fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c6c1dbd-253f-4d28-8220-5380a82b9abb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z cukinii

Przygotowanie

  • Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku.
  • Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek.
  • Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę warzywną i oprószyć parmezanem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 45 minut. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Możesz także przygotować zapiekankę z dyni – zajrzyj do powiązanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg cukinii (zamiennie marchwi lub mieszanki tych warzyw)
  • 1 cebula (100 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 4 jaja kurze roz. M (ok. 204 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Opcjonalnie: 1-2 łyżki tartego parmezanu (30 g)
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo

Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…

WIĘCEJ >