fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik pomidorowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-2-3

Chłodnik pomidorowy

Przygotowanie

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka i zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je całkowicie zakryło; trzymamy tak minutę, po czym przekładamy pomidory do naczynia z zimną wodą
  • Z pomidorów wycinamy szypułkę i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować lub blendera kielichowego
  • Dodajemy obrany czosnek
  • Dodajemy bazylię
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Jeśli czosnek Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz – nie dodawaj go. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

1 porcja chłodnika to około 250-300 ml.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia chłodników.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • ½ ząbka świeżego czosnku (3 g)
  • 3 liście bazylii (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami wieprzowymi

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >