fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz27-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Przygotowanie

  • Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min
  • W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli
  • Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła się kręcić
  • Na wirującą wodę, po kolei wybijamy jajka ze skorupki
  • Gotujemy jajka przez 4-5 min
  • Na talerzach układamy brokuły
  • Dokładamy szparagi i cykorię
  • Dodajemy ugotowane jajka
  • Polewamy sosem

Rady dietetyka

Jeśli sezon na szparagi skończył się, możesz przygotować potrawę bez ich dodatku lub możesz zamienić szparagi np. na paprykę. Rozważ również wykorzystanie marynowanych szparagów ze słoika (czytaj ich skład).

Dopasuj potrawę do Twojego aktualnego sposobu żywienia(patrz na piktogramy).

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by sprawdzić naszą propozycję podobnej sałatki oraz sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 250 g ugotowanych lub konserwowych szparagów
  • ¼ brokuła (125 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 2½ łyżki octu spirytusowego (25 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…

WIĘCEJ >

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…

WIĘCEJ >

Koktajl jagodowy

Myjemy szpinak Imbir myjemy i obieramy Do blendera wkładamy mrożone jagody, szpinak i imbir Do składników wlewamy 2 szklanki wody Wszystko blendujemy

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >