fbpx
logo
Szukaj
open close

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2e6bc86a-f4b5-4daf-a4ca-0566ea3ef3af-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Przygotowanie

Szynka:

  • Wkładamy mięso do wolnowaru
  • Solimy i pieprzymy z każdej strony
  • Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
  • Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła
  • Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8 godz. do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy naczynie z lodówki
  • Wyjmujemy z niego mięso i porcjujemy w plastry
  • Tak pokrojone kładziemy na talerz, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, wytrzyma kilka dni (5-6 dni)
  • Pokrojone mięso można pomrozić, wcześniej foliując je, lub wkładając do woreczków do mrożenia i będziemy mieli zapas na kilka dni dłużej (takie mięso może być zamrożone miesiąc)

Sos anchois:

  • Do naczynia, w którym będziemy blendować dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprz (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sałatkę sosem 

Sałatka:

  • Rukolę i roszponkę rozkładamy na talerzu
  • Oba rodzaje rzodkiewki kroimy w plastry (lub w rozetki jak ktoś potrafi 🙂 ) i kładziemy na sałatach
  • Polewamy sosem anchois
  • Na wierzch kładziemy kiełki w buraka
  • Obok kładziemy plastry szynki
  • Dekorujemy kwiatkami (opcjonalnie)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Mięso można pokroić i zamrozić, wcześniej foliując je lub wkładając w worki do mrożenia. W ten sposób będziemy mieli zapas na kilka dni (takie mięso może być zamrożone miesiąc).

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Szynka

  • Wieprzowina szynka (surowa) (750 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos anchois

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Anchois (sardela) (50 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Rzodkiew biała (300 g)
  • Rzodkiewka (150 g)
  • Sałata roszponka (75 g)
  • Rukola (60 g)
  • Kiełki buraka (45 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Talerz, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mini hot-dogi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części.  Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…

WIĘCEJ >

Chleb kokosowy

Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem. 

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki) Marchew i pietruszkę zmielić Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem Rozmaryn drobno…

WIĘCEJ >