fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz20-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik kokosowy

Przygotowanie

  • Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Starte składniki wrzucamy do miski
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Dodajemy posiekaną zieleninę
  • Dolewamy ocet
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Rozdzielamy do misiek na porcje
  • Na każdą porcję dajemy pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje równie smacznych chłodników – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

(na 2-3 porcje):

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 ugotowany burak (120 g)
  • ¼ zielonego ogórka (45 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki (5 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • 1 łyżka posiekanego koperku (5 g)
  • 2 ugotowane na twardo jaja roz. M (ok. 102 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy ‚lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >