fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6bdc8568-0fc3-42bc-92a5-d7fc9e63880d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Przygotowanie

  • Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce.
  • Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa.
  • Gotować przez 5 minut pod przykryciem.
  • Wywar schłodzić.
  • Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i zabielamy jogurtem kokosowym.

Rady dietetyka

Jeżeli nie masz alergii na nabiał, możesz dodać kefir lub maślankę.

Uwagi

Aby nadać więcej kwasowości potrawie – dodaj sok z cytryny. Do przepisu możemy dodać gotowane jajko oraz 2 ząbki czosnku.

Autor

Kamila Lipowicz
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pęczek botwiny (280 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • 1 pęczek świeżego koperku (40 g)
  • 1 pęczek rzodkiewki (115 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 jogurt kokosowy (160 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >

Sałatka z boczkiem

Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem

WIĘCEJ >