fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Przygotowanie

  • Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim)
  • Boczek kroimy w kostkę około 1 cm
  • Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały)
  • Zmielone mięso, pokrojony boczek i grzyby wrzucamy do miski
  • Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Wyrabiamy rękami na jednolitą masę, wyrabiamy około 2-3 minut
  • Otwieramy szynkowar i nakładamy masę do środka
  • Zakładamy sprężynę, zakręcamy i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
  • Na drugi dzień wyjmujemy na 3 godziny z lodówki, żeby masa „łapała” temp. pokojową
  • Szykujemy duży garnek z wrzątkiem
  • Minimalizujmy ogień
  • Wkładamy do gorącej wody szynkowar
  • Wtykamy w szynkowar termometr do mięsa
  • Parzymy do temperatury 75 st. C
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy na bok do ostygnięcia
  • Wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki
  • Odkręcamy, wyjmujemy szynkę
  • Najwygodniej przekroić na pół i kroić pół plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Szynka wieprzowa (500 g)
  • Rydz (świeży) (250 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (250 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Szynkowar, Termometr kuchenny

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jeżyny

Jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Pasta musztardowa z białej fasoli

Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

WIĘCEJ >

Leczo AIP

Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i później na grube plastry. Cebulę kroimy w dużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smażymy 3-5 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy kolejne…

WIĘCEJ >

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem Na patelni…

WIĘCEJ >