fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Przygotowanie

  • Podgrzewamy 750 ml bulionu
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Buraki obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew, pietruszkę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy buraki i zalewamy rosołem/bulionem
  • Dodajemy ocet, majeranek i gotujemy pół godziny
  • Próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj pieprzu czarnego. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Burak (300 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (30 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Majeranek suszony (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez (…)

WIĘCEJ >

Wegetariański rosół

Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą (…)

WIĘCEJ >

Wegański rosół

Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela (…)

WIĘCEJ >

Bulion kostny

Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości) Dolewamy ok 50 ml (…)

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany (…)

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >