fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Przygotowanie

  • Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
  • Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
  • Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
  • Zmieloną sarnę, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
  • Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
  • Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
  • Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
  • Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
  • Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
  • Minimalizujmy ogień
  • Wkładamy do gorącej wody szynkowar
  • Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
  • Parzymy do temperatury 75 st. C
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
  • Wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
  • Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry
  • Na talerzu układamy brokuły, sałatę, plastry rzodkiewki
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Obok nakładamy kilka plastrów szynki

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

Szynka

  • Sarnina karkówka (500 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (250 g)
  • Rydz (świeży) (250 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata lodowa (200 g)
  • Brokuł (świeży) (200 g)
  • Cykoria (80 g)
  • Rzodkiewka (75 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Sitko, Szynkowar, Talerz, Termometr kuchenny

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka bazowa

Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…

WIĘCEJ >

Bekonowe kulki

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze Blachę wkładamy do…

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami

Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >