fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c516554b3-8af8-4c17-a2bb-a668367c197d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C
  • Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut
  • Upieczone buraki należy chwilę przestudzić
  • Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na plasterki. Zostawiamy ćwiartkę buraka i kroimy w cienkie paseczki, które wykorzystamy do wykończenia zupy
  • Na dnie dużego garnka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir
  • Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu
  • Zupę miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody
  • Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki
  • Podajemy bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka

Rady dietetyka

1 porcja kremu buraczanego to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy buraczane.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 buraki (ok. 315 g)
  • 10 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki soku z limonki (12 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…

WIĘCEJ >

Smoothie ze świeżym szpinakiem

Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…

WIĘCEJ >

Dyniowe kulki mocy

Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…

WIĘCEJ >