fbpx
logo
Szukaj
open close

Kiszone buraki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce30c8a74-1b2c-40f5-8f2d-8df53c26f4b9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kiszone buraki

Przygotowanie

  • Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi
  • Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony)
  • Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i łodygę kopru
  • Wodę do kiszenia zagotowujemy z solą i studzimy
  • Następnie zalewamy przygotowane wcześniej buraki i odstawiamy na kilka dni (około 7 dni)
  • Barszcz jest gotowy, kiedy nabierze intensywnej barwy buraczanej, a smak zmieni się ze słonego w kwaśny
  • Podczas kiszenia warto od czasu do czasu pomieszać buraki (koniecznie drewnianą łyżką). Na powierzchni może zebrać się piana, dobrze ją zgarnąć jeśli nie chcemy, żeby pojawiła się pleśń

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Burak (1000 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Sól himalajska (20 g)
  • Koper (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Słoik - duży

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek (…)

WIĘCEJ >