fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz27-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Przygotowanie

  • Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min
  • W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli
  • Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła się kręcić
  • Na wirującą wodę, po kolei wybijamy jajka ze skorupki
  • Gotujemy jajka przez 4-5 min
  • Na talerzach układamy brokuły
  • Dokładamy szparagi i cykorię
  • Dodajemy ugotowane jajka
  • Polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składniki tej potrawy odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, aby sprawdzić naszą propozycję podobnej sałatki oraz sosów vinaigrette.

W tym przepisie możesz użyć dowolnej, ulubionej sałaty.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Szparag (240 g)
  • Brokuł (świeży) (120 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Ocet spirytusowy (18 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Łyżka cedzakowa, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Szpinak z pomidorami, z rzodkiewką i z fetą

Płuczemy, wysuszamy szpinak i przenosimy go do miski Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, oliwki i pokrojone w kawałki pomidory Fetę kruszymy w kawałki i dodajemy do sałatki Wlewamy sok z cytryny, ocet balsamiczny i oliwę…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i miętą

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gdy gryczanka trochę ostygnie – dodajemy posiekane listki mięty

WIĘCEJ >