Zachciało mi się kiedyś jagód z cukrem i śmietaną. Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną śmietanę z „normalnym” składem. Co ona w sobie skrywa?
Oto jedna z nich. Zawiera skrobię modyfikowaną kukurydzianą i substancję zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z dawnych lat?
Spośród kilkunastu przejrzanych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała tę z dzieciństwa. Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta z pytaniem, co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie poza słowem śmietana nie ma umieszczonego składu. Dostałam odpowiedź: „Nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? A może macie swoje ulubione, fantastyczne „składy”?
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej) mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi? To sytuacja nienaturalna, bo pominięty jest proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną do przypadku „cieknącego jelita”, gdzie niestrawione do końca białka przenikają do krwi, stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja).
Sprawdź jeszcze:
Autor
Iwona Wierzbicka
Zachciało mi się kiedyś jagód z cukrem i śmietaną. Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną śmietanę z „normalnym” składem. Co ona w sobie skrywa?
Oto jedna z nich. Zawiera skrobię modyfikowaną kukurydzianą i substancję zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z dawnych lat?
Spośród kilkunastu przejrzanych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała tę z dzieciństwa. Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta z pytaniem, co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie poza słowem śmietana nie ma umieszczonego składu. Dostałam odpowiedź: „Nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? A może macie swoje ulubione, fantastyczne „składy”?
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej) mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi? To sytuacja nienaturalna, bo pominięty jest proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną do przypadku „cieknącego jelita”, gdzie niestrawione do końca białka przenikają do krwi, stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja).
Sprawdź jeszcze:
Autor
Tagi
Komentarzy: 3
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Fobia tłuszczowa – czy tłuszcz zwierzęcy jest szkodliwy?
Iwona Wierzbicka dla Magazyn Strefa Trenera o strachu przed tłustymi produktami i modzie na produkty light. Co dzieje się gdy zjemy za dużo tłuszczu, a co kiedy zbyt wiele węglowodanów. Racjonalne żywienie może spowodować pozytywne
WIĘCEJ >Które tłuszcze są szkodliwe?
Kiedy tłuszcze mogą szkodzić? Sprawdź, których lepiej unikać. Dieta paleo oraz inne systemy żywieniowe opierające się na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów charakteryzują się z natury większą ilością tłuszczu w diecie. Nasz organizm do funkcjonowania potrzebuje…
WIĘCEJ >Uważaj na ryby – mogą ci zaszkodzić
Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa…
WIĘCEJ >Jak szybko schudnąć?
Lato, urlop, sylwester, ważne wydarzenie (np. wesele) – motywacji do tego, by szybko schudnąć, jest sporo. Zwykle pozostawiamy sobie na to niewiele czasu i liczymy, że w ciągu kilku tygodni uda nam się osiągnąć zamierzony…
WIĘCEJ >
Jestem bardzo ciekawa co to za śmietana 🙂
i jaka w końcu jest ta śmietana naturalna?
Na pewno jest tego sporo 🙂 Z tych znanych marek Zott, ma czysty skład i producent zapewniał mnie pisemnie, ale zdecydowanie preferuję Klimeko, która nie jest homogenizowana ani zagęszczana http://www.klimeko.pl/pr1.html na FB, była dyskusja o śmietanach i podano wiele fajnych producentów: to jest przy poście 20.10.2014 na tablicy: https://www.facebook.com/Ajwen.Dietetyk.Trener.Personalny