Chłodnik truskawkowy
Chłodnik truskawkowy
Przygotowanie
- Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku
- Usuwamy szypułki
- Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej)
- Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą
- Wstawiamy na palnik i grzejemy
- Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklankę zimnej wody
- Mieszamy, aż się równo rozpuści
- Gdy się truskawki zagotują, wlewamy rozmieszaną z wodą tapiokę, cały czas mieszając
- Gotujemy 3 minuty na małym ogniu
- Wyłączamy palnik, gdy zupa przestygnie do temp. naszego ciała dodajemy miód i mieszamy
- Gdy przestygnie jeszcze trochę, wkładamy na minimum godzinę do lodówki
- Porcjujemy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.
Uwagi
Świetnie sprawdzi się kilka łyżek mleka kokosowego, gdy dodamy do nalanej zupy.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia owocowych chłodników.
Autor
Lista składników
- 200 g truskawek
- 0,5 l wody
- 1 łyżka miodu (25 g(
- 2 łyżki tapioki (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi na miksie sałat
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na…
WIĘCEJ >Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym
Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…
WIĘCEJ >Sernik mango na zimno bez nabiału
Masa serowa: Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut)….
WIĘCEJ >