fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6bdc8568-0fc3-42bc-92a5-d7fc9e63880d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Przygotowanie

  • Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce.
  • Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa.
  • Gotować przez 5 minut pod przykryciem.
  • Wywar schłodzić.
  • Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i zabielamy jogurtem kokosowym.

Rady dietetyka

Jeżeli nie masz alergii na nabiał, możesz dodać kefir lub maślankę.

Uwagi

Aby nadać więcej kwasowości potrawie – dodaj sok z cytryny. Do przepisu możemy dodać gotowane jajko oraz 2 ząbki czosnku.

Autor

Kamila Lipowicz
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pęczek botwiny (280 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • 1 pęczek świeżego koperku (40 g)
  • 1 pęczek rzodkiewki (115 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 jogurt kokosowy (160 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Smalec z jabłkiem

Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około 1,5 godz. Wyłączamy płomień pod słoniną Jabłko kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >