fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Buraczki na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb694013-160b-4c13-aef2-b8c541145b60-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Buraczki na ciepło

Przygotowanie

  • Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach.
  • Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania.
  • Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom.

Uwagi

Buraki gotujemy zawsze wraz ze skórką (po dokładnym umyciu) w wodzie osolonej i zakwaszonej, tak by nie traciły koloru. W sklepie można też kupić już ugotowane i pasteryzowane buraki bez skórki, które również nadadzą się do przygotowania buraczków na ciepło.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg ugotowanych i obranych buraków
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 łyżka śmietany 18% (25 g)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Daktyle suszone z pestką

Usunąć pestki Zjeść

WIĘCEJ >

Leczo

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę,…

WIĘCEJ >

Żurek Paleo

Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki  Boczek pokroić w małą kostkę  W…

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >