fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c6c1dbd-253f-4d28-8220-5380a82b9abb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z cukinii

Przygotowanie

  • Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku.
  • Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek.
  • Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę warzywną i oprószyć parmezanem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 45 minut. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na zapiekankę z dynią.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1000 g)
  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Por (35 g)
  • Ser parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z camembertem i z orzechami

Ser kroimy w cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami Na końcu posypujemy kruszonymi orzechami Doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm Na boczku kładziemy pokrojone warzywa Na…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z owocami

Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty

WIĘCEJ >

Kawa z cykorii

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.

WIĘCEJ >