Chłodnik czereśniowy
Chłodnik czereśniowy
Przygotowanie
- Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą
- Dodajemy miód i zaczynamy gotować
- Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień
- Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści
- Rozrobioną skrobie wlewamy do gotujących się czereśni, cały czas mieszając
- Gotujemy 2 – 3 minuty na małym ogniu
- Wyłączamy palnik, czekamy aż zupa przestygnie i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia chłodników.
Autor
Lista składników
- Woda (600 ml)
- Czereśnia (świeża) (200 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Mąka ziemniaczana (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wietnamskie bun
Mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej). Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Przygotowujemy…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…
WIĘCEJ >Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy mleko kokosowe Dodajemy rybę Wyciskamy sok z cytryny Gotujemy 12 min na małym ogniu Wyjmujemy…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Po ostudzeniu dodajemy starte na tarce jabłko Posypujemy cynamonem i kakao Podajemy
WIĘCEJ >