fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz8-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Przygotowanie

Cukinia faszerowana

  • Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy
  • Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy
  • Kurczaka kroimy w paseczki
  • Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy)
  • Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Tymianek drobno kroimy nożem
  • Wrzucamy cebulę i czosnek
  • Dajemy kurczaka, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy koncentrat i paprykę
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany tymianek (lub szczyptę suszonego)
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
  • Nakładamy farsz na połówki cukinii
  • Cukinie układamy na naczyniu żaroodpornym, lub jakiejś blaszce
  • Wkładamy do piekarnika na 20 min

Sos pomidorowy

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy pomidory
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Doprawiamy do smaku
  • Cukinię układamy na talerzu i polewamy sosem

Rady dietetyka

Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Cukinia faszerowana

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Kurczak pierś (120 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos pomidorowy

  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…

WIĘCEJ >

Szpinak z cytrusową nutą

Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy

WIĘCEJ >

Omlet z bekonem i karczochami

Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >