fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Przygotowanie

  • Podgrzewamy 750 ml bulionu
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
  • Buraki obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew, pietruszkę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy buraki i zalewamy rosołem/bulionem
  • Dodajemy ocet, majeranek i gotujemy pół godziny
  • Próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Zrezygnuj z czosnku jeśli nie lubisz lub jeśli Ci szkodzi. Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.

1 porcja to około 250-300 ml zupy.

Uwagi

Sprawdź propozycje bulionów, które stanowią bazę do zupy. Znajdziesz je w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 750 ml bulionu mięsnego
  • 2 buraki o wielkości piłeczki tenisowej (ok. 250 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 3 łyżki octu jabłkowego (30 ml)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki majeranku (ok. 10 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Burgery wołowe

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą) Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do…

WIĘCEJ >

Frytki z batatów z przyprawami

Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…

WIĘCEJ >