fbpx
logo
Szukaj
open close

Ferrytyna – co to jest i po co ją badać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
ferrytyna

Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Wypadają ci włosy, a twoje paznokcie są kruche i łamliwe? Winna może być ferrytyna. Sprawdź, dlaczego warto regularnie kontrolować jej poziom.

Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, a to z kolei odpowiada za syntezę hemoglobiny. Ferrytyna tworzy zapasy żelaza w kluczowych narządach. Jest to również tzw. białko ostrej fazy, co oznacza, że ferrytyna informuje o stanie zapalnym toczącym się w organizmie (na skutek stanu zapalnego stężenie ferrytyny wzrasta).

Ferrytyna występuje we wszystkich komórkach organizmu, a głównie w śledzionie, wątrobie, szpiku i mięśniach.

Poziom ferrytyny i poziom żelaza są ze sobą ściśle powiązane. Im wyższe stężenie ferrytyny, tym wyższy poziom żelaza.

Ferrytyna to najlepszy wskaźnik gospodarki żelaza. To właśnie ona pozwala ocenić, czy w organizmie go brakuje, czy może jest go zbyt wiele. I jedna, i druga sytuacja jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Z tego też powodu ferrytyna powinna być jednym z podstawowych badań wykonywanych w ramach profilaktyki.

Ferrytyna – badanie

Badanie poziomu ferrytyny pozwala ocenić metabolizm żelaza, tj. określić jego zapasy w organizmie. Aby sprawdzić nasz poziom ferrytyny, musimy wykonać badanie krwi. Powinno się ją pobrać rano, na czczo.

Ferrytynę warto badać jednocześnie z poziomem żelaza we krwi, np. gdy mamy objawy mogące wskazywać na anemię, a także wtedy, gdy borykamy się z nadmiernym wypadaniem włosów.

włosy

Obejrzyj webinar: Zatrzymaj włosy na głowie

U kobiet miesiączkujących badanie to powinno się robić regularnie co mniej więcej pół roku. Często morfologia może nie wykazać jakichś nieprawidłowości, a będą one widocznie w poziomie ferrytyny (szczególnie przy niskim poziomie zapasów żelaza).

Według norm funkcjonalnych ferrytyna powinna się mieścić w granicach minimum 40–60 ng/ml. Jeżeli mamy problemy z włosami, warto ten parametr utrzymywać na poziomie 70–80 ng/ml.

Niedobór ferrytyny

Niski poziom ferrytyny wskazuje na wyczerpanie zapasów żelaza. Do takiej sytuacji mogą się przyczyniać liczne czynniki, takie jak: niskie spożycie żelaza wraz z jedzeniem, upośledzenie wchłaniania, obfite krwawienia miesiączkowe czy anemia.

Niedobór ferrytyny może być też powiązany z chorobą autoimmunizacyjną, pasożytami czy dysbiozą jelitową. Z takim problemem mogą się też borykać osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską oraz kobiety w ciąży.

Niedobór ferrytyny może wiązać się z takimi objawami, jak:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • senność,
  • słaba koncentracja,
  • obniżenie odporności,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • sucha skóra,
  • zawroty głowy.

Niedobór ferrytyny często wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety.

Nadmiar ferrytyny

Wysoki poziom ferrytyny przede wszystkim wskazuje na stan zapalny. Nadmiar ferrytyny może być połączony też z rzadką chorobą – hemochromatozą (przeładowaniem żelazem). W takim przypadku żelazo odkłada się w zbyt dużej ilości w wątrobie, sercu czy trzustce, co prowadzi do uszkodzenia narządów.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Nadmiar ferrytyny może też wystąpić w przypadku chorób wątroby czy nerek, przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także przy nadużywaniu alkoholu.

Objawy podwyższonego poziomu ferrytyny obejmują:

  • obniżenie libido,
  • bóle brzucha,
  • bóle stawów,
  • utratę masy ciała,
  • złe samopoczucie,
  • brak energii, zmęczenie,
  • problemy jelitowe, np. zaparcia, wzdęcia.

W przypadku występowania nadmiaru ferrytyny kluczowe jest znalezienie przyczyny takiej sytuacji i wdrożenie leczenia.

Dieta a ferrytyna

Sposobem na podniesienie poziomu ferrytyny jest odpowiednio skomponowana dieta. Powinny się w niej znajdować produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, podroby, ryby, jaja. Pamiętajmy, że przyswajalność żelaza poprawia witamina C, więc jej również nie może zabraknąć w diecie.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, pomoże ci dietetyk kliniczny.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Wypadają ci włosy, a twoje paznokcie są kruche i łamliwe? Winna może być ferrytyna. Sprawdź, dlaczego warto regularnie kontrolować jej poziom.

Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, a to z kolei odpowiada za syntezę hemoglobiny. Ferrytyna tworzy zapasy żelaza w kluczowych narządach. Jest to również tzw. białko ostrej fazy, co oznacza, że ferrytyna informuje o stanie zapalnym toczącym się w organizmie (na skutek stanu zapalnego stężenie ferrytyny wzrasta).

