fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz8-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Przygotowanie

Cukinia faszerowana

  • Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy
  • Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy
  • Kurczaka kroimy w paseczki
  • Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy)
  • Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Tymianek drobno kroimy nożem
  • Wrzucamy cebulę i czosnek
  • Dajemy kurczaka, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy koncentrat i paprykę
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany tymianek (lub szczyptę suszonego)
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • Nakładamy farsz na połówki cukinii
  • Cukinie układamy na naczyniu żaroodpornym, lub jakiejś blaszce
  • Wkładamy do piekarnika na 20 min

Sos pomidorowy

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidory
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Doprawiamy do smaku
  • Cukinię układamy na talerzu i polewamy sosem

Rady dietetyka

Zamiast cukinii można nafaszerować bakłażana, batata, duże pieczarki, a nawet ziemniaka.

Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolernacji – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.

Uwagi

Jeśli dobrze tolerujesz nabiał, możesz na wierzch położyć kawałek dobrej jakości sera żółtego (zwróć uwagę na etykietę produktu spożywczego).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Cukinia faszerowana

  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 1 mały filet z kurczaka (ok. 120 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub suszonego (ok. 2 g)
  • 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu (30 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)

Sos pomidorowy

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >