fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z dyni i mięsa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3339a0d7-ad8d-4732-896a-84f6b643ccb4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z dyni i mięsa

Przygotowanie

  • Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami
  • Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy
  • Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa
  • Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki
  • Por i cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu i dodajemy do masy mięsnej
  • Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do masy
  • Dodajemy też mąkę kokosową i łyżeczkę czerwonego pieprzu
  • Lekko solimy i mieszamy
  • Nakładamy farsz do wydrążonej dyni
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Pieczemy 40 min w 180 st. C 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego – więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ dyni piżmowej (390 g)
  • 2 porcje łopatki wieprzowej (200 g)
  • ¼ marchewki (15 g)
  • ¼ korzenia pietruszki (20 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • ¼ cebuli (25 g)
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej (6 g)
  • 5 garści świeżych lub mrożonych podgrzybków (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czerwony (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Pieczona świąteczna szynka

Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni…

WIĘCEJ >

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…

WIĘCEJ >

Koktajl jarmużowo-figowy

Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >