fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz20-2-3

Chłodnik kokosowy

Przygotowanie

  • Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Starte składniki wrzucamy do miski
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Dodajemy posiekaną zieleninę
  • Dolewamy ocet
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Rozdzielamy do misiek na porcje
  • Na każdą porcję dajemy pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje równie smacznych chłodników – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

(na 2-3 porcje):

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 ugotowany burak (120 g)
  • ¼ zielonego ogórka (45 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki (5 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • 1 łyżka posiekanego koperku (5 g)
  • 2 ugotowane na twardo jaja roz. M (ok. 102 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Surówka z wakame

Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę ‚na makaron’. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem. Na koniec,…

WIĘCEJ >

Szpinak cytrynowy

Myjemy szpinak Obieramy i kroimy czosnek Rozgrzewamy masło ghee na patelni Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojony czosnek, podsmażamy 2 minuty Następnie dodajemy szpinak, przyprawiamy go solą i smażymy 4 minuty Wyłączamy ogień pod patelnią, wlewamy…

WIĘCEJ >

Indyk z grzybami

Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy mlekiem kokosowym i dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >