Majonez
Majonez
Przygotowanie
- Bierzemy miskę
- Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet
- Zaczynamy mieszać rózgą
- Musimy dokładnie rozmieszać
- Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej
- Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli
- Podczas dodawania tłuszczu cały czas trzeba mieszać
- Gdy wlejemy już połowę tłuszczu i konsystencja jest zwarta, możemy zacząć używać miksera
- Lekko solimy
- Dolewamy cały czas cienkim strumieniem olej, cały czas w trakcie dolewania mieszając
- Gdy dodamy cały tłuszcz, miksujemy jeszcze kilka sekund
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – umożliwi Ci to opis zawarty w piktogramach.
Uwagi
Nie wolno dolewać większych ilości oliwy (cały czas powinno się dodawać równo cienki strumień).
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje na przyrządzenia majonezu.
Autor
Lista składników
- 1 żółtko jaja kurzego (20 g)
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (200 ml)
- 1 łyżeczka musztardy (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżka octu winnego (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta cukiniowo-szpinakowa
Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę Siekamy cebulę i czosnek Podsmażamy cebulę Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek Odciskamy…
WIĘCEJ >Pasta pieczarkowo-bazyliowa
Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…
WIĘCEJ >Kasza gryczana
Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.
WIĘCEJ >