Krem brokułowy z boczkiem
Krem brokułowy z boczkiem
Przygotowanie
- Warzywa (poza brokułami) obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa (poza brokułami) oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut
- Dodajemy różyczki brokułu oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 20-25 minut
- Następnie całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu
- Zupę nalewamy na talerze i podajemy ze śmietaną oraz serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kremów warzywnych.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Brokuł (500 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sandacz, ziemniaki, brokuł
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, polewamy tłuszczem,…
WIĘCEJ >Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru
Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Śródziemnomorskie pierożki
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Papryki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cukinię kroimy w drobną kostkę Zieleninę drobno siekamy Na…
WIĘCEJ >Frittata z sowami (kaniami)
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez…
WIĘCEJ >