fbpx
logo
Szukaj
open close

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Przygotowanie

  • Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
  • Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
  • Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
  • Zmieloną sarnę, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
  • Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
  • Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
  • Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
  • Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
  • Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
  • Minimalizujmy ogień
  • Wkładamy do gorącej wody szynkowar
  • Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
  • Parzymy do temperatury 75 st. C
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
  • Wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
  • Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry
  • Na talerzu układamy brokuły, sałatę, plastry rzodkiewki
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Obok nakładamy kilka plastrów szynki

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Szynka

  • Sarnina karkówka (500 g)
  • Rydz (świeży) (250 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (250 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata lodowa (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Cykoria (80 g)
  • Rzodkiewka (75 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Sitko, Szynkowar, Talerz, Termometr kuchenny

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smoothie jagodowo – bananowe ze śmietanką kokosową

Wszystkie składniki wkładamy do wysokoobrotowego blendera i miksujemy przez około 1 minutę na idealnie gładką masę. Można przystroić granatem i suszonymi płatkami kokosa

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z boczkiem

Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do…

WIĘCEJ >