fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegetariański rosół

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16d0b279-909d-4e75-9f88-ec26d6a1b30b

Wegetariański rosół

Przygotowanie

  • Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka
  • Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona 
  • Opalone cebule dodajemy do warzyw w garnku, do tego dodajemy łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli
  • Wlewamy 2,5 litra zimnej wody, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje 
  • Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy gaz i gotujemy na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny
  • Wywar powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty
  • Ugotowany rosół przecedzamy przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy
  • Na koniec warzywa bardzo dokładnie wyciskamy tak, aby oddały wszystkie soki do garnka – to w nich jest najcenniejszy smak
  • Tak przygotowany rosół można doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawać tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu pić z dużego kubka

Rady dietetyka

1 porcja rosołu to około 250-300 ml.

Uwagi

Jeśli nie macie kuchenki gazowej – ułóżcie cebule na blaszce piekarnika postawionej na najwyższej półce i opalajcie przez 15 minut lub do czasu aż zaczną ciemnieć.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2,5 litra zimnej wody
  • 2 cebule (400 g)
  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • 1 korzeń selera (170 g) 
  • Zielone liście pora (ok. 70 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Przyprawy

  • 2 goździki (2 g)
  • 4 ziarna ziela angielskiego (2 g)
  • 10 ziaren pieprzu (5 g)
  • 4 liście laurowe (1 g)
  • 1 kawałek imbiru długości o wielkości 3 cm (5 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ łyżeczki kurkumy (2 g)
  • 1 łyżeczka lubczyku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…

WIĘCEJ >