fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3dd10b3-9649-4dda-8416-b2b39e5b1267-1

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Przygotowanie

Sałatka:

  • Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut
  • Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 minut
  • Awokado obrać i pokroić w cząstki, pomidory koktajlowe pokroić na pół
  • Ułożyć warzywa na talerzu, na wierzchu położyć ugotowane jajka i polać sosem

Sos vinaigrette:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
  • Spróbować i ewentualnie doprawić

Rady dietetyka

Spawdź, czy wszystkie składniki tej potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz nasze propozycje przyrządzenia podobnych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 19
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • 4 różyczki brokuła (100 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 8 oliwek czarnych lub zielonych (24 g)
  • 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
  • 6 liści cykorii (ok. 30 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)
  • 2 łyżki octu spirytusowego (20 ml)

Sos vinaigrette

  • 2 szklanki oliwy z oliwek (500 ml)
  • ½ słoika musztardy sarepskiej (ok. 100 g)
  • ½ szklanki octu jabłkowego (125 ml)
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 garści posiekanego koperku (ok. 10 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szklanka zimnej, przegotowanej lub mineralnej wody (250 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z mango, granatem i awokado

Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…

WIĘCEJ >

Udka drobiowe gotowane

Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…

WIĘCEJ >

Sałatka waldorf

Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany,…

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >