Chłodnik czereśniowy
Chłodnik czereśniowy
Przygotowanie
- Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą
- Dodajemy miód i zaczynamy gotować
- Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień
- Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści
- Rozrobioną skrobie wlewamy do gotujących się czereśni, cały czas mieszając
- Gotujemy 2 – 3 minuty na małym ogniu
- Wyłączamy palnik, czekamy aż zupa przestygnie i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia owocowych chłodników.
Autor
Lista składników
- 200 g czereśni
- 0,5 l wody
- 2 łyżki miodu (50 g)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka owocowa – dowolne owoce
Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >Zielony koktajl porowy
Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami i camembertem
Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…
WIĘCEJ >Makaron z cukinią i pomidorami
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy…
WIĘCEJ >