Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Przygotowanie
- Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce.
- Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa.
- Gotować przez 5 minut pod przykryciem.
- Wywar schłodzić.
- Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz.
- Wszystko dokładnie mieszamy i zabielamy jogurtem kokosowym.
Rady dietetyka
Jeżeli nie masz nietolerancji na nabiał, możesz dodać kefir lub maślankę.
Uwagi
Aby nadać więcej kwasowości potrawie – dodaj sok z cytryny.
Do przepisu można dodać gotowane jajko oraz 2 ząbki czosnku.
Autor
Lista składników
- 1 pęczek boćwiny (280 g)
- ½ kalarepy (ok. 85 g)
- 1 pęczek świeżego koperku (40 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pęczek rzodkiewki (115 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 jogurt kokosowy (160 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kulki wołowe
Dwie 2 pieczarki pozbawiamy ogonków Drobno siekamy ogonki, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku Formujemy masę przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy jednocześnie kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy na talerzu Przekładamy…
WIĘCEJ >Jajka w szynce na sałacie
Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…
WIĘCEJ >Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem
Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >