fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z dyni i mięsa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3339a0d7-ad8d-4732-896a-84f6b643ccb4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z dyni i mięsa

Przygotowanie

  • Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami
  • Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy
  • Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa
  • Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki
  • Por i cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu i dodajemy do masy mięsnej
  • Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do masy
  • Dodajemy też mąkę kokosową i łyżeczkę czerwonego pieprzu
  • Lekko solimy i mieszamy
  • Nakładamy farsz do wydrążonej dyni
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Pieczemy 40 min w 180 st. C 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego – więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ dyni piżmowej (390 g)
  • 2 porcje łopatki wieprzowej (200 g)
  • ¼ marchewki (15 g)
  • ¼ korzenia pietruszki (20 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • ¼ cebuli (25 g)
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej (6 g)
  • 5 garści świeżych lub mrożonych podgrzybków (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czerwony (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >