Brokułowa sałatka z orzechami
Brokułowa sałatka z orzechami
Przygotowanie
- Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia.
- Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet.
- Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Powyżej znajdują się równie smaczne propozycje brokułowych sałatek.
Autor
Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy
Lista składników
- 1 brokuł (500 g)
- 4-5 łyżek majonezu (125 g)
- 2 łyżki miodu (50 g)
- 4 łyżki rodzynek (60 g)
- 1 łyżka octu balsamicznego (6 g)
- 4 łyżki siekanych migdałów (40 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż
Podobne tematy
Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Warzywa w sosie a’la beszamelowym
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy. Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę…
WIĘCEJ >Mrożony koktajl bananowo ananasowy
Myjemy liście szpinaku Do blendera wkładamy wszystkie składniki Blendujemy
WIĘCEJ >