fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żelazo – dlaczego go potrzebujesz?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Żelazo – dlaczego go potrzebujesz?

żelazo

Sprawdź, jaką rolę pełni żelazo i dlaczego w twojej diecie nie może go zabraknąć.

Jeśli obserwujesz u siebie takie objawy, jak zmęczenie, ospałość, rozdrażnienie, niemoc, bladość skóry, wypadanie włosów, to warto sprawdzić swój poziom żelaza we krwi. Przyjrzyj się również temu, czy w twojej diecie znajdują się produkty bogate w ten minerał. To ważne, ponieważ jest on kluczowy w funkcjonowaniu organizmu. Już samo obniżenie poziomu żelaza wpłynie na ciebie niekorzystnie, a jego długotrwały niedobór może przyczyniać się do rozwoju chorób.

Jaką rolę pełni żelazo?

Dotlenienie

Żelazo bierze udział w dotlenieniu komórki, odpowiada za transport tlenu. Jest składnikiem hemoglobiny, która pobiera tlen, transportuje go, a następnie uwalnia w tkankach. Co ważne, bierze udział w transporcie zwrotnym dwutlenku węgla. Bez tlenu żadna reakcja chemiczna nie będzie przebiegać prawidłowo. Nasza kondycja sportowa zależy od poziomu żelaza, dlatego jego niedobór może być kłopotliwy podczas aktywności fizycznej. W przypadku niskiego dotlenienia mogą pojawić się problemy z utrzymaniem prawidłowej temperatury ciała (jest ci stale zimno). Dodatkowo pogarszają się funkcje żołądkowo-jelitowe, ponieważ organy układu pokarmowego są gorzej ukrwione.

Odporność

Żelazo jest istotnym komponentem właściwie funkcjonujących komórek układu odpornościowego. Niedobór żelaza zwiększa ryzyko infekcji, zakażeń. Niewystarczająca zawartość tego mikroelementu w organizmie wiąże się z zaburzeniem wytwarzania interleukiny 2. Co więcej, pierwiastek ten pomaga w procesach przetwarzania szkodliwych metabolitów przez wątrobę, czyli sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Energia

Żelazo wspomaga prawidłową produkcję energii. Nie będzie ona wytwarzana na odpowiednim poziomie, jeśli borykasz się z niedoborem tego pierwiastka. W takiej sytuacji automatycznie osłabione jest też mitochondrium i komórka nie działa poprawnie.

Hormony

Żelazo bierze udział w produkcji tyroksyny i trijodotyroniny (T3) z tyroksyny (peroksydaza tarczycowa). Już to pokazuje, jak ważne jest żelazo m.in. w odpowiedniej pracy tarczycy. Jego niedobór może przyczynić się do powstania niedoczynności tarczycy czy choroby Hashimoto.

Regeneracja i wzrost

Żelazo wpływa na regenerację i wzrost, ponieważ odpowiada za rozbudowę fundamentalnych elementów tkanek włókien kolagenowych i elastynowych. Dzięki temu poprawia się stan kości, skóry, włosów i paznokci. W przypadku niedoboru żelaza włosy mogą wypadać, być pozbawione blasku, wolniej rosnąć i często się łamać.

Enzymy

Żelazo wchodzi w skład licznych enzymów chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym, m.in. regulujących produkcję kortyzolu, a także enzymów biorących udział w syntezie serotoniny (hormon szczęścia). Wchodzi także w skład enzymów zajmujących się procesami przeciwutleniającymi.

Układ nerwowy

Minerał ten wpływa na mielinizację osłonek nerwowych oraz na aktywność hydroksylazy tyrozynowej. Jest to enzym, który bierze udział w syntezie dopaminy odpowiedzialnej za motywację do działania, skupianie uwagi. Bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina (co wiąże się z dobrym samopoczuciem, odczuwaniem radości). Dlatego przewlekły niedobór żelaza może mieć bardzo duże powinowactwo z depresją. Wpływa również na wytwarzanie GABA (kwas gamma-aminomasłowy), który jest kluczowy do wyciszenia umysłu i dla odporności na stres.

Źródła żelaza w diecie

Żelazo znajduje się w licznych produktach, takich jak: podroby (zwłaszcza wątróbka), czerwone mięso, żółtka jaj, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa.

Przeczytaj jeszcze: Anemia – jak sobie z nią radzić?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Sprawdź, jaką rolę pełni żelazo i dlaczego w twojej diecie nie może go zabraknąć.

Jeśli obserwujesz u siebie takie objawy, jak zmęczenie, ospałość, rozdrażnienie, niemoc, bladość skóry, wypadanie włosów, to warto sprawdzić swój poziom żelaza we krwi. Przyjrzyj się również temu, czy w twojej diecie znajdują się produkty bogate w ten minerał. To ważne, ponieważ jest on kluczowy w funkcjonowaniu organizmu. Już samo obniżenie poziomu żelaza wpłynie na ciebie niekorzystnie, a jego długotrwały niedobór może przyczyniać się do rozwoju chorób.

Jaką rolę pełni żelazo?

Dotlenienie

Żelazo bierze udział w dotlenieniu komórki, odpowiada za transport tlenu. Jest składnikiem hemoglobiny, która pobiera tlen, transportuje go, a następnie uwalnia w tkankach. Co ważne, bierze udział w transporcie zwrotnym dwutlenku węgla. Bez tlenu żadna reakcja chemiczna nie będzie przebiegać prawidłowo. Nasza kondycja sportowa zależy od poziomu żelaza, dlatego jego niedobór może być kłopotliwy podczas aktywności fizycznej. W przypadku niskiego dotlenienia mogą pojawić się problemy z utrzymaniem prawidłowej temperatury ciała (jest ci stale zimno). Dodatkowo pogarszają się funkcje żołądkowo-jelitowe, ponieważ organy układu pokarmowego są gorzej ukrwione.

Odporność

Żelazo jest istotnym komponentem właściwie funkcjonujących komórek układu odpornościowego. Niedobór żelaza zwiększa ryzyko infekcji, zakażeń. Niewystarczająca zawartość tego mikroelementu w organizmie wiąże się z zaburzeniem wytwarzania interleukiny 2. Co więcej, pierwiastek ten pomaga w procesach przetwarzania szkodliwych metabolitów przez wątrobę, czyli sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Energia

Żelazo wspomaga prawidłową produkcję energii. Nie będzie ona wytwarzana na odpowiednim poziomie, jeśli borykasz się z niedoborem tego pierwiastka. W takiej sytuacji automatycznie osłabione jest też mitochondrium i komórka nie działa poprawnie.

Hormony

Żelazo bierze udział w produkcji tyroksyny i trijodotyroniny (T3) z tyroksyny (peroksydaza tarczycowa). Już to pokazuje, jak ważne jest żelazo m.in. w odpowiedniej pracy tarczycy. Jego niedobór może przyczynić się do powstania niedoczynności tarczycy czy choroby Hashimoto.

Regeneracja i wzrost

Żelazo wpływa na regenerację i wzrost, ponieważ odpowiada za rozbudowę fundamentalnych elementów tkanek włókien kolagenowych i elastynowych. Dzięki temu poprawia się stan kości, skóry, włosów i paznokci. W przypadku niedoboru żelaza włosy mogą wypadać, być pozbawione blasku, wolniej rosnąć i często się łamać.

Enzymy

Żelazo wchodzi w skład licznych enzymów chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym, m.in. regulujących produkcję kortyzolu, a także enzymów biorących udział w syntezie serotoniny (hormon szczęścia). Wchodzi także w skład enzymów zajmujących się procesami przeciwutleniającymi.

Układ nerwowy

Minerał ten wpływa na mielinizację osłonek nerwowych oraz na aktywność hydroksylazy tyrozynowej. Jest to enzym, który bierze udział w syntezie dopaminy odpowiedzialnej za motywację do działania, skupianie uwagi. Bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina (co wiąże się z dobrym samopoczuciem, odczuwaniem radości). Dlatego przewlekły niedobór żelaza może mieć bardzo duże powinowactwo z depresją. Wpływa również na wytwarzanie GABA (kwas gamma-aminomasłowy), który jest kluczowy do wyciszenia umysłu i dla odporności na stres.

Źródła żelaza w diecie

Żelazo znajduje się w licznych produktach, takich jak: podroby (zwłaszcza wątróbka), czerwone mięso, żółtka jaj, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa.

Przeczytaj jeszcze: Anemia – jak sobie z nią radzić?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
4 kwietnia 2022

Tagi

Komentarzy: 1

  1. Piotr Zuk 5 kwietnia 2022 o 08:16

    Cała prawda o Żelazie doświadczyłem zimna, braku energii,i dużo innych objawów braku żelaza opisanych w artykule. Dziękuję bardzo

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żołądek – jak o niego zadbać?

Żołądek odgrywa niezwykle istotną rolę w trawieniu składników odżywczych, głównie białka. Sprawdź, jak o niego dbać. Przede wszystkim unikaj produktów, które nasilają problemy z żołądkiem. Co robić? Zwróć uwagę, jak reagujesz po zjedzeniu pomidorów. Pomidory i przetwory…

WIĘCEJ >
Candida albicans

Candida – co to takiego?

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona…

WIĘCEJ >
7 rad na czas urlopu

7 wskazówek na czas urlopu

Wakacje to moment, gdy albo już pakujesz się na urlop, albo zrobisz to niebawem. To czas, aby cieszyć się widokami i korzystać z ciepłych promieni słońca. Ale to właśnie wtedy pojawiają się też dylematy żywieniowe….

WIĘCEJ >

9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść

Czy jako rodzic wiesz, co tak naprawdę dajesz swojemu dziecku do jedzenia? Poniżej znajdziesz kilka najgroźniejszych produktów. Następnym razem zastanów się, czy faktycznie chcesz to podać swojemu dziecku. Pamiętaj, że to od ciebie zależy jakość…

WIĘCEJ >