
Sprawdź, jaką rolę pełni żelazo i dlaczego w twojej diecie nie może go zabraknąć.
Jeśli obserwujesz u siebie różne objawy, takie jak zmęczenie, ospałość, rozdrażnienie, niemoc, bladość skóry, wypadanie włosów, to warto sprawdzić swój poziom żelaza we krwi. Przyjrzyj się również temu, czy w twojej diecie znajdują się produkty bogate w ten minerał. To ważne, ponieważ jest on kluczowy w funkcjonowaniu organizmu. Już samo obniżenie poziomu żelaza wpłynie na ciebie niekorzystnie, a jego długotrwały niedobór może przyczynić się do rozwoju chorób.
Jaką rolę pełni żelazo?
Dotlenienie
Żelazo bierze udział w dotlenieniu komórki, odpowiada za transport tlenu. Jest składnikiem hemoglobiny, która pobiera tlen, transportuje go, a następnie uwalnia w tkankach. Co ważne, bierze udział w transporcie zwrotnym dwutlenku węgla. Bez tlenu żadna reakcja chemiczna nie będzie przebiegać prawidłowo. Twoja kondycja sportowa zależy od poziomu żelaza, dlatego jego niedobór może być kłopotliwy podczas aktywności fizycznej. W przypadku niskiego dotlenienia mogą pojawić się problemy z utrzymaniem prawidłowej temperatury ciała (jest ci stale zimno). Dodatkowo pogarszają się funkcje żołądkowo-jelitowe, ponieważ organy układu pokarmowego są gorzej ukrwione.
Odporność
Żelazo jest istotnym komponentem właściwie funkcjonujących komórek układu odpornościowego. Niedobór żelaza zwiększa ryzyko infekcji, zakażeń. Niewystarczająca zawartość tego mikroelementu w organizmie wiąże się z zaburzeniem wytwarzania interleukiny 2. Co więcej, pierwiastek ten pomaga w procesach przetwarzania szkodliwych metabolitów przez wątrobę, czyli sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji.
Energia
Żelazo wspomaga prawidłową produkcję energii. Nie będzie ona wytwarzana na odpowiednim poziomie, jeśli borykasz się z niedoborem tego pierwiastka. W takiej sytuacji automatycznie osłabione jest też mitochondrium i komórka nie działa poprawnie.
Hormony
Żelazo bierze udział w produkcji tyroksyny i trijodotyroniny (T3) z tyroksyny (peroksydaza tarczycowa). Już to pokazuje, jak ważne jest żelazo m.in. w odpowiedniej pracy tarczycy. Jego niedobór może przyczynić się do powstania niedoczynności tarczycy czy choroby Hashimoto.
Regeneracja i wzrost
Żelazo wpływa na regenerację i wzrost, ponieważ odpowiada za rozbudowę fundamentalnych elementów tkanek włókien kolagenowych i elastynowych. Dzięki temu poprawia się stan kości, skóry, włosów i paznokci. W przypadku niedoboru żelaza włosy mogą wypadać, być pozbawione blasku, wolniej rosnąć i często się łamać.
Enzymy
Żelazo wchodzi w skład licznych enzymów chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym, m.in. regulujących produkcję kortyzolu, a także enzymów biorących udział w syntezie serotoniny (hormon szczęścia). Wchodzi także w skład enzymów zajmujących się procesami przeciwutleniającymi.
Układ nerwowy
Minerał ten wpływa na mielinizację osłonek nerwowych oraz na aktywność hydroksylazy tyrozynowej. Jest to enzym, który bierze udział w syntezie dopaminy odpowiedzialnej za motywację do działania, skupianie uwagi. Bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina (co wiąże się z dobrym samopoczuciem, odczuwaniem radości). Dlatego przewlekły niedobór żelaza może mieć bardzo duże powinowactwo z depresją. Wpływa również na wytwarzanie GABA (kwas gamma-aminomasłowy), który jest kluczowy do wyciszenia umysłu i dla odporności na stres.
Źródła żelaza w diecie
Żelazo znajduje się w licznych produktach, takich jak: podroby (zwłaszcza wątróbka), czerwone mięso, żółtka jaj, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa.
Przeczytaj jeszcze: Anemia – jak sobie z nią radzić?
Autor

Kamila Berdys
Sprawdź, jaką rolę pełni żelazo i dlaczego w twojej diecie nie może go zabraknąć.
Jeśli obserwujesz u siebie różne objawy, takie jak zmęczenie, ospałość, rozdrażnienie, niemoc, bladość skóry, wypadanie włosów, to warto sprawdzić swój poziom żelaza we krwi. Przyjrzyj się również temu, czy w twojej diecie znajdują się produkty bogate w ten minerał. To ważne, ponieważ jest on kluczowy w funkcjonowaniu organizmu. Już samo obniżenie poziomu żelaza wpłynie na ciebie niekorzystnie, a jego długotrwały niedobór może przyczynić się do rozwoju chorób.
