fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Barszcz biały na ogórczance

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f7f852a-d410-493f-9531-ec10e84ce6f2-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Barszcz biały na ogórczance

Przygotowanie

  • Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę.
  • W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych.
  • Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody.
  • Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia.
  • Żółtko, śmietanę i chochelkę żurku dokładnie mieszamy.
  • Stale mieszając wlewamy tą mieszankę do barszczu. Garnek ponownie stawiamy na palniku i jeszcze raz gotujemy.

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne sposoby na przyrządzenie barszczu.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka ogórczanki (wody po kiszonych ogórków)
  • 1-2 żółtka (40 g)
  • 1 łyżka śmietany 18% (25 g)
  • 1 łyżka mąki żytniej (13 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gotowana szarlotka

Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon.  Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki sypkie i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę tzw. keksówkę (podłużna) i piec…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szczypiorkiem

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….

WIĘCEJ >