logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-1

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-1

Przygotowanie

  • Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
  • Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
  • Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
  • Zmielone mięso, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
  • Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
  • Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
  • Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
  • Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
  • Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
  • Minimalizujmy ogień
  • Wkładamy do gorącej wody szynkowar
  • Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
  • Parzymy do temperatury 75 st. C
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
  • Wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
  • Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry

Rady dietetyka

Jeśli masz alergię na kota, zamień wieprzowinę na cielęcinę.

Uwagi

Mięso wieprzowe możesz zastąpić każdym innym, które bardziej Ci smakuje lub jest dostępne. Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo jest dostać w sklepie. Wymieniając grzyby nie musisz zmieniać przepisu. Z przepisu powstaną 2 kg szynki.

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 15
Trudność: Trudny

Lista składników

  • 1 kg wieprzowiny – szynki
  • 500 g boczku wieprzowego
  • 500 g pieczarek
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 10 igieł rozmarynu

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Szynkowar

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy (…)

WIĘCEJ >

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w (…)

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl