Ekspresowy majonez domowy
Ekspresowy majonez domowy
Przygotowanie
- Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera
- Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty)
- Do słoika wbijamy jajo, uważając, by żółtko nie pękło i się nie rozlało
- Na jajko wlewamy oliwę, ocet, a następnie musztardę
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Zamrożoną końcówką do blendera ostrożnie układamy na dno słoika
- Włączamy na średnie obroty, uważając, by nią nie poruszyć
- Kiedy na dnie masa przyjmie konsystencję majonezu – powoli przesuwamy końcówkę do góry
- Po dotarciu do wierzchu przez około 2 minuty miksujemy przesuwając od góry do dna słoika
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Podany sposób przygotowania dotyczy wersji podstawowej. Można ją dowolnie urozmaicać – można dodać więcej musztardy dla zaostrzenia smaku, przyprawić kilkoma rodzajami pieprzu, dodać chili czy sok z limonki.
Autor
Lista składników
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 20 ml octu jabłkowego
- 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża łyżka domowej musztardy (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos pomidorowy
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…
WIĘCEJ >Sos pomidorowy
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie. Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów. Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20…
WIĘCEJ >Pasta cukiniowo-szpinakowa
Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę Siekamy cebulę i czosnek Podsmażamy cebulę Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek Odciskamy…
WIĘCEJ >Karmel daktylowy
Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.
WIĘCEJ >