Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Wypadają ci włosy, a twoje paznokcie są kruche i łamliwe? Winna może być ferrytyna. Sprawdź, dlaczego warto regularnie kontrolować jej poziom.
Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, a to z kolei odpowiada za syntezę hemoglobiny. Ferrytyna tworzy zapasy żelaza w kluczowych narządach. Jest to również tzw. białko ostrej fazy, co oznacza, że ferrytyna informuje o stanie zapalnym toczącym się w organizmie (na skutek stanu zapalnego stężenie ferrytyny wzrasta).
Ferrytyna występuje we wszystkich komórkach organizmu, a głównie w śledzionie, wątrobie, szpiku i mięśniach.
Poziom ferrytyny i poziom żelaza są ze sobą ściśle powiązane. Im wyższe stężenie ferrytyny, tym wyższy poziom żelaza.
Ferrytyna to najlepszy wskaźnik gospodarki żelaza. To właśnie ona pozwala ocenić, czy w organizmie go brakuje, czy może jest go zbyt wiele. I jedna, i druga sytuacja jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Z tego też powodu ferrytyna powinna być jednym z podstawowych badań wykonywanych w ramach profilaktyki.
Ferrytyna – badanie
Badanie poziomu ferrytyny pozwala ocenić metabolizm żelaza, tj. określić jego zapasy w organizmie. Aby sprawdzić nasz poziom ferrytyny, musimy wykonać badanie krwi. Powinno się ją pobrać rano, na czczo.
Ferrytynę warto badać jednocześnie z poziomem żelaza we krwi, np. gdy mamy objawy mogące wskazywać na anemię, a także wtedy, gdy borykamy się z nadmiernym wypadaniem włosów.
Obejrzyj webinar: Zatrzymaj włosy na głowie
U kobiet miesiączkujących badanie to powinno się robić regularnie co mniej więcej pół roku. Często morfologia może nie wykazać jakichś nieprawidłowości, a będą one widocznie w poziomie ferrytyny (szczególnie przy niskim poziomie zapasów żelaza).
Według norm funkcjonalnych ferrytyna powinna się mieścić w granicach minimum 40–60 ng/ml. Jeżeli mamy problemy z włosami, warto ten parametr utrzymywać na poziomie 70–80 ng/ml.
Niedobór ferrytyny
Niski poziom ferrytyny wskazuje na wyczerpanie zapasów żelaza. Do takiej sytuacji mogą się przyczyniać liczne czynniki, takie jak: niskie spożycie żelaza wraz z jedzeniem, upośledzenie wchłaniania, obfite krwawienia miesiączkowe czy anemia.
Niedobór ferrytyny może być też powiązany z chorobą autoimmunizacyjną, pasożytami czy dysbiozą jelitową. Z takim problemem mogą się też borykać osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską oraz kobiety w ciąży.
Niedobór ferrytyny może wiązać się z takimi objawami, jak:
- przewlekłe zmęczenie,
- senność,
- słaba koncentracja,
- obniżenie odporności,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- sucha skóra,
- zawroty głowy.
Niedobór ferrytyny często wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety.
Nadmiar ferrytyny
Wysoki poziom ferrytyny przede wszystkim wskazuje na stan zapalny. Nadmiar ferrytyny może być połączony też z rzadką chorobą – hemochromatozą (przeładowaniem żelazem). W takim przypadku żelazo odkłada się w zbyt dużej ilości w wątrobie, sercu czy trzustce, co prowadzi do uszkodzenia narządów.
Nadmiar ferrytyny może też wystąpić w przypadku chorób wątroby czy nerek, przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także przy nadużywaniu alkoholu.
Objawy podwyższonego poziomu ferrytyny obejmują:
- obniżenie libido,
- bóle brzucha,
- bóle stawów,
- utratę masy ciała,
- złe samopoczucie,
- brak energii, zmęczenie,
- problemy jelitowe, np. zaparcia, wzdęcia.
W przypadku występowania nadmiaru ferrytyny kluczowe jest znalezienie przyczyny takiej sytuacji i wdrożenie leczenia.
Dieta a ferrytyna
Sposobem na podniesienie poziomu ferrytyny jest odpowiednio skomponowana dieta. Powinny się w niej znajdować produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, podroby, ryby, jaja. Pamiętajmy, że przyswajalność żelaza poprawia witamina C, więc jej również nie może zabraknąć w diecie.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, pomoże ci dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Wypadają ci włosy, a twoje paznokcie są kruche i łamliwe? Winna może być ferrytyna. Sprawdź, dlaczego warto regularnie kontrolować jej poziom.
Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, a to z kolei odpowiada za syntezę hemoglobiny. Ferrytyna tworzy zapasy żelaza w kluczowych narządach. Jest to również tzw. białko ostrej fazy, co oznacza, że ferrytyna informuje o stanie zapalnym toczącym się w organizmie (na skutek stanu zapalnego stężenie ferrytyny wzrasta).
Ferrytyna występuje we wszystkich komórkach organizmu, a głównie w śledzionie, wątrobie, szpiku i mięśniach.
Poziom ferrytyny i poziom żelaza są ze sobą ściśle powiązane. Im wyższe stężenie ferrytyny, tym wyższy poziom żelaza.
Ferrytyna to najlepszy wskaźnik gospodarki żelaza. To właśnie ona pozwala ocenić, czy w organizmie go brakuje, czy może jest go zbyt wiele. I jedna, i druga sytuacja jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Z tego też powodu ferrytyna powinna być jednym z podstawowych badań wykonywanych w ramach profilaktyki.
Ferrytyna – badanie
Badanie poziomu ferrytyny pozwala ocenić metabolizm żelaza, tj. określić jego zapasy w organizmie. Aby sprawdzić nasz poziom ferrytyny, musimy wykonać badanie krwi. Powinno się ją pobrać rano, na czczo.
Ferrytynę warto badać jednocześnie z poziomem żelaza we krwi, np. gdy mamy objawy mogące wskazywać na anemię, a także wtedy, gdy borykamy się z nadmiernym wypadaniem włosów.
Obejrzyj webinar: Zatrzymaj włosy na głowie
U kobiet miesiączkujących badanie to powinno się robić regularnie co mniej więcej pół roku. Często morfologia może nie wykazać jakichś nieprawidłowości, a będą one widocznie w poziomie ferrytyny (szczególnie przy niskim poziomie zapasów żelaza).
Według norm funkcjonalnych ferrytyna powinna się mieścić w granicach minimum 40–60 ng/ml. Jeżeli mamy problemy z włosami, warto ten parametr utrzymywać na poziomie 70–80 ng/ml.
Niedobór ferrytyny
Niski poziom ferrytyny wskazuje na wyczerpanie zapasów żelaza. Do takiej sytuacji mogą się przyczyniać liczne czynniki, takie jak: niskie spożycie żelaza wraz z jedzeniem, upośledzenie wchłaniania, obfite krwawienia miesiączkowe czy anemia.
Niedobór ferrytyny może być też powiązany z chorobą autoimmunizacyjną, pasożytami czy dysbiozą jelitową. Z takim problemem mogą się też borykać osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską oraz kobiety w ciąży.
Niedobór ferrytyny może wiązać się z takimi objawami, jak:
- przewlekłe zmęczenie,
- senność,
- słaba koncentracja,
- obniżenie odporności,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- sucha skóra,
- zawroty głowy.
Niedobór ferrytyny często wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety.
Nadmiar ferrytyny
Wysoki poziom ferrytyny przede wszystkim wskazuje na stan zapalny. Nadmiar ferrytyny może być połączony też z rzadką chorobą – hemochromatozą (przeładowaniem żelazem). W takim przypadku żelazo odkłada się w zbyt dużej ilości w wątrobie, sercu czy trzustce, co prowadzi do uszkodzenia narządów.
Nadmiar ferrytyny może też wystąpić w przypadku chorób wątroby czy nerek, przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także przy nadużywaniu alkoholu.
Objawy podwyższonego poziomu ferrytyny obejmują:
- obniżenie libido,
- bóle brzucha,
- bóle stawów,
- utratę masy ciała,
- złe samopoczucie,
- brak energii, zmęczenie,
- problemy jelitowe, np. zaparcia, wzdęcia.
W przypadku występowania nadmiaru ferrytyny kluczowe jest znalezienie przyczyny takiej sytuacji i wdrożenie leczenia.
Dieta a ferrytyna
Sposobem na podniesienie poziomu ferrytyny jest odpowiednio skomponowana dieta. Powinny się w niej znajdować produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, podroby, ryby, jaja. Pamiętajmy, że przyswajalność żelaza poprawia witamina C, więc jej również nie może zabraknąć w diecie.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu diety, pomoże ci dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak zrobić makaron z cukinii?
Makaron z cukinii to świetne rozwiązanie dla osób, które są np. na protokole autoimmunologicznym lub stosują dietę rozdzielną. Sprawdź, jak można go zrobić. Spiromat Na diecie paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż…
WIĘCEJ >Samotność w diecie
Samotność to najbardziej dobijająca człowieka rzecz na świecie – w każdym aspekcie rozumienia tego uczucia. Nieistotne, czy jesteśmy samotni, bo zostawił nas partner, czy zostaliśmy sami na starość. Jest to uczucie żalu, straty czegoś i …
WIĘCEJ >Konserwy – dlaczego lepiej na nie uważać?
Konserwy – co z nim jest nie tak? Dlaczego powinno się na nie uważać? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Clostridium botulinum Clostridium botulinum jest Gram-dodatnią laseczką wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie…
WIĘCEJ >Dynia – czy warto ją jeść?
Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…
WIĘCEJ >