fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz8-4-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Przygotowanie

Cukinia faszerowana

  • Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy
  • Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy
  • Kurczaka kroimy w paseczki
  • Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy)
  • Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Tymianek drobno kroimy nożem
  • Wrzucamy cebulę i czosnek
  • Dajemy kurczaka, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy koncentrat i paprykę
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany tymianek (lub szczyptę suszonego)
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • Nakładamy farsz na połówki cukinii
  • Cukinie układamy na naczyniu żaroodpornym, lub jakiejś blaszce
  • Wkładamy do piekarnika na 20 min

Sos pomidorowy

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidory
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Doprawiamy do smaku
  • Cukinię układamy na talerzu i polewamy sosem

Rady dietetyka

Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Cukinia faszerowana

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Kurczak pierś (120 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos pomidorowy

  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa rybna, jarzynowa

Marchew obieramy i kroimy w plasterki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Jogurt naturalny z owocami

Owoce kroimy w kostkę i przenosimy do miski Na wierzch owoców nakładamy jogurt

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >