Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem
Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
- Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu.
- Pieczemy do miękkości – ok. 40 min.
- W czasie pieczenia batatów czosnek przeciskamy przez praskę i kroimy pomidory.
- Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
- Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, smażymy na nim mięso mielone z czosnkiem i przyprawami.
- Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy do odparowania wody.
- Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Upieczone bataty wydrążamy łyżką i nakładamy farsz.
- Faszerowane połówki batatów ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Zamiast batatów możesz użyć cukinii lub bakłażana – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 2 duże bataty (460 g)
- 300 g wybranego mięsa mielonego np. wołowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 2 pomidory (340 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (4 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 40 g oliwek zielonych lub czarnych
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Ryż zapiekany z truskawkami
Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu. Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz…
WIĘCEJ >Grillowana pierś z kaczki z szparagami
Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…
WIĘCEJ >Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą
Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >