fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa chrzanowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c87a285ba-df06-4f72-953e-58519845bb07

Zupa chrzanowa

Przygotowanie

  • Obieramy i kroimy cebulę w kostkę
  • Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty
  • W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę
  • Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3 minuty
  • Dolewamy rosół i gotujemy 10 minut
  • Gdy ziemniaki są miękki miksujemy blenderem na gładki krem
  • Dodajemy chrzan i mieszamy
  • Nalewamy w talerze i posypujemy szczypiorkiem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Dzięki powiązanym przepisom możesz dowiedzieć się, jak przyrządzić bulion mięsny, będący bazą do każdej zupy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 łyżka tartego chrzanu (20 g)
  • ½ ziemniaka średniej wielkości (ok. 40 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 gałązki szczypiorku (2 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Sałatka z suszonymi pomidorami

Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >