fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65462236-12ff-46ed-838c-4106fc5a43d2

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Przygotowanie

  • Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce.
  • Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa.
  • Gotować przez 5 minut pod przykryciem.
  • Wywar schłodzić.
  • Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i zabielamy jogurtem kokosowym.

Rady dietetyka

Jeżeli nie masz nietolerancji na nabiał, możesz dodać kefir lub maślankę.

Uwagi

Aby nadać więcej kwasowości potrawie – dodaj sok z cytryny.
Do przepisu można dodać gotowane jajko oraz 2 ząbki czosnku.

Autor

Kamila Lipowicz
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pęczek boćwiny (280 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • 1 pęczek świeżego koperku (40 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pęczek rzodkiewki (115 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 jogurt kokosowy (160 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka rozbić…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona rolada

Mięso układamy w misie wolnowaru, dodajemy wodę i przyprawy Ustawiamy tryb Low (1) i wolnowarzymy przez 7 godz. Podając kroimy w plastry

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…

WIĘCEJ >