fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz27-1-3

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Przygotowanie

  • Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min
  • W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli
  • Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła się kręcić
  • Na wirującą wodę, po kolei wybijamy jajka ze skorupki
  • Gotujemy jajka przez 4-5 min
  • Na talerzach układamy brokuły
  • Dokładamy szparagi i cykorię
  • Dodajemy ugotowane jajka
  • Polewamy sosem

Rady dietetyka

Jeśli sezon na szparagi skończył się, możesz przygotować potrawę bez ich dodatku lub możesz zamienić szparagi np. na paprykę. Rozważ również wykorzystanie marynowanych szparagów ze słoika (czytaj ich skład).

Dopasuj potrawę do Twojego aktualnego sposobu żywienia(patrz na piktogramy).

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by sprawdzić naszą propozycję podobnej sałatki oraz sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 250 g ugotowanych lub konserwowych szparagów
  • ¼ brokuła (125 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 2½ łyżki octu spirytusowego (25 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Migdały

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >