fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ekspresowy majonez domowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c317cfa46-26fb-47c3-9b8c-bf4fbfd64782

Ekspresowy majonez domowy

Przygotowanie

  • Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera
  • Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty)
  • Do słoika wbijamy jajo, uważając, by żółtko nie pękło i się nie rozlało
  • Na jajko wlewamy oliwę, ocet, a następnie musztardę
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Zamrożoną końcówką do blendera ostrożnie układamy na dno słoika
  • Włączamy na średnie obroty, uważając, by nią nie poruszyć
  • Kiedy na dnie masa przyjmie konsystencję majonezu – powoli przesuwamy końcówkę do góry
  • Po dotarciu do wierzchu przez około 2 minuty miksujemy przesuwając od góry do dna słoika

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Podany sposób przygotowania dotyczy wersji podstawowej. Można ją dowolnie urozmaicać – można dodać więcej musztardy dla zaostrzenia smaku, przyprawić kilkoma rodzajami pieprzu, dodać chili czy sok z limonki.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża łyżka domowej musztardy (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

Chrzan kokosowy: Chrzan obieramy obieraczką do warzyw Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach Dodajemy sok wyciśniętej cytryny Dodajemy mleko kokosowe Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy –…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Dip z kalafiora i czosnku

Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do mięs.

WIĘCEJ >

Słonecznik – ziarno

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >