Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem
Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
- Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu.
- Pieczemy do miękkości – ok. 40 min.
- W czasie pieczenia batatów czosnek przeciskamy przez praskę i kroimy pomidory.
- Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
- Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, smażymy na nim mięso mielone z czosnkiem i przyprawami.
- Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy do odparowania wody.
- Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Upieczone bataty wydrążamy łyżką i nakładamy farsz.
- Faszerowane połówki batatów ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Autor
Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni
Lista składników
- 2 duże bataty
- 300 g wybranego mięsa mielonego np. wołowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 pomidory
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwek zielonych lub czarnych
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Podobne tematy
Twarożek z migdałów
Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do (…)
WIĘCEJ >Miks wędlin z miksem sałat
Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem
WIĘCEJ >Smoothie miseczkowe „Słony karmel”
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.
WIĘCEJ >Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po (…)
WIĘCEJ >