fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz8-4-3

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Przygotowanie

Cukinia faszerowana

  • Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy
  • Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy
  • Kurczaka kroimy w paseczki
  • Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy)
  • Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Tymianek drobno kroimy nożem
  • Wrzucamy cebulę i czosnek
  • Dajemy kurczaka, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy koncentrat i paprykę
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany tymianek (lub szczyptę suszonego)
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • Nakładamy farsz na połówki cukinii
  • Cukinie układamy na naczyniu żaroodpornym, lub jakiejś blaszce
  • Wkładamy do piekarnika na 20 min

Sos pomidorowy

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidory
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Doprawiamy do smaku
  • Cukinię układamy na talerzu i polewamy sosem

Rady dietetyka

Zamiast cukinii można nafaszerować bakłażana, batata, duże pieczarki, a nawet ziemniaka.

Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolernacji – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.

Uwagi

Jeśli dobrze tolerujesz nabiał, możesz na wierzch położyć kawałek dobrej jakości sera żółtego (zwróć uwagę na etykietę produktu spożywczego).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Cukinia faszerowana

  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 1 mały filet z kurczaka (ok. 120 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub suszonego (ok. 2 g)
  • 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu (30 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)

Sos pomidorowy

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Złote mleko

Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >