Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa
Przygotowanie
- Obieramy i kroimy cebulę w kostkę
- Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty
- W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę
- Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3 minuty
- Dolewamy rosół i gotujemy 10 minut
- Gdy ziemniaki są miękki miksujemy blenderem na gładki krem
- Dodajemy chrzan i mieszamy
- Nalewamy w talerze i posypujemy szczypiorkiem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Dzięki powiązanym przepisom możesz dowiedzieć się, jak przyrządzić bulion mięsny, będący bazą do każdej zupy.
Autor
Lista składników
- 1 łyżka tartego chrzanu (20 g)
- ½ ziemniaka średniej wielkości (ok. 40 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 gałązki szczypiorku (2 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…
WIĘCEJ >Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…
WIĘCEJ >Surówka z marchewki z pomarańczą
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcz obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki Z cytryny wycisnąć sok i dodać do marchewki Dodać miód Wymieszać, spróbować i ewentualnie dokwasić…
WIĘCEJ >