fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91bc1a73-b168-4d57-b5de-ce4d92800656-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami

Przygotowanie

Szynka:

  • Karkówkę solimy i pieprzymy
  • Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru
  • Przykrywamy pokrywką
  • Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low
  • Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do lodówki (tak jest bezpieczniej, bo wyjmując gorące mięso, rozpadnie się)
  • Chłodzimy mięso minimum 8 godzin
  • Wyjmujemy mięso z misy i można kroić w plastry

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach i kładziemy na talerzu
  • Dodajemy rukolę
  • Gruszkę kroimy w cienkie plastry
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Gruszkę z papryką kładziemy na sałaty
  • Polewamy sosem 

Rady dietetyka

Można również kupić gotową szynkę – pamiętaj, by zwracać na jakość wyrobów mięsnych, po które sięgamy.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy pieprzu czarnego, a sos przyrządzamy bez dodatku musztardy. Wówczas możemy skropić sałatkę oliwą z oliwek lub octem jabłkowym.

Uwagi

Powyżej znajduje się powiązany przepis na sos musztardowo-miodowy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Szynka

  • 650 g karkówki wieprzowej lub innej
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz ziołowy (3 g)

Sałatka

  • 1 liść sałaty lodowej (40 g)
  • ½ garści rukoli (10 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • ¼ papryki czerwonej (ok. 60 g)
  • 2 łyżki sosu miodowo-musztardowego (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem

Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki Ogórka kroimy w półplastry Pomidorki kroimy na połówki Paprykę kroimy z paseczki…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >