Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii
Przygotowanie
- Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku.
- Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek.
- Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę warzywną i oprószyć parmezanem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 45 minut.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na zapiekankę z dynią.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (1000 g)
- Jajo kurze rozm. M (204 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Por (35 g)
- Ser parmezan (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z camembertem i z orzechami
Ser kroimy w cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami Na końcu posypujemy kruszonymi orzechami Doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów
Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm Na boczku kładziemy pokrojone warzywa Na…
WIĘCEJ >Mus czekoladowy z owocami
Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty
WIĘCEJ >Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >