fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Przygotowanie

  • Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
  • Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
  • Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
  • Zmieloną sarnę, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
  • Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
  • Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
  • Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
  • Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
  • Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
  • Minimalizujmy ogień
  • Wkładamy do gorącej wody szynkowar
  • Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
  • Parzymy do temperatury 75 st. C
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
  • Wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
  • Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry
  • Na talerzu układamy brokuły, sałatę, plastry rzodkiewki
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Obok nakładamy kilka plastrów szynki

Rady dietetyka

Jeśli masz alergię na kota – nie zamieniaj sarny na wieprzowinę. Można rozważyć użycie cielęciny.

Porcja to będzie około 200 gram. Można zjeść z warzywami lub z zaproponowanym brokułem.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną lub wieprzowiną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Zamiast szlachetnych grzybów możesz wykorzystać pieczarki lub boczniaki, które są łatwo dostępne w sklepie. Wymieniając grzyby nie musisz zmieniać przepisu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Trudny

Lista składników

Szynka

  • 500 g sarniny (najlepiej części gulaszowe, możesz zamienić na inne mięso)
  • 250 g boczku wieprzowego lub z dzika
  • 250 g rydzów
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 5 igieł rozmarynu (ok. 3 g)

Dodatek do szynki

  • 2 ugotowane różyczki brokuła (50 g)
  • 1 liść sałaty (40 g)
  • 1 rzodkiewka (15 g)
  • 1 łyżka sosu vinaigrette (10 g)
  • 1 liść cykorii (ok. 20 g) 

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Szynkowar, Termometr kuchenny

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Zapiekanka warzywna z indykiem

Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku. Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą. W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę,…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >