Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać
- Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę
- Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce
- Śliwki pokroić w paseczki
- Buraki pokroić w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy marchew i pietruszkę
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy buraki
- Zalewamy bulionem
- Dodajemy liście i ziele
- Dodajemy śliwki i majeranek
- Dolewamy ocet
- Gotujemy 30 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zup buraczkowych.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Burak (świeży) (300 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Śliwka suszona (42 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Majeranek suszony (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurkuma latte
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.
WIĘCEJ >Brokułowo-paprykowa sałatka
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w paski Cykorię rozdzielamy na liście Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…
WIĘCEJ >Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym
Gulasz: Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…
WIĘCEJ >