fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc8011963-57a5-4e61-9dd7-d2ee2a7997ee

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C.
  • Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni.
  • Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia kurczaka.
  • Suszone pomidory kroimy w paski dodajemy do mięsa. Zdejmujemy z ognia.
  • Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką część z pestkami. W to miejsce wkładamy farsz.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem 1 godzinę.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne ciekawe pomysły na wykorzystanie bakłażana.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 bakłażany (480 g)
  • 3 piersi z kurczaka (600 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 6-8 suszonych pomidorów (56 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (4 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z pieczoną kaczką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…

WIĘCEJ >

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >