Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii
Przygotowanie
- Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku.
- Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek.
- Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę warzywną i oprószyć parmezanem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 45 minut.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Możesz także przygotować zapiekankę z dyni – zajrzyj do powiązanego przepisu.
Autor
Lista składników
- 1 kg cukinii (zamiennie marchwi lub mieszanki tych warzyw)
- 1 cebula (100 g)
- ¼ pora (35 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 4 jaja kurze roz. M (ok. 204 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- Opcjonalnie: 1-2 łyżki tartego parmezanu (30 g)
- ½ łyżeczki suszonej bazylii (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaglanka z borówkami i płatkami migdała
Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść borówek i posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >Wolnowarzone żeberka
Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…
WIĘCEJ >Gotowana szarlotka
Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…
WIĘCEJ >Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…
WIĘCEJ >