Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka
Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C.
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni.
- Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia kurczaka.
- Suszone pomidory kroimy w paski dodajemy do mięsa. Zdejmujemy z ognia.
- Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką część z pestkami. W to miejsce wkładamy farsz.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem 1 godzinę.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne ciekawe pomysły na wykorzystanie bakłażana.
Autor
Lista składników
- 2 bakłażany (480 g)
- 3 piersi z kurczaka (600 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 6-8 suszonych pomidorów (56 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (4 g)
- 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Capresse z sosem z granatów – sałatka
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy
Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…
WIĘCEJ >Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami
Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami
WIĘCEJ >