fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ekspresowy majonez domowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c317cfa46-26fb-47c3-9b8c-bf4fbfd64782

Ekspresowy majonez domowy

Przygotowanie

  • Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera
  • Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty)
  • Do słoika wbijamy jajo, uważając, by żółtko nie pękło i się nie rozlało
  • Na jajko wlewamy oliwę, ocet, a następnie musztardę
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Zamrożoną końcówką do blendera ostrożnie układamy na dno słoika
  • Włączamy na średnie obroty, uważając, by nią nie poruszyć
  • Kiedy na dnie masa przyjmie konsystencję majonezu – powoli przesuwamy końcówkę do góry
  • Po dotarciu do wierzchu przez około 2 minuty miksujemy przesuwając od góry do dna słoika

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Podany sposób przygotowania dotyczy wersji podstawowej. Można ją dowolnie urozmaicać – można dodać więcej musztardy dla zaostrzenia smaku, przyprawić kilkoma rodzajami pieprzu, dodać chili czy sok z limonki.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża łyżka domowej musztardy (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Majonez z kalafiora

Ugotowany na parze kalafior, po ostudzeniu miksujemy razem z musztardą i olejem. Dodajemy do smaku sól i pieprz, a także około ½ łyżeczki estragonu. Można dodać też trochę soku z cytryny.

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette AIP

Wszystkie składniki wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować 

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy Czosnek obrać i dodać do garnka Dodać musztardę, miód, ocet,…

WIĘCEJ >

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >