Chłodnik truskawkowy
Chłodnik truskawkowy
Przygotowanie
- Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku
- Usuwamy szypułki
- Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej)
- Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą
- Wstawiamy na palnik i grzejemy
- Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklankę zimnej wody
- Mieszamy, aż się równo rozpuści
- Gdy się truskawki zagotują, wlewamy rozmieszaną z wodą tapiokę, cały czas mieszając
- Gotujemy 3 minuty na małym ogniu
- Wyłączamy palnik, gdy zupa przestygnie do temp. naszego ciała dodajemy miód i mieszamy
- Gdy przestygnie jeszcze trochę, wkładamy na minimum godzinę do lodówki
- Porcjujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia chłodników.
Autor
Lista składników
- Woda (600 ml)
- Truskawka (świeża) (200 g)
- Tapioka (30 g)
- Miód lipowy (24 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czekoladowe pączusie
Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.
WIĘCEJ >Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Pasta brokułowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >