie i lepszy smak. Zrezygnuj z margaryny na rzecz tej zdrowszej alternatywy.
Podczas kupowania masła zwróć jednak uwagę na to, aby zawierało ponad 80% tłuszczu, było zrobione z pełnotłustej śmietany i nie zawierało żadnych dodatków roślinnych.
Na masło powinny uważać osoby, które mają alergię na białka mleka krowiego bądź nietolerancję na produkty mleczne. W takim przypadku lepiej sięgnąć po masło klarowane lub ghee.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Aparat ortodontyczny – klucz do zdrowego i pięknego uśmiechu
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na założenie aparatu ortodontycznego, nie tylko ze względu na estetykę, ale także dla zdrowia. Krzywy zgryz może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak trudności w żuciu,…
WIĘCEJ >Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać
Jakie nasiona i pestki warto jeść? Jak długo i po co trzeba je moczyć? Czy można prażyć słonecznik na patelni albo dodawać pestki dyni do pieczenia? Sprawdź, co trzeba o tym wszystkim wiedzieć. Nasiona i…
WIĘCEJ >Detoks – zadbaj, by organizm sam się oczyszczał
O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks! Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – zawiera antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne…
WIĘCEJ >Te zdrowe nawyki warto pielęgnować. Jest ich aż 10!
Żyjemy w czasach, w których nieustannie gonimy za czymś, stresujemy się, chcemy mieć więcej, szybciej i najlepiej „na już”. Tym bardziej więc warto zadbać o zdrowe nawyki, które dobrze wpłyną na twoje zdrowie. Dobrze jest…
WIĘCEJ >