fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c516554b3-8af8-4c17-a2bb-a668367c197d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C
  • Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut
  • Upieczone buraki należy chwilę przestudzić
  • Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na plasterki. Zostawiamy ćwiartkę buraka i kroimy w cienkie paseczki, które wykorzystamy do wykończenia zupy
  • Na dnie dużego garnka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir
  • Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu
  • Zupę miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody
  • Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki
  • Podajemy bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka

Rady dietetyka

1 porcja kremu buraczanego to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy buraczane.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 buraki (ok. 315 g)
  • 10 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki soku z limonki (12 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >