Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois
Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois
Przygotowanie
Szynka:
- Wkładamy mięso do wolnowaru
- Solimy i pieprzymy z każdej strony
- Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
- Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła
- Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8 godz. do lodówki
- Po tym czasie wyjmujemy naczynie z lodówki
- Wyjmujemy z niego mięso i porcjujemy w plastry
- Tak pokrojone kładziemy na talerz, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, wytrzyma kilka dni (5-6 dni)
- Pokrojone mięso można pomrozić, wcześniej foliując je, lub wkładając do woreczków do mrożenia i będziemy mieli zapas na kilka dni dłużej (takie mięso może być zamrożone miesiąc)
Sos anchois:
- Do naczynia, w którym będziemy blendować dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
- Dorzucamy czosnek
- Dajemy szczyptę soli i pieprzu
- Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
- Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
- Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
- Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
- Próbujemy, dodajemy pieprz (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
- Polewamy sałatkę sosem
Sałatka:
- Rukolę i roszponkę rozkładamy na talerzu
- Oba rodzaje rzodkiewki kroimy w plastry (lub w rozetki jak ktoś potrafi 🙂 ) i kładziemy na sałatach
- Polewamy sosem anchois
- Na wierzch kładziemy kiełki w buraka
- Obok kładziemy plastry szynki
- Dekorujemy kwiatkami (opcjonalnie)
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Pokrojone mięso można pomrozić, wcześniej foliując je lub wkładając do woreczków do mrożenia. W ten sposób będziemy mieli zapas na kilka dni (takie mięso może być zamrożone miesiąc).
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia szynki wieprzowej w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
Szynka i sałatka
- 750 g szynki wieprzowej
- ½ rzodkwi białej (110 g)
- 2 rzodkiewki (30 g)
- 1 garść kiełków buraka (15 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Sos anchois
- ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
- ½ cytryny (40 g)
- ½ puszki anchois (25 g)
- 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
- 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka ze szparagami
Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…
WIĘCEJ >Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą
Kaczka: Nagrzewamy piekarnik Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne) Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy Kaczkę solimy,…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado
Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…
WIĘCEJ >Zapiekanka wołowa
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy….
WIĘCEJ >