Krem buraczany z mleczkiem kokosowym
Krem buraczany z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C
- Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut
- Upieczone buraki należy chwilę przestudzić
- Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na plasterki. Zostawiamy ćwiartkę buraka i kroimy w cienkie paseczki, które wykorzystamy do wykończenia zupy
- Na dnie dużego garnka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir
- Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu
- Zupę miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody
- Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki
- Podajemy bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka
Rady dietetyka
1 porcja kremu buraczanego to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy buraczane.
Autor
Lista składników
- 3 buraki (ok. 315 g)
- 10 g świeżego imbiru
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml wody
- 2 łyżki soku z limonki (12 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…
WIĘCEJ >Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową
Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…
WIĘCEJ >