fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiszone buraki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce30c8a74-1b2c-40f5-8f2d-8df53c26f4b9
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kiszone buraki

Przygotowanie

  • Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi
  • Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony)
  • Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i łodygę kopru
  • Wodę do kiszenia zagotowujemy z solą i studzimy
  • Następnie zalewamy przygotowane wcześniej buraki i odstawiamy na kilka dni (około 7 dni)
  • Barszcz jest gotowy, kiedy nabierze intensywnej barwy buraczanej, a smak zmieni się ze słonego w kwaśny
  • Podczas kiszenia warto od czasu do czasu pomieszać buraki (koniecznie drewnianą łyżką). Na powierzchni może zebrać się piana, dobrze ją zgarnąć jeśli nie chcemy, żeby pojawiła się pleśń

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg małych, najlepiej podłużnych buraczków
  • 6 ząbków czosnku (30 g)
  • 1 łodyga suszonego kopru
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli himalajskiej (20 g)

Potrzebny sprzęt

Nóż, Słoik - duży

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >

Burgery gryczane

Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Leczo

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę,…

WIĘCEJ >