fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dużo warzyw – co z nimi zrobić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Dużo warzyw – co z nimi zrobić?

dużo warzyw

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi.

Jest na to kilka opcji:

  • kiszenie,
  • solenie,
  • marynowanie,
  • wekowanie,
  • mrożenie.

Mrożenie

Tym razem zajmiemy się mrożeniem. To najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać warzywa, jakie nam pozostały, pokroić je i pomrozić. Proste, nie? Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokułu odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na różyczki.

 Jak możemy mrozić jeden rodzaj warzyw albo możemy przygotować mieszanki.

Mrożenie jednoskładnikowe

Mrożenie jednoskładnikowe daje nam to, że w każdej chwili możemy kontrolować ilość surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy, możemy dołożyć tego więcej. Jeżeli jednak mamy w domu kogoś, kto nie powinien jeść danego produktu (np. papryki), to możemy go nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe! Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczka jest w sam raz. Takiej mieszanki można użyć też do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • strata wagi,
  • utrata części składników odżywczych,
  • warzywa są miękkie i mokre,
  • rośliny puszczają dużo wody,
  • warzywa łatwo się psują po rozmrożeniu.

Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie, że co z tego? Woda, gdy zamarza w każdej komórce warzywa, rozrywa je. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem z wartością odżywczą. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje niż świeże warzywo.

Obejrzyj film:

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi.

Jest na to kilka opcji:

  • kiszenie,
  • solenie,
  • marynowanie,
  • wekowanie,
  • mrożenie.

Mrożenie

Tym razem zajmiemy się mrożeniem. To najprostsza metoda utrwalania żywności. Co musimy zrobić? Obrać warzywa, jakie nam pozostały, pokroić je i pomrozić. Proste, nie? Nie wszystkie warzywa się obiera ze skórki, np. paprykę. Z kalafiora i brokułu odcinamy tylko głąb i liście, a resztę dzielimy na różyczki.

 Jak możemy mrozić jeden rodzaj warzyw albo możemy przygotować mieszanki.

Mrożenie jednoskładnikowe

Mrożenie jednoskładnikowe daje nam to, że w każdej chwili możemy kontrolować ilość surowca, którego chcemy użyć do potrawy. Jeśli coś lubimy, możemy dołożyć tego więcej. Jeżeli jednak mamy w domu kogoś, kto nie powinien jeść danego produktu (np. papryki), to możemy go nie dodawać do dania.

Mieszanki mrożone

Ich największą zaletą jest to, że mamy już gotowy produkt. Otwieramy woreczek, wysypujemy i gotowe! Jeśli robimy jakąś zupę warzywną, to taka paczka jest w sam raz. Takiej mieszanki można użyć też do przygotowania dania z mięsem.

Minusy mrożenia

  • strata wagi,
  • utrata części składników odżywczych,
  • warzywa są miękkie i mokre,
  • rośliny puszczają dużo wody,
  • warzywa łatwo się psują po rozmrożeniu.

Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość. Gdy włożysz słoik z wodą do zamrażarki, to pęknie, bo szkło się nie rozszerza, a lód tak. Pomyślisz sobie, że co z tego? Woda, gdy zamarza w każdej komórce warzywa, rozrywa je. Po rozmrożeniu wypływa z niej sok/woda, razem z wartością odżywczą. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, więc jeśli zamrozimy duże worki żywności, a nie zużyjemy całości po rozmrożeniu, to jest spore ryzyko, że się szybciej zepsuje niż świeże warzywo.

Obejrzyj film:

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
23 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Jak jeść zdrowiej, zmniejszyć ilość toksyn w warzywach i sprawić, by zielona sałata była bardziej odżywcza? Sprawdź, jak usunąć toksyny z warzyw. Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz w organach spichrzowych. Dlatego trzeba uważać…

WIĘCEJ >
kiszonki

Kiszonki – dlaczego warto je robić?

Dlaczego warto kisić warzywa i owoce? Bo są zdrowe! Zawierają dużo witaminy C, która zbawiennie działa na nasz układ odpornościowy. Kiszonki są niezastąpione w kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź, jak je przygotować. Co to…

WIĘCEJ >

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >

Jajka po benedyktyńsku – jak je zrobić?

Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić. Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty…

WIĘCEJ >