Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Przygotowanie
Cukinia faszerowana
- Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy
- Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy
- Kurczaka kroimy w paseczki
- Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy)
- Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Włączamy piekarnik na 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Tymianek drobno kroimy nożem
- Wrzucamy cebulę i czosnek
- Dajemy kurczaka, zasmażamy 2 min
- Dodajemy koncentrat i paprykę
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany tymianek (lub szczyptę suszonego)
- Mieszamy, przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy ogień i dusimy 5 min
- Nakładamy farsz na połówki cukinii
- Cukinie układamy na naczyniu żaroodpornym, lub jakiejś blaszce
- Wkładamy do piekarnika na 20 min
Sos pomidorowy
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Pomidory naciąć na czubku na krzyż (żeby tylko delikatnie skórę przeciąć), zalać wrzątkiem na minutę, wylać gorącą wodę i zalać zimną, na minutę, następnie ściągnąć skórkę z pomidora
- Paprykę kroimy w paseczki
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i czosnek, zasmażamy 2 min
- Dodajemy paprykę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy pomidory
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy do smaku
- Cukinię układamy na talerzu i polewamy sosem
Rady dietetyka
Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w powyższych piktogramach.
Autor
Lista składników
Cukinia faszerowana
- Cukinia zielona (300 g)
- Kurczak pierś (120 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos pomidorowy
- Pomidor (świeży) (340 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Prawdziwe masło (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa rybna, jarzynowa
Marchew obieramy i kroimy w plasterki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.
WIĘCEJ >Jogurt naturalny z owocami
Owoce kroimy w kostkę i przenosimy do miski Na wierzch owoców nakładamy jogurt
WIĘCEJ >Placki jabłkowe z sosem malinowym
Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…
WIĘCEJ >