fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Majonez

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdf6d161f-acfc-4591-a9b1-a9ecc67e56f8
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Majonez

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę
  • Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet
  • Zaczynamy mieszać rózgą
  • Musimy dokładnie rozmieszać
  • Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej
  • Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli
  • Podczas dodawania tłuszczu cały czas trzeba mieszać
  • Gdy wlejemy już połowę tłuszczu i konsystencja jest zwarta, możemy zacząć używać miksera
  • Lekko solimy
  • Dolewamy cały czas cienkim strumieniem olej, cały czas w trakcie dolewania mieszając
  • Gdy dodamy cały tłuszcz, miksujemy jeszcze kilka sekund

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – umożliwi Ci to opis zawarty w piktogramach.

Uwagi

Nie wolno dolewać większych ilości oliwy (cały czas powinno się dodawać równo cienki strumień).

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje na przyrządzenia majonezu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 żółtko jaja kurzego (20 g)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (200 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka octu winnego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta cukiniowo-szpinakowa

Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę Siekamy cebulę i czosnek Podsmażamy cebulę Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek Odciskamy…

WIĘCEJ >

Marchewka

Marchewki myjemy i obieramy Zjadamy w całości, ścieramy na tarce, kroimy w słupki lub plasterki

WIĘCEJ >

Pasta pieczarkowo-bazyliowa

Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana

Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >