Brokuły z chrupiącym serem
Brokuły z chrupiącym serem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Brokuł dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w cienkie plastry
- W rondlu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
- Do wrzącej wody wrzucamy łodygi i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy różyczki z pieprzem i gotujemy przez ok. 4-5 minut
- Paprykę kroimy w cienkie słupki (gniazdo nasienne usuwamy)
- Brokuł odcedzamy
- W naczyniu żaroodpornym układamy paprykę z brokułem
- Do miski wlewamy odrobinę bulion, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa
- Następnie masę przelewamy do garnka, dolewamy pozostały bulion z mlekiem, dodajemy połowę sera i gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja (na średnim ogniu)
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na ok. 2-3 minuty do ostygnięcia
- Następnie dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i utworzoną masą polewamy warzywa
- Do osobnej miski wrzucamy drugą połowę sera, dodajemy bułkę tartą z przyprawami, mieszamy i posypujemy warzywa
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do zarumienienia się sera)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brokułu.
Autor
Lista składników
- Brokuł (600 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Papryka czerwona (230 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Jogurt naturalny (125 g)
- Ser żółty (100 g)
- Bułka tarta (25 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska
Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz
WIĘCEJ >Pieczone ziemniaki z farszem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą…
WIĘCEJ >Gofry z syropem i owocami
Jaja i mleko wyciągamy z lodówki i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek Do miski z żółtkami wlewamy mleko i tłuszcz, dodajemy mąkę…
WIĘCEJ >Calzone z porem i kurczakiem
Por kroimy w cienkie plasterki Mięso kroimy w kostkę Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C Blachy wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy ciepłą wodę,…
WIĘCEJ >