Chłodnik truskawkowy
Chłodnik truskawkowy
Przygotowanie
- Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku
- Usuwamy szypułki
- Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej)
- Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą
- Wstawiamy na palnik i grzejemy
- Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklankę zimnej wody
- Mieszamy, aż się równo rozpuści
- Gdy się truskawki zagotują, wlewamy rozmieszaną z wodą tapiokę, cały czas mieszając
- Gotujemy 3 minuty na małym ogniu
- Wyłączamy palnik, gdy zupa przestygnie do temp. naszego ciała dodajemy miód i mieszamy
- Gdy przestygnie jeszcze trochę, wkładamy na minimum godzinę do lodówki
- Porcjujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia chłodników.
Autor
Lista składników
- Woda (600 ml)
- Truskawka (200 g)
- Tapioka (30 g)
- Miód lipowy (24 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Owsianka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Po ostudzeniu dodajemy starte na tarce jabłko Posypujemy cynamonem i kakao Podajemy
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Bigos wegański
Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…
WIĘCEJ >Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…
WIĘCEJ >