fbpx
logo
Szukaj
open close

Dużo warzyw – co z nimi zrobić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dużo warzyw – co z nimi zrobić?

dużo warzyw

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi.

Jest na to kilka opcji:

  • kiszenie,
  • solenie,
  • marynowanie,
  • wekowanie,
  • mrożenie.

Mrożenie

Tym razem zajmiemy się mrożeniem. To najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać warzywa, jakie nam pozostały, pokroić je i pomrozić. Proste, nie? Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokułu odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na różyczki.

 Jak możemy mrozić jeden rodzaj warzyw albo możemy przygotować mieszanki.

Mrożenie jednoskładnikowe

Mrożenie jednoskładnikowe daje nam to, że w każdej chwili możemy kontrolować ilość surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy, możemy dołożyć tego więcej. Jeżeli jednak mamy w domu kogoś, kto nie powinien jeść danego produktu (np. papryki), to możemy go nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe! Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczka jest w sam raz. Takiej mieszanki można użyć też do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • strata wagi,
  • utrata części składników odżywczych,
  • warzywa są miękkie i mokre,
  • rośliny puszczają dużo wody,
  • warzywa łatwo się psują po rozmrożeniu.

Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie, że co z tego? Woda, gdy zamarza w każdej komórce warzywa, rozrywa je. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem z wartością odżywczą. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje niż świeże warzywo.

Obejrzyj film:

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi.

Jest na to kilka opcji:

  • kiszenie,
  • solenie,
  • marynowanie,
  • wekowanie,
  • mrożenie.

Mrożenie

Tym razem zajmiemy się mrożeniem. To najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać warzywa, jakie nam pozostały, pokroić je i pomrozić. Proste, nie? Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokułu odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na różyczki.

 Jak możemy mrozić jeden rodzaj warzyw albo możemy przygotować mieszanki.

Mrożenie jednoskładnikowe

Mrożenie jednoskładnikowe daje nam to, że w każdej chwili możemy kontrolować ilość surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy, możemy dołożyć tego więcej. Jeżeli jednak mamy w domu kogoś, kto nie powinien jeść danego produktu (np. papryki), to możemy go nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe! Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczka jest w sam raz. Takiej mieszanki można użyć też do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • strata wagi,
  • utrata części składników odżywczych,
  • warzywa są miękkie i mokre,
  • rośliny puszczają dużo wody,
  • warzywa łatwo się psują po rozmrożeniu.

Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie, że co z tego? Woda, gdy zamarza w każdej komórce warzywa, rozrywa je. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem z wartością odżywczą. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje niż świeże warzywo.

Obejrzyj film:

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
23 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Nóż karbowany – jak go używać?

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź! Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt….

WIĘCEJ >

Jak wybrać dobry nóż?

Nóż to najlepszy przyjaciel kucharza. Tylko jak wybrać dobry nóż? Sprawdź, jak to zrobić! Są różne rodzaje noży i jest od groma firm, które je produkują. Tak naprawdę najistotniejsza jest jedna kwestia – nóż ma…

WIĘCEJ >

Placki bananowo-borówkowe

Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.

WIĘCEJ >

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo. Składniki: ¼ dyni Hokkaido (210 g) ½ marchewki (30 g) 2 szklanki bulionu…

WIĘCEJ >