fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2e6bc86a-f4b5-4daf-a4ca-0566ea3ef3af-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Przygotowanie

Szynka:

  • Wkładamy mięso do wolnowaru
  • Solimy i pieprzymy z każdej strony
  • Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
  • Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła
  • Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8 godz. do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy naczynie z lodówki
  • Wyjmujemy z niego mięso i porcjujemy w plastry
  • Tak pokrojone kładziemy na talerz, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, wytrzyma kilka dni (5-6 dni)
  • Pokrojone mięso można pomrozić, wcześniej foliując je, lub wkładając do woreczków do mrożenia i będziemy mieli zapas na kilka dni dłużej (takie mięso może być zamrożone miesiąc)

Sos anchois:

  • Do naczynia, w którym będziemy blendować dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprz (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sałatkę sosem 

Sałatka:

  • Rukolę i roszponkę rozkładamy na talerzu
  • Oba rodzaje rzodkiewki kroimy w plastry (lub w rozetki jak ktoś potrafi 🙂 ) i kładziemy na sałatach
  • Polewamy sosem anchois
  • Na wierzch kładziemy kiełki w buraka
  • Obok kładziemy plastry szynki
  • Dekorujemy kwiatkami (opcjonalnie)

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Pokrojone mięso można pomrozić, wcześniej foliując je lub wkładając do woreczków do mrożenia. W ten sposób będziemy mieli zapas na kilka dni (takie mięso może być zamrożone miesiąc).

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia szynki wieprzowej w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Szynka i sałatka

  • 750 g szynki wieprzowej
  • ½ rzodkwi białej (110 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 1 garść kiełków buraka (15 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Sos anchois

  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ puszki anchois (25 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Lodówka, Nóż, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

Kaczka: Nagrzewamy piekarnik Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne) Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy Kaczkę solimy,…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…

WIĘCEJ >

Zapiekanka wołowa

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy….

WIĘCEJ >