fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c6c1dbd-253f-4d28-8220-5380a82b9abb

Zapiekanka z cukinii

Przygotowanie

  • Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku.
  • Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek.
  • Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę warzywną i oprószyć parmezanem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 45 minut. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Możesz także przygotować zapiekankę z dyni – zajrzyj do powiązanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg cukinii (zamiennie marchwi lub mieszanki tych warzyw)
  • 1 cebula (100 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 4 jaja kurze roz. M (ok. 204 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Opcjonalnie: 1-2 łyżki tartego parmezanu (30 g)
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem ziemniaczany z boczkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry Nacieramy…

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >

Makaron w stylu śródziemnomorskim

Pomidorki kroimy na połówki, a boczek w kostkę Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, po chwili dodajemy opłukany pod ciepłą wodą makaron konjac oraz przyprawy Na koniec na patelnię wrzucamy pomidorki, wszystko razem mieszamy…

WIĘCEJ >