fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik truskawkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cffe1e5f5-74d0-4c92-84eb-977519aa5222

Chłodnik truskawkowy

Przygotowanie

  • Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku
  • Usuwamy szypułki
  • Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej)
  • Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą
  • Wstawiamy na palnik i grzejemy
  • Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklankę zimnej wody
  • Mieszamy, aż się równo rozpuści
  • Gdy się truskawki zagotują, wlewamy rozmieszaną z wodą tapiokę, cały czas mieszając
  • Gotujemy 3 minuty na małym ogniu
  • Wyłączamy palnik, gdy zupa przestygnie do temp. naszego ciała dodajemy miód i mieszamy
  • Gdy przestygnie jeszcze trochę, wkładamy na minimum godzinę do lodówki
  • Porcjujemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

Świetnie sprawdzi się kilka łyżek mleka kokosowego, gdy dodamy do nalanej zupy.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia owocowych chłodników.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g truskawek
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka miodu (25 g(
  • 2 łyżki tapioki (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >