Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów
Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów
Przygotowanie
- Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
- Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
- Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
- Zmielone mięso, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
- Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
- Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
- Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
- Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
- Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
- Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
- Minimalizujmy ogień
- Wkładamy do gorącej wody szynkowar
- Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
- Parzymy do temperatury 75 st. C
- Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
- Wkładamy do lodówki na 12 godz.
- Wyjmujemy szynkowar z lodówki
- Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
- Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry
Rady dietetyka
Jeśli masz alergię na kota – zamień wieprzowinę na cielęcinę.
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Mięso wieprzowe możesz zastąpić każdym innym, które bardziej Ci smakuje lub jest dostępne. Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo jest dostać w sklepie. Wymieniając grzyby nie musisz zmieniać przepisu. Z przepisu powstaną 2 kg szynki.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg wieprzowiny (szynki)
- 250 g boczku wieprzowego
- 250 g rydzów
- 3 obrane ząbki świeżego czosnku (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 5 igieł rozmarynu (3 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Śledzie z rodzynkami i śliwkami
Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…
WIĘCEJ >Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >