fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91bc1a73-b168-4d57-b5de-ce4d92800656-1

Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami

Przygotowanie

Szynka:

  • Karkówkę solimy i pieprzymy
  • Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru
  • Przykrywamy pokrywką
  • Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low
  • Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do lodówki (tak jest bezpieczniej, bo wyjmując gorące mięso, rozpadnie się)
  • Chłodzimy mięso minimum 8 godzin
  • Wyjmujemy mięso z misy i można kroić w plastry

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach i kładziemy na talerzu
  • Dodajemy rukolę
  • Gruszkę kroimy w cienkie plastry
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Gruszkę z papryką kładziemy na sałaty
  • Polewamy sosem 

Rady dietetyka

Można również kupić gotową szynkę – pamiętaj, by zwracać na jakość wyrobów mięsnych, po które sięgamy.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy pieprzu czarnego, a sos przyrządzamy bez dodatku musztardy. Wówczas możemy skropić sałatkę oliwą z oliwek lub octem jabłkowym.

Uwagi

Powyżej znajduje się powiązany przepis na sos musztardowo-miodowy.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Szynka

  • 650 g karkówki wieprzowej lub innej
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz ziołowy (3 g)

Sałatka

  • 1 liść sałaty lodowej (40 g)
  • ½ garści rukoli (10 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • ¼ papryki czerwonej (ok. 60 g)
  • 2 łyżki sosu miodowo-musztardowego (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…

WIĘCEJ >