fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brokuły z chrupiącym serem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-28
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brokuły z chrupiącym serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Brokuł dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w cienkie plastry
  • W rondlu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Do wrzącej wody wrzucamy łodygi i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy różyczki z pieprzem i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Brokuł odcedzamy
  • W naczyniu żaroodpornym układamy paprykę z brokułem
  • Do miski wlewamy odrobinę bulion, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa
  • Następnie masę przelewamy do garnka, dolewamy pozostały bulion z mlekiem, dodajemy połowę sera i gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja (na średnim ogniu)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na ok. 2-3 minuty do ostygnięcia
  • Następnie dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i utworzoną masą polewamy warzywa
  • Do osobnej miski wrzucamy drugą połowę sera, dodajemy bułkę tartą z przyprawami, mieszamy i posypujemy warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do zarumienienia się sera)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brokułu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (600 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Mleko krowie (125 g)
  • Jogurt naturalny (125 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Bułka tarta (25 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Domowy dżem z agarem

Owoce oczyszczamy, a następnie umieszczamy na patelni i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Dolewamy wrzątek, dodajemy słodzik i mieszamy do momentu rozpuszczenia się Dodajemy agar i ponownie mieszamy do momentu, aż się dokładnie rozpuści…

WIĘCEJ >

Księżyce ziemniaczane

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki (lub w ósemki w przypadku dużych ziemniaków) Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy ziemniaki, a następnie polewamy tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Prosta gryczanka z malinami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy kaszę oraz przyprawy i mieszamy Wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy len oraz żółtka Gryczankę przelewamy do miski, posypujemy malinami i polewamy syropem

WIĘCEJ >