fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c6c1dbd-253f-4d28-8220-5380a82b9abb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z cukinii

Przygotowanie

  • Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku.
  • Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek.
  • Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę warzywną i oprószyć parmezanem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 45 minut. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na zapiekankę z dynią.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1000 g)
  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Por (35 g)
  • Ser parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka Caprese

Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry Podajemy na talerzu i przekładamy z plastrami mozzarelli, listkami bazylii Skrapiamy oliwą z oliwek i olejem MCT Doprawiamy do smaku, ewentualnie polewamy octem balsamicznym

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…

WIĘCEJ >

Jagodowy pudding z tapioki

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka,…

WIĘCEJ >