logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-4

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-4

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy).
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu.
  • Pieczemy do miękkości – ok. 40 min.
  • W czasie pieczenia batatów czosnek przeciskamy przez praskę i kroimy pomidory.
  • Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
  • Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, smażymy na nim mięso mielone z czosnkiem i przyprawami.
  • Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy do odparowania wody.
  • Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • Upieczone bataty wydrążamy łyżką i nakładamy farsz.
  • Faszerowane połówki batatów ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 duże bataty
  • 300 g wybranego mięsa mielonego np. wołowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwek zielonych lub czarnych

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i (…)

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl