Chłodnik kokosowy
Chłodnik kokosowy
Przygotowanie
- Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Starte składniki wrzucamy do miski
- Zalewamy mlekiem kokosowym
- Dodajemy posiekaną zieleninę
- Dolewamy ocet
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Próbujemy i doprawiamy
- Rozdzielamy do misiek na porcje
- Na każdą porcję dajemy pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje równie smacznych chłodników – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Burak (120 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Ogórek długi (45 g)
- Rzodkiewka (45 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Koper (świeży) (5 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kleisty ryż z mango
Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przełożyć ryż do płaskiego naczynia i wymieszać widelcem….
WIĘCEJ >Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…
WIĘCEJ >Ciasteczka z tapioki
Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól Wsypujemy tyle mąki, tak…
WIĘCEJ >Chłodnik z jarmużu
Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…
WIĘCEJ >