fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Buraczki na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb694013-160b-4c13-aef2-b8c541145b60-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Buraczki na ciepło

Przygotowanie

  • Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach.
  • Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania.
  • Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom.

Uwagi

Buraki gotujemy zawsze wraz ze skórką (po dokładnym umyciu) w wodzie osolonej i zakwaszonej, tak by nie traciły koloru. W sklepie można też kupić już ugotowane i pasteryzowane buraki bez skórki, które również nadadzą się do przygotowania buraczków na ciepło.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg ugotowanych i obranych buraków
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 łyżka śmietany 18% (25 g)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Koktajl z ananasa

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z fenkułem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…

WIĘCEJ >

Domowy makaron gryczany

Z podanych składników zagniatamy ciasto Odstawiamy je na 30 minut Rozwałkowujemy podsypując mąką i kroimy na cienkie paski Gotowy makaron gotujemy w w osolonej wodzie kilka minut, aż będzie miękki Odcedzamy i od razu podajemy…

WIĘCEJ >