fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf91f68ae-cd8f-4854-9541-1f130163057a

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy).
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu.
  • Pieczemy do miękkości – ok. 40 min.
  • W czasie pieczenia batatów czosnek przeciskamy przez praskę i kroimy pomidory.
  • Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
  • Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, smażymy na nim mięso mielone z czosnkiem i przyprawami.
  • Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy do odparowania wody.
  • Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • Upieczone bataty wydrążamy łyżką i nakładamy farsz.
  • Faszerowane połówki batatów ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zamiast batatów możesz użyć cukinii lub bakłażana – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 duże bataty (460 g)
  • 300 g wybranego mięsa mielonego np. wołowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (4 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 40 g oliwek zielonych lub czarnych

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą

Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy mleko kokosowe Dodajemy rybę Wyciskamy sok z cytryny Gotujemy 12 min na małym ogniu Wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…

WIĘCEJ >