Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem
Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem
Przygotowanie
- Podgrzewamy 750 ml bulionu
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
- Buraki obrać i pokroić w kostkę
- Boczek pokroić w kostkę
- Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy boczek, zasmażamy 2 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
- Dodajemy marchew, pietruszkę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy buraki i zalewamy rosołem/bulionem
- Dodajemy ocet, majeranek i gotujemy pół godziny
- Próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Zrezygnuj z czosnku jeśli nie lubisz lub jeśli Ci szkodzi. Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.
1 porcja to około 250-300 ml zupy.
Uwagi
Sprawdź propozycje bulionów, które stanowią bazę do zupy. Znajdziesz je w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 750 ml bulionu mięsnego
- 2 buraki o wielkości piłeczki tenisowej (ok. 250 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- 3 łyżki octu jabłkowego (30 ml)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki majeranku (ok. 10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…
WIĘCEJ >Chrupiąca przekąska
Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym
WIĘCEJ >Burgery wołowe
Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą) Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do…
WIĘCEJ >Frytki z batatów z przyprawami
Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…
WIĘCEJ >