Ferrytyna występuje we wszystkich komórkach organizmu, a głównie w śledzionie, wątrobie, szpiku i mięśniach.

Poziom ferrytyny i poziom żelaza są ze sobą ściśle powiązane. Im wyższe stężenie ferrytyny, tym wyższy poziom żelaza.

Ferrytyna to najlepszy wskaźnik gospodarki żelaza. To właśnie ona pozwala ocenić, czy w organizmie go brakuje, czy może jest go zbyt wiele. I jedna, i druga sytuacja jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Z tego też powodu ferrytyna powinna być jednym z podstawowych badań wykonywanych w ramach profilaktyki.

Ferrytyna – badanie

Badanie poziomu ferrytyny pozwala ocenić metabolizm żelaza, tj. określić jego zapasy w organizmie. Aby sprawdzić nasz poziom ferrytyny, musimy wykonać badanie krwi. Powinno się ją pobrać rano, na czczo.

Ferrytynę warto badać jednocześnie z poziomem żelaza we krwi, np. gdy mamy objawy mogące wskazywać na anemię, a także wtedy, gdy borykamy się z nadmiernym wypadaniem włosów.

włosy

Obejrzyj webinar: Zatrzymaj włosy na głowie

U kobiet miesiączkujących badanie to powinno się robić regularnie co mniej więcej pół roku. Często morfologia może nie wykazać jakichś nieprawidłowości, a będą one widocznie w poziomie ferrytyny (szczególnie przy niskim poziomie zapasów żelaza).

Według norm funkcjonalnych ferrytyna powinna się mieścić w granicach minimum 40–60 ng/ml. Jeżeli mamy problemy z włosami, warto ten parametr utrzymywać na poziomie 70–80 ng/ml.

Niedobór ferrytyny

Niski poziom ferrytyny wskazuje na wyczerpanie zapasów żelaza. Do takiej sytuacji mogą się przyczyniać liczne czynniki, takie jak: niskie spożycie żelaza wraz z jedzeniem, upośledzenie wchłaniania, obfite krwawienia miesiączkowe czy anemia.

Niedobór ferrytyny może być też powiązany z chorobą autoimmunizacyjną, pasożytami czy dysbiozą jelitową. Z takim problemem mogą się też borykać osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską oraz kobiety w ciąży.

Niedobór ferrytyny może wiązać się z takimi objawami, jak:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • senność,
  • słaba koncentracja,
  • obniżenie odporności,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • sucha skóra,
  • zawroty głowy.

Niedobór ferrytyny często wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety.

Nadmiar ferrytyny

Wysoki poziom ferrytyny przede wszystkim wskazuje na stan zapalny. Nadmiar ferrytyny może być połączony też z rzadką chorobą – hemochromatozą (przeładowaniem żelazem). W takim przypadku żelazo odkłada się w zbyt dużej ilości w wątrobie, sercu czy trzustce, co prowadzi do uszkodzenia narządów.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Nadmiar ferrytyny może też wystąpić w przypadku chorób wątroby czy nerek, przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także przy nadużywaniu alkoholu.

Objawy podwyższonego poziomu ferrytyny obejmują:

  • obniżenie libido,
  • bóle brzucha,
  • bóle stawów,
  • utratę masy ciała,
  • złe samopoczucie,
  • brak energii, zmęczenie,
  • problemy jelitowe, np. zaparcia, wzdęcia.

W przypadku występowania nadmiaru ferrytyny kluczowe jest znalezienie przyczyny takiej sytuacji i wdrożenie leczenia.

Dieta a ferrytyna

Sposobem na podniesienie poziomu ferrytyny jest odpowiednio skomponowana dieta. Powinny się w niej znajdować produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, podroby, ryby, jaja. Pamiętajmy, że przyswajalność żelaza poprawia witamina C, więc jej również nie może zabraknąć w diecie.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, pomoże ci dietetyk kliniczny.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
20 lipca 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny…

WIĘCEJ >

Jakie badania wykonać przed ciążą?

Badania diagnostyczne to bardzo istotny element przygotowań do ciąży. Pomagają one nie tylko zdiagnozować ewentualne problemy, które mogą przysporzyć trudności ze spłodzeniem potomka lub donoszeniem ciąży, lecz także pokazują, na jakich aspektach należy się szczególnie…

WIĘCEJ >

Czym jest kimchi i jakie ma właściwości zdrowotne?

Kimchi to tradycyjne koreańskie danie składające się z solonych, fermentowanych warzyw, głównie kapusty. Jest cenione zarówno za swój wyrazisty smak, jak i korzyści zdrowotne. Kimchi jest bogate w probiotyki, które mogą poprawiać zdrowie jelit, oraz…

WIĘCEJ >

Jak spożywanie wielonienasyconych tłuszczów może wpływać na twoją skórę?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), takie jak omega-3 i omega-6, odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, szczególnie dla zdrowia skóry. Chociaż są one niezbędne dla naszego zdrowia, ich spożycie może mieć zarówno pozytywne, jak i…

WIĘCEJ >