Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Przygotowanie
- Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce.
- Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa.
- Gotować przez 5 minut pod przykryciem.
- Wywar schłodzić.
- Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz.
- Wszystko dokładnie mieszamy i zabielamy jogurtem kokosowym.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Liść buraka (boćwina) (280 g)
- Jogurt kokosowy bez cukru (160 g)
- Rzodkiewka (120 g)
- Kalarepa (80 g)
- Koper (świeży) (40 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sok z cytryny (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Stek wołowy z grillowaną cukinią
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…
WIĘCEJ >Sałatka z chorizo
Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika
WIĘCEJ >Koktajl (shake) bananowo – daktylowy
Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >