Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową
Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową
Przygotowanie
- Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
- Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
- Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
- Zmieloną sarnę, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
- Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
- Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
- Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
- Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
- Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
- Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
- Minimalizujmy ogień
- Wkładamy do gorącej wody szynkowar
- Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
- Parzymy do temperatury 75 st. C
- Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
- Wkładamy do lodówki na 12 godz.
- Wyjmujemy szynkowar z lodówki
- Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
- Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry
- Na talerzu układamy brokuły, sałatę, plastry rzodkiewki
- Polewamy sosem vinaigrette
- Obok nakładamy kilka plastrów szynki
Rady dietetyka
Jeśli masz alergię na kota – nie zamieniaj sarny na wieprzowinę. Można rozważyć użycie cielęciny.
Porcja to będzie około 200 gram. Można zjeść z warzywami lub z zaproponowanym brokułem.
Uwagi
Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną lub wieprzowiną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Zamiast szlachetnych grzybów możesz wykorzystać pieczarki lub boczniaki, które są łatwo dostępne w sklepie. Wymieniając grzyby nie musisz zmieniać przepisu.
Autor
Lista składników
Szynka
- 500 g sarniny (najlepiej części gulaszowe, możesz zamienić na inne mięso)
- 250 g boczku wieprzowego lub z dzika
- 250 g rydzów
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 5 igieł rozmarynu (ok. 3 g)
Dodatek do szynki
- 2 ugotowane różyczki brokuła (50 g)
- 1 liść sałaty (40 g)
- 1 rzodkiewka (15 g)
- 1 łyżka sosu vinaigrette (10 g)
- 1 liść cykorii (ok. 20 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Zapiekanka warzywna z indykiem
Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku. Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą. W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę,…
WIĘCEJ >Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >Szparagi smażone na boczku
Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…
WIĘCEJ >