Chłodnik kokosowy
Chłodnik kokosowy
Przygotowanie
- Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Starte składniki wrzucamy do miski
- Zalewamy mlekiem kokosowym
- Dodajemy posiekaną zieleninę
- Dolewamy ocet
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Próbujemy i doprawiamy
- Rozdzielamy do misiek na porcje
- Na każdą porcję dajemy pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje równie smacznych chłodników – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
(na 2-3 porcje):
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 ugotowany burak (120 g)
- ¼ zielonego ogórka (45 g)
- 3 rzodkiewki (45 g)
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki (5 g)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
- 1 łyżka posiekanego koperku (5 g)
- 2 ugotowane na twardo jaja roz. M (ok. 102 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kiszonego ogórka
Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…
WIĘCEJ >Sałatka dyniowa z łososiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem
WIĘCEJ >Sałatka grecka
Myjemy ogórka i pomidory Ogórka obieramy ze skórki Kroimy warzywa i kruszymy fetę Wrzucamy składniki do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy i doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oregano
WIĘCEJ >Gulasz z marchewką
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę i kilka łyżek wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pilnujemy, by się nie…
WIĘCEJ >