fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ekspresowy majonez domowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c317cfa46-26fb-47c3-9b8c-bf4fbfd64782
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ekspresowy majonez domowy

Przygotowanie

  • Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera
  • Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty)
  • Do słoika wbijamy jajo, uważając, by żółtko nie pękło i się nie rozlało
  • Na jajko wlewamy oliwę, ocet, a następnie musztardę
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Zamrożoną końcówką do blendera ostrożnie układamy na dno słoika
  • Włączamy na średnie obroty, uważając, by nią nie poruszyć
  • Kiedy na dnie masa przyjmie konsystencję majonezu – powoli przesuwamy końcówkę do góry
  • Po dotarciu do wierzchu przez około 2 minuty miksujemy przesuwając od góry do dna słoika

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Podany sposób przygotowania dotyczy wersji podstawowej. Można ją dowolnie urozmaicać – można dodać więcej musztardy dla zaostrzenia smaku, przyprawić kilkoma rodzajami pieprzu, dodać chili czy sok z limonki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża łyżka domowej musztardy (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie. Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów. Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20…

WIĘCEJ >

Pasta cukiniowo-szpinakowa

Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę Siekamy cebulę i czosnek Podsmażamy cebulę Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek Odciskamy…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >