fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Majonez

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdf6d161f-acfc-4591-a9b1-a9ecc67e56f8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Majonez

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę
  • Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet
  • Zaczynamy mieszać rózgą
  • Musimy dokładnie rozmieszać
  • Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej
  • Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli
  • Podczas dodawania tłuszczu cały czas trzeba mieszać
  • Gdy wlejemy już połowę tłuszczu i konsystencja jest zwarta, możemy zacząć używać miksera
  • Lekko solimy
  • Dolewamy cały czas cienkim strumieniem olej, cały czas w trakcie dolewania mieszając
  • Gdy dodamy cały tłuszcz, miksujemy jeszcze kilka sekund

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Nie wolno dolewać większych ilości oliwy (cały czas powinno się dodawać równo cienki strumień).

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje sporządzenia majonezu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (200 ml)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z buraków

Buraka przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >

Kawa z cykorii

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.

WIĘCEJ >

Pesto z buraków

Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy Czosnek obrać i dodać do garnka Dodać musztardę, miód, ocet,…

WIĘCEJ >