Kiszone buraki
Kiszone buraki
Przygotowanie
- Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi
- Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony)
- Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i łodygę kopru
- Wodę do kiszenia zagotowujemy z solą i studzimy
- Następnie zalewamy przygotowane wcześniej buraki i odstawiamy na kilka dni (około 7 dni)
- Barszcz jest gotowy, kiedy nabierze intensywnej barwy buraczanej, a smak zmieni się ze słonego w kwaśny
- Podczas kiszenia warto od czasu do czasu pomieszać buraki (koniecznie drewnianą łyżką). Na powierzchni może zebrać się piana, dobrze ją zgarnąć jeśli nie chcemy, żeby pojawiła się pleśń
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 5
Trudność: Łatwy
Lista składników
- 1 kg małych, najlepiej podłużnych buraczków
- 6 ząbków czosnku (30 g)
- 1 łodyga suszonego kopru
- 2 litry wody
- 1 łyżka soli himalajskiej (20 g)
Potrzebny sprzęt
Nóż, Słoik - duży
Alergeny
Histamina 3
Podobne tematy
Chrupiąca przekąska
Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym
WIĘCEJ >Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…
WIĘCEJ >Krem ziemniaczany z boczkiem
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…
WIĘCEJ >