fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik pomidorowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik pomidorowy

Przygotowanie

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka i zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je całkowicie zakryło; trzymamy tak minutę, po czym przekładamy pomidory do naczynia z zimną wodą
  • Z pomidorów wycinamy szypułkę i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować lub blendera kielichowego
  • Dodajemy obrany czosnek
  • Dodajemy bazylię
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Jeśli czosnek Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz – nie dodawaj go. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

1 porcja chłodnika to około 250-300 ml.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia chłodników.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • ½ ząbka świeżego czosnku (3 g)
  • 3 liście bazylii (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…

WIĘCEJ >

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na…

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….

WIĘCEJ >

Frytki z batatów z przyprawami

Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…

WIĘCEJ >