fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem brokułowy z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2109fc0-9de9-48bf-b3f7-5474e2fdcb53
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem brokułowy z boczkiem

Przygotowanie

  • Warzywa (poza brokułami) obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa (poza brokułami) oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy różyczki brokułu oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 20-25 minut
  • Następnie całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu
  • Zupę nalewamy na talerze i podajemy ze śmietaną oraz serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kremów warzywnych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Brokuł (500 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia - głęboka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach…

WIĘCEJ >

Camembert, wiśnie i pieczywo

Bułkę kroimy w poprzek na plastry i układamy na talerzu, a obok kładziemy pozostałe składniki

WIĘCEJ >

Ratatouille

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…

WIĘCEJ >

Ryż z tuńczykiem

Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy Dodajemy tuńczyka i mieszamy

WIĘCEJ >