Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
Przygotowanie
- Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski
- Paprykę kroimy w kostkę
- Pomidory kroimy w kostkę
- Ogórki kroimy w półksiężyce
- Cebulę kroimy w kostkę
- Koperek drobno siekamy
- Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski
- Dodajemy majonez
- Wyciskamy sok z cytryny
- Lekko solimy, pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i majonezu (można go zastąpić oliwą z oliwek).
Uwagi
Przepis na majonez domowej roboty znajduje się powyżej w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- ¼ kapusty pekińskiej (175 g)
- ¼ papryki czerwonej (ok. 60 g)
- 1 pomidor (170 g)
- 2 ogórki kiszone 120 g)
- ¼ czerwonej cebuli (25 g)
- 2 łyżki majonezu (50 g)
- ¼ pęczka koperku (10 g)
- ½ cytryny (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczanka z cynamonem i kardamonem
Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…
WIĘCEJ >Zapiekanka gryczana
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…
WIĘCEJ >Szynka suszona z wędzoną papryką
Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…
WIĘCEJ >Bezglutenowy deser z tapioki
Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…
WIĘCEJ >