Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową
Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową
Przygotowanie
- Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
- Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
- Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
- Zmieloną sarnę, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
- Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
- Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
- Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
- Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
- Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
- Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
- Minimalizujmy ogień
- Wkładamy do gorącej wody szynkowar
- Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
- Parzymy do temperatury 75 st. C
- Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
- Wkładamy do lodówki na 12 godz.
- Wyjmujemy szynkowar z lodówki
- Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
- Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry
- Na talerzu układamy brokuły, sałatę, plastry rzodkiewki
- Polewamy sosem vinaigrette
- Obok nakładamy kilka plastrów szynki
Autor
Lista składników
Szynka
- Sarnina karkówka (500 g)
- Boczek wieprzowy (surowy) (250 g)
- Rydz (świeży) (250 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sałatka
- Sałata lodowa (200 g)
- Brokuł (świeży) (200 g)
- Cykoria (80 g)
- Rzodkiewka (75 g)
- Sos vinaigrette (50 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym
Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…
WIĘCEJ >Grillowane Halloumi
Ser Halloumi wyjmujemy z opakowania i grillujemy na patelni aż do momentu zarumienienia Z pozostałych składników robimy sałatkę i podajemy razem z serem
WIĘCEJ >Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Ryżanka z bakaliami
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść ulubionych bakalii (orzechy, pestki, rodzynki)
WIĘCEJ >