Barszcz biały na ogórczance
Barszcz biały na ogórczance
Przygotowanie
- Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę.
- W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych.
- Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody.
- Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia.
- Żółtko, śmietanę i chochelkę żurku dokładnie mieszamy.
- Stale mieszając wlewamy tą mieszankę do barszczu. Garnek ponownie stawiamy na palniku i jeszcze raz gotujemy.
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne sposoby na przyrządzenie barszczu.
Autor
Lista składników
- 1,5 l wody
- 1 szklanka ogórczanki (wody po kiszonych ogórków)
- 1-2 żółtka (40 g)
- 1 łyżka śmietany 18% (25 g)
- 1 łyżka mąki żytniej (13 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gotowana szarlotka
Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…
WIĘCEJ >Chleb dyniowy
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki sypkie i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę tzw. keksówkę (podłużna) i piec…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z makrelą
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Sałatka ze szczypiorkiem
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….
WIĘCEJ >