Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Przygotowanie
Szynka:
- Karkówkę solimy i pieprzymy
- Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru
- Przykrywamy pokrywką
- Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low
- Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do lodówki (tak jest bezpieczniej, bo wyjmując gorące mięso, rozpadnie się)
- Chłodzimy mięso minimum 8 godzin
- Wyjmujemy mięso z misy i można kroić w plastry
Sałatka:
- Sałatę drzemy w palcach i kładziemy na talerzu
- Dodajemy rukolę
- Pomidora kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w paseczki
- Dodajemy oliwę i mieszamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Powyżej inne, powiązane przepisy, którymi możesz zainspirować się.
Autor
Lista składników
Szynka
- 1,3 kg karkówki wieprzowej lub innej
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz ziołowy (2 g)
Sałatka
- 2 liście sałaty lodowej (80 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik kokosowy
Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Pieczony, ziołowy boczek
Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut W międzyczasie robimy sałatkę….
WIĘCEJ >