fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dużo warzyw – co z nimi zrobić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Dużo warzyw – co z nimi zrobić?

dużo warzyw

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi.

Jest na to kilka opcji:

  • kiszenie,
  • solenie,
  • marynowanie,
  • wekowanie,
  • mrożenie.

Mrożenie

Tym razem zajmiemy się mrożeniem. To najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać warzywa, jakie nam pozostały, pokroić je i pomrozić. Proste, nie? Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokułu odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na różyczki.

 Jak możemy mrozić jeden rodzaj warzyw albo możemy przygotować mieszanki.

Mrożenie jednoskładnikowe

Mrożenie jednoskładnikowe daje nam to, że w każdej chwili możemy kontrolować ilość surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy, możemy dołożyć tego więcej. Jeżeli jednak mamy w domu kogoś, kto nie powinien jeść danego produktu (np. papryki), to możemy go nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe! Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczka jest w sam raz. Takiej mieszanki można użyć też do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • strata wagi,
  • utrata części składników odżywczych,
  • warzywa są miękkie i mokre,
  • rośliny puszczają dużo wody,
  • warzywa łatwo się psują po rozmrożeniu.

Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie, że co z tego? Woda, gdy zamarza w każdej komórce warzywa, rozrywa je. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem z wartością odżywczą. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje niż świeże warzywo.

Obejrzyj film:

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi.

Jest na to kilka opcji:

  • kiszenie,
  • solenie,
  • marynowanie,
  • wekowanie,
  • mrożenie.

Mrożenie

Tym razem zajmiemy się mrożeniem. To najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać warzywa, jakie nam pozostały, pokroić je i pomrozić. Proste, nie? Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokułu odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na różyczki.

 Jak możemy mrozić jeden rodzaj warzyw albo możemy przygotować mieszanki.

Mrożenie jednoskładnikowe

Mrożenie jednoskładnikowe daje nam to, że w każdej chwili możemy kontrolować ilość surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy, możemy dołożyć tego więcej. Jeżeli jednak mamy w domu kogoś, kto nie powinien jeść danego produktu (np. papryki), to możemy go nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe! Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczka jest w sam raz. Takiej mieszanki można użyć też do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • strata wagi,
  • utrata części składników odżywczych,
  • warzywa są miękkie i mokre,
  • rośliny puszczają dużo wody,
  • warzywa łatwo się psują po rozmrożeniu.

Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie, że co z tego? Woda, gdy zamarza w każdej komórce warzywa, rozrywa je. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem z wartością odżywczą. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje niż świeże warzywo.

Obejrzyj film:

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
23 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jedz warzywa! Sprawdź nasze przepisy

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki….

WIĘCEJ >

Seler kontra ziemniak – co wybrać?

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje

WIĘCEJ >

Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, co ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często ma w składzie różne zagęstniki lub…

WIĘCEJ >

Jak obrać dynię?

Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki. Sezon dyniowy co…

WIĘCEJ >