Dużo warzyw – co z nimi zrobić?
Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi.
Jest na to kilka opcji:
- kiszenie,
- solenie,
- marynowanie,
- wekowanie,
- mrożenie.
Mrożenie
Tym razem zajmiemy się mrożeniem. To najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać warzywa, jakie nam pozostały, pokroić je i pomrozić. Proste, nie? Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokułu odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na różyczki.
Jak możemy mrozić jeden rodzaj warzyw albo możemy przygotować mieszanki.
Mrożenie jednoskładnikowe
Mrożenie jednoskładnikowe daje nam to, że w każdej chwili możemy kontrolować ilość surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy, możemy dołożyć tego więcej. Jeżeli jednak mamy w domu kogoś, kto nie powinien jeść danego produktu (np. papryki), to możemy go nie dodawać do dania.
Mieszanki mrożone
Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe! Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczka jest w sam raz. Takiej mieszanki można użyć też do przygotowania dania z mięsem.
Minusy mrożenia
- strata wagi,
- utrata części składników odżywczych,
- warzywa są miękkie i mokre,
- rośliny puszczają dużo wody,
- warzywa łatwo się psują po rozmrożeniu.
Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie, że co z tego? Woda, gdy zamarza w każdej komórce warzywa, rozrywa je. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem z wartością odżywczą. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje niż świeże warzywo.
Obejrzyj film:
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi.
Jest na to kilka opcji:
- kiszenie,
- solenie,
- marynowanie,
- wekowanie,
- mrożenie.
Mrożenie
Tym razem zajmiemy się mrożeniem. To najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać warzywa, jakie nam pozostały, pokroić je i pomrozić. Proste, nie? Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokułu odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na różyczki.
Jak możemy mrozić jeden rodzaj warzyw albo możemy przygotować mieszanki.
Mrożenie jednoskładnikowe
Mrożenie jednoskładnikowe daje nam to, że w każdej chwili możemy kontrolować ilość surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy, możemy dołożyć tego więcej. Jeżeli jednak mamy w domu kogoś, kto nie powinien jeść danego produktu (np. papryki), to możemy go nie dodawać do dania.
Mieszanki mrożone
Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe! Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczka jest w sam raz. Takiej mieszanki można użyć też do przygotowania dania z mięsem.
Minusy mrożenia
- strata wagi,
- utrata części składników odżywczych,
- warzywa są miękkie i mokre,
- rośliny puszczają dużo wody,
- warzywa łatwo się psują po rozmrożeniu.
Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie, że co z tego? Woda, gdy zamarza w każdej komórce warzywa, rozrywa je. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem z wartością odżywczą. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje niż świeże warzywo.
Obejrzyj film:
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Podobne tematy
Koktajl borówkowo-bananowy
Przepyszny koktajl według receptury Krzysia, świetnie się sprawdzi po aktywności fizycznej, potreningowe uzupełnienie energii.
WIĘCEJ >Warzywa i owoce w diecie – Iwona Wierzbicka dla Radio Opole
Dlaczego warto mieć warzywa i owoce w swojej diecie? Warzywa i owoce w diecie dostarczają nam składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowiej pracy organizmu. Warto wykorzystywać ekologiczne i sezonowe warzywa i owoce, o których wiemy, że…
WIĘCEJ >Jak zrobić domową wędlinę?
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Składniki (na jedną szyneczkę): ok. 700 g schabu 1/2 szklanki…
WIĘCEJ >Rośliny psiankowate – co warto o nich wiedzieć?
Jedzenie dużej ilości warzyw oraz owoców jest polecane przez dietetyków jako podstawa zdrowej diety. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko jest czarne i białe i to, co będzie dla jednej osoby dobre, dla innej może…
WIĘCEJ >