Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach
Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach
Przygotowanie
Sałatka:
- Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut
- Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem
- Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- Gotować 3 -5 minut
- Awokado obrać i pokroić w cząstki, pomidory koktajlowe pokroić na pół
- Ułożyć warzywa na talerzu, na wierzchu położyć ugotowane jajka i polać sosem
Sos vinaigrette:
- Czosnek obrać i wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
- Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
- Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
- Spróbować i ewentualnie doprawić
Rady dietetyka
Spawdź, czy wszystkie składniki tej potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz nasze propozycje przyrządzenia podobnych sałatek.
Autor
Lista składników
Sałatka
- 4 różyczki brokuła (100 g)
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 8 oliwek czarnych lub zielonych (24 g)
- 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
- 6 liści cykorii (ok. 30 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- ½ awokado (70 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)
- 2 łyżki octu spirytusowego (20 ml)
Sos vinaigrette
- 2 szklanki oliwy z oliwek (500 ml)
- ½ słoika musztardy sarepskiej (ok. 100 g)
- ½ szklanki octu jabłkowego (125 ml)
- 2 łyżki miodu (50 g)
- 2 garści posiekanego koperku (ok. 10 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 szklanka zimnej, przegotowanej lub mineralnej wody (250 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…
WIĘCEJ >Pasta musztardowa z białej fasoli
Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
WIĘCEJ >Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem
Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w cienkie paski Paprykę kroimy w paski Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy Na patelni…
WIĘCEJ >