Jaką rolę pełni żelazo?
Dotlenienie
Żelazo bierze udział w dotlenieniu komórki, odpowiada za transport tlenu. Jest składnikiem hemoglobiny, która pobiera tlen, transportuje go, a następnie uwalnia w tkankach. Co ważne, bierze udział w transporcie zwrotnym dwutlenku węgla. Bez tlenu żadna reakcja chemiczna nie będzie przebiegać prawidłowo. Twoja kondycja sportowa zależy od poziomu żelaza, dlatego jego niedobór może być kłopotliwy podczas aktywności fizycznej. W przypadku niskiego dotlenienia mogą pojawić się problemy z utrzymaniem prawidłowej temperatury ciała (jest ci stale zimno). Dodatkowo pogarszają się funkcje żołądkowo-jelitowe, ponieważ organy układu pokarmowego są gorzej ukrwione.
Odporność
Żelazo jest istotnym komponentem właściwie funkcjonujących komórek układu odpornościowego. Niedobór żelaza zwiększa ryzyko infekcji, zakażeń. Niewystarczająca zawartość tego mikroelementu w organizmie wiąże się z zaburzeniem wytwarzania interleukiny 2. Co więcej, pierwiastek ten pomaga w procesach przetwarzania szkodliwych metabolitów przez wątrobę, czyli sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji.
Energia
Żelazo wspomaga prawidłową produkcję energii. Nie będzie ona wytwarzana na odpowiednim poziomie, jeśli borykasz się z niedoborem tego pierwiastka. W takiej sytuacji automatycznie osłabione jest też mitochondrium i komórka nie działa poprawnie.
Hormony
Żelazo bierze udział w produkcji tyroksyny i trijodotyroniny (T3) z tyroksyny (peroksydaza tarczycowa). Już to pokazuje, jak ważne jest żelazo m.in. w odpowiedniej pracy tarczycy. Jego niedobór może przyczynić się do powstania niedoczynności tarczycy czy choroby Hashimoto.
Regeneracja i wzrost
Żelazo wpływa na regenerację i wzrost, ponieważ odpowiada za rozbudowę fundamentalnych elementów tkanek włókien kolagenowych i elastynowych. Dzięki temu poprawia się stan kości, skóry, włosów i paznokci. W przypadku niedoboru żelaza włosy mogą wypadać, być pozbawione blasku, wolniej rosnąć i często się łamać.
Enzymy
Żelazo wchodzi w skład licznych enzymów chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym, m.in. regulujących produkcję kortyzolu, a także enzymów biorących udział w syntezie serotoniny (hormon szczęścia). Wchodzi także w skład enzymów zajmujących się procesami przeciwutleniającymi.
Układ nerwowy
Minerał ten wpływa na mielinizację osłonek nerwowych oraz na aktywność hydroksylazy tyrozynowej. Jest to enzym, który bierze udział w syntezie dopaminy odpowiedzialnej za motywację do działania, skupianie uwagi. Bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina (co wiąże się z dobrym samopoczuciem, odczuwaniem radości). Dlatego przewlekły niedobór żelaza może mieć bardzo duże powinowactwo z depresją. Wpływa również na wytwarzanie GABA (kwas gamma-aminomasłowy), który jest kluczowy do wyciszenia umysłu i dla odporności na stres.
Źródła żelaza w diecie
Żelazo znajduje się w licznych produktach, takich jak: podroby (zwłaszcza wątróbka), czerwone mięso, żółtka jaj, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa.
Przeczytaj jeszcze: Anemia – jak sobie z nią radzić?
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
SIBO – diagnoza to nie wszystko!
Gdy ktoś ma wzdęcia (nawet po wypiciu wody), ból brzucha, biegunki, zaparcia, nadmierne gazy czy często odczuwa przelewanie się w jelitach – możemy podejrzewać SIBO. Ale ten problem może być objawem innych zaburzeń. Samo zdiagnozowanie…
WIĘCEJ >Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?
„Należy jeść z rozsądkiem” – często słyszymy to od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać do jedzenia, ale nie do końca jest to zrozumiałe. W takim podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co…
WIĘCEJ >Jak sprawdzić, czy jelita pracują prawidłowo?
Od tego, w jakiej kondycji są nasze jelita, zależy nasze zdrowie. Jelita biorą udział w procesach trawiennych, odpowiadają za dostarczenie nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz za prawidłową pracę układu odpornościowego i funkcjonowanie całego organizmu. Mają również…
WIĘCEJ >Mikrobiom – jakie pełni funkcje?
Czym jest mikrobiom i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Mikrobiom to ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. Obejmuje bakterie, grzyby, archeony, wirusy. Nie są one zawsze „przyjazne”. W…
WIĘCEJ >
Cała prawda o Żelazie doświadczyłem zimna, braku energii,i dużo innych objawów braku żelaza opisanych w artykule. Dziękuję bardzo