fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz8-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Przygotowanie

Cukinia faszerowana

  • Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy
  • Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy
  • Kurczaka kroimy w paseczki
  • Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy)
  • Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Tymianek drobno kroimy nożem
  • Wrzucamy cebulę i czosnek
  • Dajemy kurczaka, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy koncentrat i paprykę
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany tymianek (lub szczyptę suszonego)
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • Nakładamy farsz na połówki cukinii
  • Cukinie układamy na naczyniu żaroodpornym, lub jakiejś blaszce
  • Wkładamy do piekarnika na 20 min

Sos pomidorowy

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidory
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Doprawiamy do smaku
  • Cukinię układamy na talerzu i polewamy sosem

Rady dietetyka

Zamiast cukinii można nafaszerować bakłażana, batata, duże pieczarki, a nawet ziemniaka.

Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolernacji – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.

Uwagi

Jeśli dobrze tolerujesz nabiał, możesz na wierzch położyć kawałek dobrej jakości sera żółtego (zwróć uwagę na etykietę produktu spożywczego).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Cukinia faszerowana

  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 1 mały filet z kurczaka (ok. 120 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub suszonego (ok. 2 g)
  • 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu (30 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)

Sos pomidorowy

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…

WIĘCEJ >

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >