fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiszone buraki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce30c8a74-1b2c-40f5-8f2d-8df53c26f4b9
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kiszone buraki

Przygotowanie

  • Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi
  • Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony)
  • Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i łodygę kopru
  • Wodę do kiszenia zagotowujemy z solą i studzimy
  • Następnie zalewamy przygotowane wcześniej buraki i odstawiamy na kilka dni (około 7 dni)
  • Barszcz jest gotowy, kiedy nabierze intensywnej barwy buraczanej, a smak zmieni się ze słonego w kwaśny
  • Podczas kiszenia warto od czasu do czasu pomieszać buraki (koniecznie drewnianą łyżką). Na powierzchni może zebrać się piana, dobrze ją zgarnąć jeśli nie chcemy, żeby pojawiła się pleśń

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Burak (świeży) (1000 g)
  • Czosnek (świeży) (30 g)
  • Sól himalajska (20 g)
  • Koper (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Słoik - duży

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…

WIĘCEJ >