fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-10

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy).
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu.
  • Pieczemy do miękkości – ok. 40 min.
  • W czasie pieczenia batatów czosnek przeciskamy przez praskę i kroimy pomidory.
  • Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
  • Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, smażymy na nim mięso mielone z czosnkiem i przyprawami.
  • Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy do odparowania wody.
  • Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • Upieczone bataty wydrążamy łyżką i nakładamy farsz.
  • Faszerowane połówki batatów ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 duże bataty
  • 300 g wybranego mięsa mielonego np. wołowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 40 g oliwek zielonych lub czarnych

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, (…)

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z dynią

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl