fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3dd10b3-9649-4dda-8416-b2b39e5b1267-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Przygotowanie

Sałatka:

  • Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut
  • Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 minut
  • Awokado obrać i pokroić w cząstki, pomidory koktajlowe pokroić na pół
  • Ułożyć warzywa na talerzu, na wierzchu położyć ugotowane jajka i polać sosem

Sos vinaigrette:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
  • Spróbować i ewentualnie doprawić

Rady dietetyka

Spawdź, czy wszystkie składniki tej potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz nasze propozycje przyrządzenia podobnych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 19
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • 4 różyczki brokuła (100 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 8 oliwek czarnych lub zielonych (24 g)
  • 7 pomidorków koktajlowych (140 g)
  • 6 liści cykorii (ok. 30 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)
  • 2 łyżki octu spirytusowego (20 ml)

Sos vinaigrette

  • 2 szklanki oliwy z oliwek (500 ml)
  • ½ słoika musztardy sarepskiej (ok. 100 g)
  • ½ szklanki octu jabłkowego (125 ml)
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 garści posiekanego koperku (ok. 10 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szklanka zimnej, przegotowanej lub mineralnej wody (250 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >

Pasta musztardowa z białej fasoli

Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

WIĘCEJ >

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w cienkie paski Paprykę kroimy w paski Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy Na patelni…

WIĘCEJ >