fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3dd10b3-9649-4dda-8416-b2b39e5b1267-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Przygotowanie

Sałatka:

  • Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut
  • Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 minut
  • Awokado obrać i pokroić w cząstki, pomidory koktajlowe pokroić na pół
  • Ułożyć warzywa na talerzu, na wierzchu położyć ugotowane jajka i polać sosem

Sos vinaigrette:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
  • Spróbować i ewentualnie doprawić

Rady dietetyka

Spawdź, czy wszystkie składniki tej potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Jajo kurze (204 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Brokuł (80 g)
  • Awokado (70 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Oliwki czarne (24 g)
  • Ocet spirytusowy (24 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Woda (20 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Praska do czosnku, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…

WIĘCEJ >

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Mini hot-dogi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części.  Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…

WIĘCEJ >

Steki z kalafiora

Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…

WIĘCEJ >