fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2e6bc86a-f4b5-4daf-a4ca-0566ea3ef3af-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Przygotowanie

Szynka:

  • Wkładamy mięso do wolnowaru
  • Solimy i pieprzymy z każdej strony
  • Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
  • Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła
  • Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8 godz. do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy naczynie z lodówki
  • Wyjmujemy z niego mięso i porcjujemy w plastry
  • Tak pokrojone kładziemy na talerz, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, wytrzyma kilka dni (5-6 dni)
  • Pokrojone mięso można pomrozić, wcześniej foliując je, lub wkładając do woreczków do mrożenia i będziemy mieli zapas na kilka dni dłużej (takie mięso może być zamrożone miesiąc)

Sos anchois:

  • Do naczynia, w którym będziemy blendować dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprz (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sałatkę sosem 

Sałatka:

  • Rukolę i roszponkę rozkładamy na talerzu
  • Oba rodzaje rzodkiewki kroimy w plastry (lub w rozetki jak ktoś potrafi 🙂 ) i kładziemy na sałatach
  • Polewamy sosem anchois
  • Na wierzch kładziemy kiełki w buraka
  • Obok kładziemy plastry szynki
  • Dekorujemy kwiatkami (opcjonalnie)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Mięso można pokroić i zamrozić, wcześniej foliując je lub wkładając w worki do mrożenia. W ten sposób będziemy mieli zapas na kilka dni (takie mięso może być zamrożone miesiąc).

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Szynka

  • Szynka wieprzowa (750 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos anchois

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Anchois (sardela) (50 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Rzodkiew biała (300 g)
  • Rzodkiewka (150 g)
  • Sałata roszponka (75 g)
  • Rukola (60 g)
  • Kiełki buraka (45 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Talerz, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżu i soczewicy

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki w…

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda Posolić, popieprzyć Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony…

WIĘCEJ >