fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Majonez

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdf6d161f-acfc-4591-a9b1-a9ecc67e56f8
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Majonez

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę
  • Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet
  • Zaczynamy mieszać rózgą
  • Musimy dokładnie rozmieszać
  • Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej
  • Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli
  • Podczas dodawania tłuszczu cały czas trzeba mieszać
  • Gdy wlejemy już połowę tłuszczu i konsystencja jest zwarta, możemy zacząć używać miksera
  • Lekko solimy
  • Dolewamy cały czas cienkim strumieniem olej, cały czas w trakcie dolewania mieszając
  • Gdy dodamy cały tłuszcz, miksujemy jeszcze kilka sekund

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Nie wolno dolewać większych ilości oliwy (cały czas powinno się dodawać równo cienki strumień).

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje sporządzenia majonezu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (200 ml)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette kolendrowy

Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia Zalewamy oliwą Dodajemy czosnek Dodajemy musztardę, miód, ocet Trochę soli i pieprzu Zaczynamy…

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…

WIĘCEJ >

Słonecznik – ziarno

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Żurawina

Żurawinę wkładamy do suchego garnka Nastawiamy na bardzo mały ogień Dodajemy miód Gotujemy 30 min  Jeśli jest za rzadkie, gotujemy jeszcze kilka minut (taki dżem ma wyjść)

WIĘCEJ >