Krem szparagowy
Krem szparagowy
Przygotowanie
- Szparagi obrać
- Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm)
- Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min
- Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić
- Wrzucić pokrojone szparagi
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę 2 – 3 min
- Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka
- Dodajemy posiekaną kolendrę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy 15 min
- Zupę możemy tak zostawić lub zmiksować blenderem
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego
(AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu. Możesz znaleźć więcej informacji na temat tej diety oraz innych w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Przepis na bulion mięsny domowej roboty znajduje się powyżej. Możesz przygotować go w większej ilości i zawekować do słoików, dzięki czemu przyrządzenie takich zup zajmie niewiele czasu.
Autor
Lista składników
- 1 litr bulionu mięsnego
- 1 pęczek białych lub zielonych szparagów (380 g)
- 2 cebule (200 g)
- 2 – 3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 gałązki świeżej kolendry (2 g)
- 2 gałązki szczypiorku (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Curry z dynią i ciecierzycą
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…
WIĘCEJ >Wołowina na zielono
W małym garnku rozgrzewamy masło Cukinię kroimy w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso, potem dodajemy cukinię i przyprawy Danie podlewamy odrobiną wody i mlekiem kokosowym. Całość dusimy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…
WIĘCEJ >Purée z marchewki i pietruszki
Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…
WIĘCEJ >