Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Przygotowanie
Cukinia faszerowana
- Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy
- Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy
- Kurczaka kroimy w paseczki
- Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy)
- Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Włączamy piekarnik na 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Tymianek drobno kroimy nożem
- Wrzucamy cebulę i czosnek
- Dajemy kurczaka, zasmażamy 2 min
- Dodajemy koncentrat i paprykę
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany tymianek (lub szczyptę suszonego)
- Mieszamy, przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
- Nakładamy farsz na połówki cukinii
- Cukinie układamy na naczyniu żaroodpornym, lub jakiejś blaszce
- Wkładamy do piekarnika na 20 min
Sos pomidorowy
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
- Paprykę kroimy w paseczki
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
- Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy pomidory
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy do smaku
- Cukinię układamy na talerzu i polewamy sosem
Rady dietetyka
Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.
Autor
Lista składników
Cukinia faszerowana
- Cukinia zielona (300 g)
- Kurczak pierś (120 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (50 g)
- Czosnek (5 g)
- Marchew (45 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos pomidorowy
- Pomidor (340 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (50 g)
- Masło (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jaja poszetowe na puree z dyni
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…
WIĘCEJ >Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki
Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…
WIĘCEJ >Jeże morelowo – czekoladowe
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…
WIĘCEJ >Zupa koktajlowa
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…
WIĘCEJ >