fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c516554b3-8af8-4c17-a2bb-a668367c197d

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C
  • Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut
  • Upieczone buraki należy chwilę przestudzić
  • Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na plasterki. Zostawiamy ćwiartkę buraka i kroimy w cienkie paseczki, które wykorzystamy do wykończenia zupy
  • Na dnie dużego garnka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir
  • Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu
  • Zupę miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody
  • Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki
  • Podajemy bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka

Rady dietetyka

1 porcja kremu buraczanego to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy buraczane.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 buraki (ok. 315 g)
  • 10 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki soku z limonki (12 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >

Sałatka azjatycka

Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy

WIĘCEJ >