fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa buraczkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c506d9e98-5cc8-4b68-ab8d-92e360199452-1

Zupa buraczkowa

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać
  • Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce
  • Śliwki pokroić w paseczki
  • Buraki pokroić w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy marchew i pietruszkę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy buraki
  • Zalewamy bulionem
  • Dodajemy liście i ziele
  • Dodajemy śliwki i majeranek
  • Dolewamy ocet
  • Gotujemy 30 min

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje innej zupy buraczkowej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 l bulionu mięsnego
  • 3=obrane buraki (ok. 300 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 6 śliwek suszonych (42 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 1 łyżka majeranku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kremowa polędwiczka

Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę  i przyprawy. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę kokosową, energicznie mieszamy i od razu podajemy.

WIĘCEJ >

Pasta z makreli z chlebem gryczanym

Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Galaretka truskawkowa

Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku, Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia Jeżeli żelatyna…

WIĘCEJ >