Chłodnik czereśniowy
Chłodnik czereśniowy
Przygotowanie
- Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą
- Dodajemy miód i zaczynamy gotować
- Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień
- Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści
- Rozrobioną skrobie wlewamy do gotujących się czereśni, cały czas mieszając
- Gotujemy 2 – 3 minuty na małym ogniu
- Wyłączamy palnik, czekamy aż zupa przestygnie i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia owocowych chłodników.
Autor
Lista składników
- 200 g czereśni
- 0,5 l wody
- 2 łyżki miodu (50 g)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…
WIĘCEJ >Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku
Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…
WIĘCEJ >Papryki nadziewane pęczakiem
Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….
WIĘCEJ >Pieczone bataty
Bataty myjemy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika). Masło mieszamy z przyprawami. Układamy pokrojone bataty…
WIĘCEJ >