fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Majonez

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdf6d161f-acfc-4591-a9b1-a9ecc67e56f8

Majonez

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę
  • Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet
  • Zaczynamy mieszać rózgą
  • Musimy dokładnie rozmieszać
  • Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej
  • Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli
  • Podczas dodawania tłuszczu cały czas trzeba mieszać
  • Gdy wlejemy już połowę tłuszczu i konsystencja jest zwarta, możemy zacząć używać miksera
  • Lekko solimy
  • Dolewamy cały czas cienkim strumieniem olej, cały czas w trakcie dolewania mieszając
  • Gdy dodamy cały tłuszcz, miksujemy jeszcze kilka sekund

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – umożliwi Ci to opis zawarty w piktogramach.

Uwagi

Nie wolno dolewać większych ilości oliwy (cały czas powinno się dodawać równo cienki strumień).

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje na przyrządzenia majonezu.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 żółtko jaja kurzego (20 g)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (200 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka octu winnego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Rózga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Hummus pomidorowo-paprykowy

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >

Pasta cukiniowo-szpinakowa

Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę Siekamy cebulę i czosnek Podsmażamy cebulę Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek Odciskamy…

WIĘCEJ >

Seler naciowy

Łodygi selera myjemy Zjadamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >