fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z dyni i mięsa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3339a0d7-ad8d-4732-896a-84f6b643ccb4-1

Zapiekanka z dyni i mięsa

Przygotowanie

  • Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami
  • Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy
  • Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa
  • Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki
  • Por i cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu i dodajemy do masy mięsnej
  • Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do masy
  • Dodajemy też mąkę kokosową i łyżeczkę czerwonego pieprzu
  • Lekko solimy i mieszamy
  • Nakładamy farsz do wydrążonej dyni
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Pieczemy 40 min w 180 st. C 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego – więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ dyni piżmowej (390 g)
  • 2 porcje łopatki wieprzowej (200 g)
  • ¼ marchewki (15 g)
  • ¼ korzenia pietruszki (20 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • ¼ cebuli (25 g)
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej (6 g)
  • 5 garści świeżych lub mrożonych podgrzybków (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czerwony (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >