fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik pomidorowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-2-3

Chłodnik pomidorowy

Przygotowanie

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka i zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je całkowicie zakryło; trzymamy tak minutę, po czym przekładamy pomidory do naczynia z zimną wodą
  • Z pomidorów wycinamy szypułkę i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować lub blendera kielichowego
  • Dodajemy obrany czosnek
  • Dodajemy bazylię
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Jeśli czosnek Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz – nie dodawaj go. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

1 porcja chłodnika to około 250-300 ml.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia chłodników.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • ½ ząbka świeżego czosnku (3 g)
  • 3 liście bazylii (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z oliwkami

Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…

WIĘCEJ >

Duszone mięso z warzywami

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy wodą do 2/3 wysokości, dodajemy przyprawy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140-160 stopni na ok. 5-6 godzin Na 40-50 min przed końcem dodajemy pokrojone warzywa warzywa Kiedy…

WIĘCEJ >

Mięso mielone – przepis podstawowy

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >