Majonez
Majonez
Przygotowanie
- Bierzemy miskę
- Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet
- Zaczynamy mieszać rózgą
- Musimy dokładnie rozmieszać
- Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej
- Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli
- Podczas dodawania tłuszczu cały czas trzeba mieszać
- Gdy wlejemy już połowę tłuszczu i konsystencja jest zwarta, możemy zacząć używać miksera
- Lekko solimy
- Dolewamy cały czas cienkim strumieniem olej, cały czas w trakcie dolewania mieszając
- Gdy dodamy cały tłuszcz, miksujemy jeszcze kilka sekund
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Nie wolno dolewać większych ilości oliwy (cały czas powinno się dodawać równo cienki strumień).
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje sporządzenia majonezu.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (200 ml)
- Jajo żółtko (20 g)
- Musztarda (10 g)
- Ocet winny (10 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z buraków
Buraka przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…
WIĘCEJ >Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >Pesto z buraków
Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…
WIĘCEJ >Sos vinaigrette
Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy Czosnek obrać i dodać do garnka Dodać musztardę, miód, ocet,…
WIĘCEJ >