Wegetariański rosół
Wegetariański rosół
Przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka
- Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona
- Opalone cebule dodajemy do warzyw w garnku, do tego dodajemy łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli
- Wlewamy 2,5 litra zimnej wody, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje
- Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy gaz i gotujemy na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny
- Wywar powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty
- Ugotowany rosół przecedzamy przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy
- Na koniec warzywa bardzo dokładnie wyciskamy tak, aby oddały wszystkie soki do garnka – to w nich jest najcenniejszy smak
- Tak przygotowany rosół można doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawać tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu pić z dużego kubka
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Jeśli nie mamy kuchenki gazowej – możemy położyć cebulę na blachę piekarnika (postawionej na najwyższej półce) i opalać przez ok. 15 minut lub do momentu, aż zacznie ciemnieć.
Autor
Lista składników
- Woda (2500 ml)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Marchew (świeża) (180 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Por (70 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Natka pietruszki (świeża) (24 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Imbir (świeży) (3 g)
- Lubczyk (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Goździk (1 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym
Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy
WIĘCEJ >Duszone żeberka z kapustą
Żeberka dokładnie oczyszczamy i osuszamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy żeberka i zaczynamy smażyć Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Do garnka dodajemy również przyprawy, dolewamy bulion (1/2 ilości) i dusimy przez…
WIĘCEJ >Lody bananowe
Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia
WIĘCEJ >Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie Migdały…
WIĘCEJ >