fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c516554b3-8af8-4c17-a2bb-a668367c197d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C
  • Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut
  • Upieczone buraki należy chwilę przestudzić
  • Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na plasterki. Zostawiamy ćwiartkę buraka i kroimy w cienkie paseczki, które wykorzystamy do wykończenia zupy
  • Na dnie dużego garnka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir
  • Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu
  • Zupę miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody
  • Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki
  • Podajemy bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zup z dodatkiem buraków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Woda (400 ml)
  • Burak (świeży) (315 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sok z limonki (12 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Imbir (świeży) (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >

Makowiec kokosowy

Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało Bierzemy…

WIĘCEJ >