Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać
- Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę
- Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce
- Śliwki pokroić w paseczki
- Buraki pokroić w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy marchew i pietruszkę
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy buraki
- Zalewamy bulionem
- Dodajemy liście i ziele
- Dodajemy śliwki i majeranek
- Dolewamy ocet
- Gotujemy 30 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zup buraczkowych.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Burak (300 g)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
- Marchew (45 g)
- Śliwka suszona (42 g)
- Czosnek (10 g)
- Majeranek suszony (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ryż z tuńczykiem
Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy Dodajemy tuńczyka i mieszamy
WIĘCEJ >Szparagi z spaghetti warzywnym
Obieramy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na makaron narzędziem, które mamy (jak nie mamy nic, to nożem w podłużne plastry a potem plastry kroimy w paseczki/makaron) Cebulę i czosnek kroimy…
WIĘCEJ >Rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado
Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…
WIĘCEJ >