fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-1-6

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Przygotowanie

  • Podgrzewamy 750 ml bulionu
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Buraki obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew, pietruszkę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy buraki i zalewamy rosołem/bulionem
  • Dodajemy ocet, majeranek i gotujemy pół godziny
  • Próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Zrezygnuj z czosnku jeśli nie lubisz lub jeśli Ci szkodzi. Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.

1 porcja to około 250-300 ml zupy.

Uwagi

Sprawdź propozycje bulionów, które stanowią bazę do zupy. Znajdziesz je w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 750 ml bulionu mięsnego
  • 2 buraki o wielkości piłeczki tenisowej (ok. 250 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 3 łyżki octu jabłkowego (30 ml)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki majeranku (ok. 10 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >

Omlet z kiełkami

Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).

WIĘCEJ >