fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3dd10b3-9649-4dda-8416-b2b39e5b1267-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Przygotowanie

Sałatka:

  • Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut
  • Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 minut
  • Awokado obrać i pokroić w cząstki, pomidory koktajlowe pokroić na pół
  • Ułożyć warzywa na talerzu, na wierzchu położyć ugotowane jajka i polać sosem

Sos vinaigrette:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
  • Spróbować i ewentualnie doprawić

Rady dietetyka

Spawdź, czy wszystkie składniki tej potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Brokuł (świeży) (80 g)
  • Awokado (70 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Oliwki czarne (24 g)
  • Ocet spirytusowy (24 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Woda (20 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek (świeży) (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Praska do czosnku, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie miseczkowe „Słony karmel”

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry Pieczarki pokroić na ćwiartki Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Podsmażamy 2 min Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Flaczki z boczniaków

Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi…

WIĘCEJ >

Wolnowarzone żeberka

Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…

WIĘCEJ >