fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brokuły z chrupiącym serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c938a8118-d9cd-4448-87f6-5c4d23399539
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Brokuły z chrupiącym serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Brokuł dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w cienkie plastry
  • W rondlu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Do wrzącej wody wrzucamy łodygi i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy różyczki z pieprzem i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Brokuł odcedzamy
  • W naczyniu żaroodpornym układamy paprykę z brokułem
  • Do miski wlewamy odrobinę bulion, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa
  • Następnie masę przelewamy do garnka, dolewamy pozostały bulion z mlekiem, dodajemy połowę sera i gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja (na średnim ogniu)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na ok. 2-3 minuty do ostygnięcia
  • Następnie dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i utworzoną masą polewamy warzywa
  • Do osobnej miski wrzucamy drugą połowę sera, dodajemy bułkę tartą z przyprawami, mieszamy i posypujemy warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do zarumienienia się sera)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brokułu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (600 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Jogurt naturalny (125 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Bułka tarta (25 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska

Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z farszem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą…

WIĘCEJ >

Gofry z syropem i owocami

Jaja i mleko wyciągamy z lodówki i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek Do miski z żółtkami wlewamy mleko i tłuszcz, dodajemy mąkę…

WIĘCEJ >

Calzone z porem i kurczakiem

Por kroimy w cienkie plasterki Mięso kroimy w kostkę Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C Blachy wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy ciepłą wodę,…

WIĘCEJ >