fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiszone buraki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce30c8a74-1b2c-40f5-8f2d-8df53c26f4b9

Kiszone buraki

Przygotowanie

  • Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi
  • Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony)
  • Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i łodygę kopru
  • Wodę do kiszenia zagotowujemy z solą i studzimy
  • Następnie zalewamy przygotowane wcześniej buraki i odstawiamy na kilka dni (około 7 dni)
  • Barszcz jest gotowy, kiedy nabierze intensywnej barwy buraczanej, a smak zmieni się ze słonego w kwaśny
  • Podczas kiszenia warto od czasu do czasu pomieszać buraki (koniecznie drewnianą łyżką). Na powierzchni może zebrać się piana, dobrze ją zgarnąć jeśli nie chcemy, żeby pojawiła się pleśń

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg małych, najlepiej podłużnych buraczków
  • 6 ząbków czosnku (30 g)
  • 1 łodyga suszonego kopru
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli himalajskiej (20 g)

Potrzebny sprzęt

Nóż, Słoik - duży

Alergeny

Histamina 3
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…

WIĘCEJ >

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >