Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Przygotowanie
Szynka:
- Karkówkę solimy i pieprzymy
- Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru
- Przykrywamy pokrywką
- Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low
- Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do lodówki (tak jest bezpieczniej, bo wyjmując gorące mięso, rozpadnie się)
- Chłodzimy mięso minimum 8 godzin
- Wyjmujemy mięso z misy i można kroić w plastry
Sałatka:
- Sałatę drzemy w palcach i kładziemy na talerzu
- Dodajemy rukolę
- Pomidora kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w paseczki
- Dodajemy oliwę i mieszamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Powyżej inne, powiązane przepisy, którymi możesz zainspirować się.
Autor
Lista składników
Szynka
- 1,3 kg karkówki wieprzowej lub innej
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz ziołowy (2 g)
Sałatka
- 2 liście sałaty lodowej (80 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Fajita z karkówki
Mięso i papryki kroimy w kawałki Układamy w misce, dodajemy przyprawy, limonkę i sól Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godz., tak by mięso i warzywa się zamarynowały Dusimy na rozgrzanym tłuszczu przez około…
WIĘCEJ >Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…
WIĘCEJ >Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…
WIĘCEJ >Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą
Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…
WIĘCEJ >