fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf91f68ae-cd8f-4854-9541-1f130163057a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy).
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu.
  • Pieczemy do miękkości – ok. 40 min.
  • W czasie pieczenia batatów czosnek przeciskamy przez praskę i kroimy pomidory.
  • Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
  • Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, smażymy na nim mięso mielone z czosnkiem i przyprawami.
  • Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy do odparowania wody.
  • Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • Upieczone bataty wydrążamy łyżką i nakładamy farsz.
  • Faszerowane połówki batatów ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zamiast batatów możesz użyć cukinii lub bakłażana – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 duże bataty (460 g)
  • 300 g wybranego mięsa mielonego np. wołowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (4 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 40 g oliwek zielonych lub czarnych

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z „mlekiem bananowym”

Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo

Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika

WIĘCEJ >