Barszcz rosyjski
Barszcz rosyjski
Przygotowanie
- Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru
- Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy
- Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw
- Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje to około 20 minut)
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozgnieciony czosnek
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Zupę podajemy z natką pietruszki.
Autor
Lista składników
- 1,5 l rosołu
- 1 cebula (200 g)
- 3 marchewki (180 g)
- ¼ średniej białej kapusty (ok. 550 g)
- 2 średnie czerwone, gotowane buraki (240 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłka nadziewane kokosową komosą
Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach Laskę wanilii…
WIĘCEJ >Flaczki z boczniaków
Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi…
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >