fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc8011963-57a5-4e61-9dd7-d2ee2a7997ee
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C.
  • Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni.
  • Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia kurczaka.
  • Suszone pomidory kroimy w paski dodajemy do mięsa. Zdejmujemy z ognia.
  • Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką część z pestkami. W to miejsce wkładamy farsz.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem 1 godzinę.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem bakłażana.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Bakłażan (480 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pomidor suszony (56 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (6 g)
  • Kurkuma mielona (4 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl z czarnej porzeczki

Porzeczki, sałatę i mango myjemy Mango obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >