fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegetariański rosół

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16d0b279-909d-4e75-9f88-ec26d6a1b30b

Wegetariański rosół

Przygotowanie

  • Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka
  • Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona 
  • Opalone cebule dodajemy do warzyw w garnku, do tego dodajemy łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli
  • Wlewamy 2,5 litra zimnej wody, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje 
  • Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy gaz i gotujemy na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny
  • Wywar powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty
  • Ugotowany rosół przecedzamy przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy
  • Na koniec warzywa bardzo dokładnie wyciskamy tak, aby oddały wszystkie soki do garnka – to w nich jest najcenniejszy smak
  • Tak przygotowany rosół można doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawać tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu pić z dużego kubka

Rady dietetyka

1 porcja rosołu to około 250-300 ml.

Uwagi

Jeśli nie macie kuchenki gazowej – ułóżcie cebule na blaszce piekarnika postawionej na najwyższej półce i opalajcie przez 15 minut lub do czasu aż zaczną ciemnieć.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2,5 litra zimnej wody
  • 2 cebule (400 g)
  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • 1 korzeń selera (170 g) 
  • Zielone liście pora (ok. 70 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Przyprawy

  • 2 goździki (2 g)
  • 4 ziarna ziela angielskiego (2 g)
  • 10 ziaren pieprzu (5 g)
  • 4 liście laurowe (1 g)
  • 1 kawałek imbiru długości o wielkości 3 cm (5 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ łyżeczki kurkumy (2 g)
  • 1 łyżeczka lubczyku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >