Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów
Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów
Przygotowanie
- Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
- Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
- Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
- Zmielone mięso, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
- Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
- Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
- Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
- Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
- Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
- Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
- Minimalizujmy ogień
- Wkładamy do gorącej wody szynkowar
- Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
- Parzymy do temperatury 75 st. C
- Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
- Wkładamy do lodówki na 12 godz.
- Wyjmujemy szynkowar z lodówki
- Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
- Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina szynka (surowa) (500 g)
- Rydz (świeży) (250 g)
- Boczek wieprzowy (surowy) (250 g)
- Czosnek (15 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kurczak curry z dynią i szpinakiem
Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wolnowarze i mieszamy. Wstawiamy na 7 godzin na tryb…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów i papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…
WIĘCEJ >