Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach
Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach
Przygotowanie
- Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min
- W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli
- Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła się kręcić
- Na wirującą wodę, po kolei wybijamy jajka ze skorupki
- Gotujemy jajka przez 4-5 min
- Na talerzach układamy brokuły
- Dokładamy szparagi i cykorię
- Dodajemy ugotowane jajka
- Polewamy sosem
Rady dietetyka
Jeśli sezon na szparagi skończył się, możesz przygotować potrawę bez ich dodatku lub możesz zamienić szparagi np. na paprykę. Rozważ również wykorzystanie marynowanych szparagów ze słoika (czytaj ich skład).
Dopasuj potrawę do Twojego aktualnego sposobu żywienia(patrz na piktogramy).
Uwagi
Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by sprawdzić naszą propozycję podobnej sałatki oraz sosów vinaigrette.
Autor
Lista składników
- 250 g ugotowanych lub konserwowych szparagów
- ¼ brokuła (125 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- ½ cykorii (40 g)
- 2½ łyżki octu spirytusowego (25 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach
Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…
WIĘCEJ >Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >Koktajl jagodowy
Myjemy szpinak Imbir myjemy i obieramy Do blendera wkładamy mrożone jagody, szpinak i imbir Do składników wlewamy 2 szklanki wody Wszystko blendujemy
WIĘCEJ >Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >