Chłodnik kokosowy
Chłodnik kokosowy
Przygotowanie
- Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Starte składniki wrzucamy do miski
- Zalewamy mlekiem kokosowym
- Dodajemy posiekaną zieleninę
- Dolewamy ocet
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Próbujemy i doprawiamy
- Rozdzielamy do misiek na porcje
- Na każdą porcję dajemy pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje równie smacznych chłodników – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Burak (120 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Ogórek długi (45 g)
- Rzodkiewka (45 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Koper (świeży) (5 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Imbirowa sałatka z awokado
Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.
WIĘCEJ >Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)
Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką
WIĘCEJ >Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Ziemniaki: Obieramy, płuczemy Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić) Zalewamy gorącą wodą Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody) Gotujemy do miękkości…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z grasicą i szparagami
Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…
WIĘCEJ >