fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf91f68ae-cd8f-4854-9541-1f130163057a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy).
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu.
  • Pieczemy do miękkości – ok. 40 min.
  • W czasie pieczenia batatów czosnek przeciskamy przez praskę i kroimy pomidory.
  • Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
  • Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, smażymy na nim mięso mielone z czosnkiem i przyprawami.
  • Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy do odparowania wody.
  • Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • Upieczone bataty wydrążamy łyżką i nakładamy farsz.
  • Faszerowane połówki batatów ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (460 g)
  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Wołowina mięso mielone (300 g)
  • Oliwki zielone (40 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – jesień

Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i orzechami włoskimi

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy orzechami

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z awokado

Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >