fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik truskawkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cffe1e5f5-74d0-4c92-84eb-977519aa5222
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik truskawkowy

Przygotowanie

  • Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku
  • Usuwamy szypułki
  • Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej)
  • Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą
  • Wstawiamy na palnik i grzejemy
  • Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklankę zimnej wody
  • Mieszamy, aż się równo rozpuści
  • Gdy się truskawki zagotują, wlewamy rozmieszaną z wodą tapiokę, cały czas mieszając
  • Gotujemy 3 minuty na małym ogniu
  • Wyłączamy palnik, gdy zupa przestygnie do temp. naszego ciała dodajemy miód i mieszamy
  • Gdy przestygnie jeszcze trochę, wkładamy na minimum godzinę do lodówki
  • Porcjujemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

Świetnie sprawdzi się kilka łyżek mleka kokosowego, gdy dodamy do nalanej zupy.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia owocowych chłodników.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g truskawek
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka miodu (25 g(
  • 2 łyżki tapioki (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…

WIĘCEJ >

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >

Bitki wołowe z pure z batata

Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy…

WIĘCEJ >

Flatbread

Wszystkie składniki mieszamy razem lub miksujemy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a piekarnik ustawiamy na 180 st. C Rozlewamy masę na papierze na kształt prostokąta (możemy użyć też kwadratowej formy do pieczenia). Pieczemy nasz…

WIĘCEJ >