fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz27-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Przygotowanie

  • Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min
  • W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli
  • Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła się kręcić
  • Na wirującą wodę, po kolei wybijamy jajka ze skorupki
  • Gotujemy jajka przez 4-5 min
  • Na talerzach układamy brokuły
  • Dokładamy szparagi i cykorię
  • Dodajemy ugotowane jajka
  • Polewamy sosem

Rady dietetyka

Jeśli sezon na szparagi skończył się, możesz przygotować potrawę bez ich dodatku lub możesz zamienić szparagi np. na paprykę. Rozważ również wykorzystanie marynowanych szparagów ze słoika (czytaj ich skład).

Dopasuj potrawę do Twojego aktualnego sposobu żywienia(patrz na piktogramy).

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by sprawdzić naszą propozycję podobnej sałatki oraz sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 250 g ugotowanych lub konserwowych szparagów
  • ¼ brokuła (125 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 2½ łyżki octu spirytusowego (25 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kawa z cykorii

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >