Buraczki na ciepło
Buraczki na ciepło
Przygotowanie
- Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach.
- Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania.
- Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Buraki gotujemy zawsze wraz ze skórką (po dokładnym umyciu) w wodzie osolonej i zakwaszonej, tak by nie traciły koloru. W sklepie można też kupić już ugotowane i pasteryzowane buraki bez skórki, które również nadadzą się do przygotowania buraczków na ciepło.
Autor
Lista składników
- Burak (świeży) (500 g)
- Śmietana 18% (25 g)
- Cytryna (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki bananowe z owocami
Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy sok z cytryny Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową Jeśli ciasto jest…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem
Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem
WIĘCEJ >Porzeczki czarne lub czerwone
Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła
WIĘCEJ >Pasta z makreli z chlebem gryczanym
Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >