Wegetariański rosół
Wegetariański rosół
Przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka
- Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona
- Opalone cebule dodajemy do warzyw w garnku, do tego dodajemy łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli
- Wlewamy 2,5 litra zimnej wody, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje
- Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy gaz i gotujemy na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny
- Wywar powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty
- Ugotowany rosół przecedzamy przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy
- Na koniec warzywa bardzo dokładnie wyciskamy tak, aby oddały wszystkie soki do garnka – to w nich jest najcenniejszy smak
- Tak przygotowany rosół można doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawać tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu pić z dużego kubka
Rady dietetyka
1 porcja rosołu to około 250-300 ml.
Uwagi
Jeśli nie macie kuchenki gazowej – ułóżcie cebule na blaszce piekarnika postawionej na najwyższej półce i opalajcie przez 15 minut lub do czasu aż zaczną ciemnieć.
Autor
Lista składników
- 2,5 litra zimnej wody
- 2 cebule (400 g)
- 3 marchewki (180 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- 1 korzeń selera (170 g)
- Zielone liście pora (ok. 70 g)
- ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
Przyprawy
- 2 goździki (2 g)
- 4 ziarna ziela angielskiego (2 g)
- 10 ziaren pieprzu (5 g)
- 4 liście laurowe (1 g)
- 1 kawałek imbiru długości o wielkości 3 cm (5 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ łyżeczki kurkumy (2 g)
- 1 łyżeczka lubczyku (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone (zmielony drób) wkładamy do miski i dodajemy zawartość…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >Pączki bekonowe
Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy 'lukrem' z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.
WIĘCEJ >Chleb marchewkowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…
WIĘCEJ >