fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2e6bc86a-f4b5-4daf-a4ca-0566ea3ef3af-1

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Przygotowanie

Szynka:

  • Wkładamy mięso do wolnowaru
  • Solimy i pieprzymy z każdej strony
  • Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
  • Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła
  • Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8 godz. do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy naczynie z lodówki
  • Wyjmujemy z niego mięso i porcjujemy w plastry
  • Tak pokrojone kładziemy na talerz, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, wytrzyma kilka dni (5-6 dni)
  • Pokrojone mięso można pomrozić, wcześniej foliując je, lub wkładając do woreczków do mrożenia i będziemy mieli zapas na kilka dni dłużej (takie mięso może być zamrożone miesiąc)

Sos anchois:

  • Do naczynia, w którym będziemy blendować dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprz (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sałatkę sosem 

Sałatka:

  • Rukolę i roszponkę rozkładamy na talerzu
  • Oba rodzaje rzodkiewki kroimy w plastry (lub w rozetki jak ktoś potrafi 🙂 ) i kładziemy na sałatach
  • Polewamy sosem anchois
  • Na wierzch kładziemy kiełki w buraka
  • Obok kładziemy plastry szynki
  • Dekorujemy kwiatkami (opcjonalnie)

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Pokrojone mięso można pomrozić, wcześniej foliując je lub wkładając do woreczków do mrożenia. W ten sposób będziemy mieli zapas na kilka dni (takie mięso może być zamrożone miesiąc).

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia szynki wieprzowej w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Szynka i sałatka

  • 750 g szynki wieprzowej
  • ½ rzodkwi białej (110 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 1 garść kiełków buraka (15 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Sos anchois

  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ puszki anchois (25 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Lodówka, Nóż, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Sałatka z gotowanym bażantem

Sałatę umyć, porwać palcami w mniejsze kawałki Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w misce Dodajemy pestki granatu i sos vianaigrette Mieszamy

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy około 3-4 minut, aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz

WIĘCEJ >