fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-1-6

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Przygotowanie

  • Podgrzewamy 750 ml bulionu
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Buraki obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew, pietruszkę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy buraki i zalewamy rosołem/bulionem
  • Dodajemy ocet, majeranek i gotujemy pół godziny
  • Próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Zrezygnuj z czosnku jeśli nie lubisz lub jeśli Ci szkodzi. Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.

1 porcja to około 250-300 ml zupy.

Uwagi

Sprawdź propozycje bulionów, które stanowią bazę do zupy. Znajdziesz je w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 750 ml bulionu mięsnego
  • 2 buraki o wielkości piłeczki tenisowej (ok. 250 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 3 łyżki octu jabłkowego (30 ml)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki majeranku (ok. 10 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy rosołem i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >

Krem z jarmużu

Jarmuż umieszczamy w garnku Dodajemy dwie szklanki wody Podgrzewamy Dusimy przez 10 minut Dodajemy przyprawy, ser i masło i gotujemy przez kolejne 10 minut Gorącą zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i podajemy 

WIĘCEJ >

Shakshouka

Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone na brokułach

Brokuły dzielimy na małe różyczki, gotujemy w garnku ok. 5 minut i odcedzamy Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka i dodajemy brokuły Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy…

WIĘCEJ >