logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-1

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Przygotowanie

  • Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
  • Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
  • Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
  • Zmielone mięso, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
  • Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
  • Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
  • Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
  • Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
  • Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
  • Minimalizujmy ogień
  • Wkładamy do gorącej wody szynkowar
  • Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
  • Parzymy do temperatury 75 st. C
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
  • Wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
  • Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry

Rady dietetyka

Jeśli masz alergię na kota, zamień wieprzowinę na cielęcinę.

Uwagi

Mięso wieprzowe możesz zastąpić każdym innym, które bardziej Ci smakuje lub jest dostępne. Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo jest dostać w sklepie. Wymieniając grzyby nie musisz zmieniać przepisu. Z przepisu powstaną 2 kg szynki.

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 15
Trudność: Trudny

Lista składników

  • 1 kg wieprzowiny – szynki
  • 500 g boczku wieprzowego
  • 500 g pieczarek
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 10 igieł rozmarynu

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Szynkowar

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym

Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy

WIĘCEJ >

Risotto bez ryżu

Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl