Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Przygotowanie
Cukinia faszerowana
- Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy
- Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy
- Kurczaka kroimy w paseczki
- Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy)
- Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Włączamy piekarnik na 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Tymianek drobno kroimy nożem
- Wrzucamy cebulę i czosnek
- Dajemy kurczaka, zasmażamy 2 min
- Dodajemy koncentrat i paprykę
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany tymianek (lub szczyptę suszonego)
- Mieszamy, przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
- Nakładamy farsz na połówki cukinii
- Cukinie układamy na naczyniu żaroodpornym, lub jakiejś blaszce
- Wkładamy do piekarnika na 20 min
Sos pomidorowy
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
- Paprykę kroimy w paseczki
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
- Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy pomidory
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy do smaku
- Cukinię układamy na talerzu i polewamy sosem
Rady dietetyka
Zamiast cukinii można nafaszerować bakłażana, batata, duże pieczarki, a nawet ziemniaka.
Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolernacji – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.
Uwagi
Jeśli dobrze tolerujesz nabiał, możesz na wierzch położyć kawałek dobrej jakości sera żółtego (zwróć uwagę na etykietę produktu spożywczego).
Autor
Lista składników
Cukinia faszerowana
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- 1 mały filet z kurczaka (ok. 120 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ½ cebuli (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 gałązka świeżego tymianku lub suszonego (ok. 2 g)
- 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (50 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu (30 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
Sos pomidorowy
- 2 pomidory (340 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa w sosie z boczkiem
Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z granatem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…
WIĘCEJ >Hiszpański chłodnik Ajo Blanco
Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…
WIĘCEJ >Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz Mieszamy Formujemy kulkę, kładziemy na talerz Ogórka kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy…
WIĘCEJ >