fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65462236-12ff-46ed-838c-4106fc5a43d2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Przygotowanie

  • Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce.
  • Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa.
  • Gotować przez 5 minut pod przykryciem.
  • Wywar schłodzić.
  • Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i zabielamy jogurtem kokosowym.

Rady dietetyka

Jeżeli nie masz nietolerancji na nabiał, możesz dodać kefir lub maślankę.

Uwagi

Aby nadać więcej kwasowości potrawie – dodaj sok z cytryny.
Do przepisu można dodać gotowane jajko oraz 2 ząbki czosnku.

Autor

Kamila Lipowicz
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pęczek boćwiny (280 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • 1 pęczek świeżego koperku (40 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pęczek rzodkiewki (115 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 jogurt kokosowy (160 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki

Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach Podajemy z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i szpinakiem z kiełkami…

WIĘCEJ >

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Smoothie truskawkowe

Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.

WIĘCEJ >