fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik truskawkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cffe1e5f5-74d0-4c92-84eb-977519aa5222
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik truskawkowy

Przygotowanie

  • Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku
  • Usuwamy szypułki
  • Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej)
  • Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą
  • Wstawiamy na palnik i grzejemy
  • Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklankę zimnej wody
  • Mieszamy, aż się równo rozpuści
  • Gdy się truskawki zagotują, wlewamy rozmieszaną z wodą tapiokę, cały czas mieszając
  • Gotujemy 3 minuty na małym ogniu
  • Wyłączamy palnik, gdy zupa przestygnie do temp. naszego ciała dodajemy miód i mieszamy
  • Gdy przestygnie jeszcze trochę, wkładamy na minimum godzinę do lodówki
  • Porcjujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia chłodników.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (600 ml)
  • Truskawka (świeża) (200 g)
  • Tapioka (30 g)
  • Miód lipowy (24 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Koktajl z ananasa

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >