fbpx
logo
Szukaj
open close

Brokuły z chrupiącym serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c938a8118-d9cd-4448-87f6-5c4d23399539
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Brokuły z chrupiącym serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Brokuł dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w cienkie plastry
  • W rondlu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Do wrzącej wody wrzucamy łodygi i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy różyczki z pieprzem i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Brokuł odcedzamy
  • W naczyniu żaroodpornym układamy paprykę z brokułem
  • Do miski wlewamy odrobinę bulion, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa
  • Następnie masę przelewamy do garnka, dolewamy pozostały bulion z mlekiem, dodajemy połowę sera i gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja (na średnim ogniu)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na ok. 2-3 minuty do ostygnięcia
  • Następnie dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i utworzoną masą polewamy warzywa
  • Do osobnej miski wrzucamy drugą połowę sera, dodajemy bułkę tartą z przyprawami, mieszamy i posypujemy warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do zarumienienia się sera)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brokułu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (600 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Jogurt naturalny (125 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Bułka tarta (25 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Majonez migdałowy

Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Makaron z batatów z sosem brokułowym

Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku. Makaron zalać gorącą (80…

WIĘCEJ >

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Pizza Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z ziemniakami Dodajemy przyprawy (rozmaryn), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych…

WIĘCEJ >

Czekoladowy mus

Wszystkie składniki blendujemy na mus. Podajemy.

WIĘCEJ >