Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem
Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
- Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu.
- Pieczemy do miękkości – ok. 40 min.
- W czasie pieczenia batatów czosnek przeciskamy przez praskę i kroimy pomidory.
- Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
- Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, smażymy na nim mięso mielone z czosnkiem i przyprawami.
- Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy do odparowania wody.
- Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Upieczone bataty wydrążamy łyżką i nakładamy farsz.
- Faszerowane połówki batatów ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Zamiast batatów możesz użyć cukinii lub bakłażana – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 2 duże bataty (460 g)
- 300 g wybranego mięsa mielonego np. wołowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 2 pomidory (340 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (4 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 40 g oliwek zielonych lub czarnych
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie z „mlekiem bananowym”
Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską
Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…
WIĘCEJ >Udka z kurczaka pieczone z ananasem
Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…
WIĘCEJ >Sałatka z chorizo
Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika
WIĘCEJ >